Annie is always ready to help her mommaArdeiul – este o plantă sudica! Aceasta explică cerintele sale mari de căldură. Seminţele încep să germineze la o temperatură nu mai mică de +13 °C, dar în acest caz, răsadurile apar numai după 18-25 zile de la semănat, iar, uneori, si mai târziu. La +25 °C şi mai mult răsadurile apar uşor în termen de 7-9 zile.

Cel mai bine, ardeiul  creşte şi se dezvoltă la o temperatură optimă a aerului de +25…+27 ºC. Plantele mature, sănătoase, pot produce fructe, la o temperatură de +15…+18 ºC, dar răcirea temperaturii în continuare influentează negativ asupra înfloririi. La +10…+13 °C procesele de crestere se opresc, metabolismul se intrerupe, şi de multe ori plantele mor. Ardeii sunt extrem de sensibili la temperaturile de îngheţ. Ei mor la un ger foarte mic de -0,3 …- 0,5 ° C. Vremea excesiv de caldă, la fel influentează plantele foarte rău. La temperaturi de peste +35 °C plantele se inhibă, mugurii şi florile cad.

Ca un nativ din zonele tropicale, ardeiul impune cerinţe foarte ridicate fată de umiditatea solului şi a aerului. Insuficienta vaporilor de apă din aer, mai ales în vremea caldă cauzează opresiunea excesivă a plantelor, si chiar căderea florilor si ovarelor tinere.

În timpul sezonului de creştere plantele trebuiesc udate in mod regulat şi uniform. Apa trebuie să fie întotdeauna caldă. Dacă pentru irigare folositi apa rece (sub +15 °C), în vremea aridă, cand temperatura aerului şi a solului trece peste +30ºC, se observa o puternică ofilire a plantelor.

Evident, este mai bine să utilizaţi irigarea prin picurare. Exista si o rezolvare de citeva mii de ori mai ieftina, si la fel de eficienta. Acoperirea solului in plantatiile de ardei cu un strat protector – mulci. Un strat bun din mulci protejează solul de uscare si supraîncălzire în timpul zilei şi de hipotermie pe timp de noapte. 

Potrivit observaţiilor noastre, schimbările de temperatură la suprafaţa solului în timpul verii într-o zi cu soare, sub un ardel, variaza de la +50°C ziua, pina la +15°C dimineaţa devreme. Care ar trebui sa fie marja de siguranţă pentru a rezista la acest stres? Insa datorită stratului de 5-8 cm din mulci, această variatie devine nesemnificativă: de la +10 la +15 ºC.

20100529

Recomandam foarte mult, tuturor celor care cresc ardei şi alte culturi leguminoase, în mod activ să introduceti mulcirea. Ca mulci organic pot fi utilizate buruienile tăiate (desigur, fara seminte!), deseuri de dupa-recoltare, iarba de gazon cosita, gunoi de grajd, paie, coji de floarea soarelui, mei, hrisca, rumeguş, frunzele căzute, scoarţă de copac, compost, turbă şi alte materiale organice. Stratul din mulci ar trebui să fie de cel puţin 5-8 cm, şi necesitatea de a fi reinoit o dată pe lună.

Mulciul – o mantie de protecţie a solului. Sub el trăiesc multe microorganisme benefice, viermi, gandaci, care descompun şi transforma materialele organice in humus. În plus, mulciul serveşte o altă funcţie – nu permite buruienilor să germineze seminţele. În zonele cu eroziuni puternice, eoliene si de apă – stratul de mulci protejează solul de la distrugere. Temerile că acest strat devine o sursă de acumulare şi inmultire pentru boli si dăunători, sunt în mod evident exagerate. Practica a demonstrat aceasta.

Originally posted 2012-10-20 08:08:14.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.