O radacinoasa mai putin cunoscuta (Barba Caprei – Neagra) cu un gust subtil de stridii. O adevarata delicatesa. Foarte usor de crescut si rezistenta la inghet.

Plantele negre de barba-caprei au capete de flori galbene. Radacina neagra subtire crește până la un metru lungime și până la 2 cm în diametru. Ea are o coajă neagră, la interior cu carne albă.

Istoric

Scorțonera este nativă pentru Europa de Sud si Orientul Apropiat. Asa cum se indica si in numele sau stiintific, în general, s-a crezut că s-a răspândit în restul Europei din Spania, dar prima mentiune a legumelor de către un scriitor din Vest a venit de la Leonhard Rudolf, care a raportat ca a văzut Scorzonera la piața de Alep, în Siria, în 1575.

Desi adesea se susține că numele genului Scorzonera  derivă probabil din cuvântul vechi francez scorzon, insemnand sarpe (sau “vipera” mai exact), este mai probabil ca numele sau deriva din cuvantul italian “scorza negra” insemnand  “coaja neagra” care indica  in mod evident maroniul inchis pana la negru al radacinei. Se crede ca popoarele celtice și germanice au mâncat scortonera – care era considerata eficace împotriva ciumei bubonice si muscaturile de sarpe – până în secolul al 16-lea. Planta a fost cultivata ca o leguma în Italia și Franța, prin 1660 și, la scurt timp după, belgienii au cultivat domenii vaste cu aceasta.

Valoarea sa alimentara
Scorțonera este considerata hranitoare: contine proteine, grasimi, asparagina, colina, laevulina, cat si minerale ca potassiul, calciul, fosforul, fierul, sodiul si vitaminele A, B1, E si C. Deoarece conține, de asemenea, inulină care consta in principal din fructoză, este deosebit de potrivita pentru diabetici.

Pregatire
Coaja neagra a radacinei de scorțonera este considerata, de obicei, necomestibila și poata fi eliminata fie înainte, fie după fierbere. În cazul în care pielea este îndepărtată înainte de fierbere, rădăcina ar trebui să fie curățată imediat prin scufundare in apă amestecată cu otet sau suc de lamaie, pentru a preveni decolorarea. Deoarece seva rădăcinii este un latex extrem de lipicios, este adesea mai convenabil să o cojim dupa fierbere timp de 20 – 25 de minute.

Scorțonera este adesea mancata impreuna cu alte legume, cum ar fi mazarea si morcovii. Dar este, de asemenea popular a fi servita ca sparanghelul într-un sos alb, cum ar fi sosul bechamel sau sosul de muștar. Radacinile fierte de scortonera pot fi, de asemenea, acoperite cu aluat si apoi prajite.

Commercial production in GermanyCultivarea
Scorțonera este până în prezent, în principal o cultură europeană. Belgia, Franța și Țările de Jos sunt cei mai mari producători mondiali de Scorțoneră; cantități semnificative sunt, de asemenea, produse în Germania. In aceasta ultima tara, ‘Hoffmanns schwarzer Pfahl’ este o varietate folosita pe larg de cultivatorii comerciali, in timp ce ‘Duplex’ este popular printre micii gradinari.

Recoltarea sa este oarecum mai complicata, deoarece radacinile sunt destul de fragile, iar materialul rupt isi pierde prospețimea. Rădăcinile întregi se vor păstra proaspete toată iarna dacă sunt depozitate într-un loc întunecat rece, din cauza cojii lor robuste negre de consistenta plutei.  În pivnițe radacinele acestea se pot păstra proaspete bine pana în primăvară. Sunt, cu toate acestea, foarte rezistente și vor crește bine în cele mai multe climate reci-temperate  și produc, de obicei, 15-20 de tone de rădăcini pe hectar. In gradinile britanice se obisnuieste pentru a profita de caracterul său peren lăsându-l în pământ până când rădăcinile sale au crescut până la o dimensiune suficientă pentru recoltare; aceasta poate dura doi ani. Comercial, aceasta poate fi cel mai bine cultivata ca a doua recolta a unui câmp.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-12 22:23:19.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.