Cultura hidroponică a plantelor în soluţii nutritive, fără sol, este folosită preponderent pentru producerea de legume sau de flori, unde succesiunea ciclurilor de producţie este mai mare şi rentabilitatea culturilor foarte ridicată

În ultimii ani, în unele ţări, unde condiţiile climatice sunt mai puţin favorabile culturilor agricole (zone secetoase, aride, soluri cu fertilitate scăzută) sau în fermele unde se aplică tehnologii moderne de creştere a animalelor, producerea furajelor verzi nu se mai realizează direct în câmp, pe terenurile agricole destinate acestor culturi, ci în interiorul unor construcţii speciale: camere sau containere de creştere hidroponică a plantelor, sere sau chiar solarii.În aceste spaţii amenajate, producerea de furaje verzi sau de “păşune verde” (engl. graze green) se realizează pe verticală, în tăvi de diferite dimensiuni, fără nici un substrat. Condiţiile de mediu din aceste camere de creştere sunt controlate, la nivelul optim de creştere a plantelor în câmp: temperatura de 22-25°C, umiditatea atmosferică de 40-60 la sută şi iluminarea zilnică timp de 10-12 ore.

Tehnologia de cultivare

Seminţele se aşează direct în tăvi (de regulă acestea sunt din material plastic), foarte apropiate unele de altele, şi vor fi udate la intervale scurte de timp cu o soluţie de elemente nutritive, ca în cazul seminţelor puse la germinat.

Perioada de producere a unei culturi furajere în sistem hidroponic este de 7-10 zile, când plantele ajung la înălţimea de 12-15 cm. La acest stadiu de dezvoltare, cultura arată ca o pâslă verde, înţesată de rădăcinile plantelor, şi se administrează imediat în hrana animalelor (taurine, ovine, cabaline).

Cantitatea de seminţe care se “seamănă” în tăvi variază de la o specie la alta, între 1 şi 4 kg/mp.

În acest sistem pot fi folosite culturile furajere cunoscute: cereale păioase (grâu, orz, ovăz, porumb), leguminoase perene (lucernă, trifoi roşu), graminee furajere (raigrasul aristat, raigrasul peren).

Avantajele sistemului hidroponic

Indiferent de condiţiile de mediu sau de anotimp, avantajele sistemului hidroponic de producere a furajelor verzi sunt date de:

  • asigurarea continuă cu furaje verzi, în condiţii de înaltă calitate şi grad ridicat de consumabilitate;
  • durata unui ciclu de producţie este de numai 7-10 zile, realizându-se într-un an în jur de 30 de cicluri de producţie;
  • pentru 1 kg de masă verde de cultură hidroponică se consumă 2-3 litri de apă, faţă de 80-100 litri de apă, cât se consumă la cultura semănată în câmp (practic, cantitatea de apă consumată se reduce cu 90-95 la sută);
  • într-o cameră de creştere hidroponică se pot produce între 350 şi 400 de tone/an de masă verde, respectiv echivalentul unei suprafeţe de câmp de 12 hectare;
  • furajul hidroponic este foarte bogat în aminoacizi, enzime, vitamine, iar cercetările efectuate demonstrează o creştere a producţiei de lapte şi de carne, a calităţii lânei şi îmbunătăţirea indicilor de reproducţie;
  • amortizarea cheltuielilor cu realizarea camerelor de creştere este de scurtă durată, iar costul furajului hidroponic este de zece ori mai scăzut decât cel al furajului tradiţional, cultivat în câmp.
Nicolae Dragomir, Revista FERMA

Originally posted 2012-03-28 12:09:21.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.