Zmeurul, în primul an de cultură diferenţiază lateral mugurii micşti, iar în al doilea an fructifică şi apoi lăstarul care a fructificat se usucă. La zmeur sunt şi soiuri remontante care sunt capabile să fructifice în septembrie pe vârful lăstarilor de creştere. Planta are o longevitate de 15-20 de ani, iar lăstarii de 2 ani.

Zmeurul intră devreme pe rod, practic din anul doi de viaţa, când asigură producţii de 1-2 t/ha. Însă producţia poate varia între 5-8 t/ha, în funcţie de soi şi de agrotehnică aplicată.

Tăierile aplicate zmeurului:
Anul II. – se taie la nivelul solului tulpina cu care s-a plantat drajonul (are 2 ani) – se aleg 1 sau 2 tulpini care se scurtează la 1 m înălţime; -se înlătura celelalte tulpini, fără să se lase cioturi.
Anul III; – după recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit (cu vârsta de 2ani) – se aleg alte 8-12 tulpini de 1 an pentru fiecare tufă sau 20 tulpinii la metru liniar; – se scurtează tulpinile la 1,3-1,4 m iar dacă vârfurile sunt degerate sau uscate, se taie până la partea sănătoasă.
Anul IV; – după recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit (cu vârsta de 2ani
Instalarea spalierului: în primăvara anului II
– la soiurile cu tulpini de 1,30-1,50m înălţime, care se autosusţin, se foloseşte spalierul cu un cuplu de sârmă dublă
– la soiurile cu tulpini lungi de peste 1,60 m, trebuie folosit spalierul cu două cupluri de sârmă paralele. Primul cuplu de sârmă se fixează la înălţimea de 60-80 cm, iar în al doilea cu 50-70cm mai sus. Printre sârme se introduc tulpinile fără a se lega.

LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE la zmeur
• solul se întreţine ca ogor negru;
• la 3 ani se aplică gunoi de grajd (3/4 kg/m2);
• în sezoanele secetoase este necesar udatul;
• primăvara, se suprimă de la bază tulpinile uscate (de 2 ani), care au rodit;
• tulpinile anuale se răresc, lăsând 18-20 tulpini la 1m liniar de bandă (lată de 40-50 cm), drajonii de prisos se suprimă;
• fertilizarea cu must de gunoi de grajd şi urină în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la 4 părţi apă);
• combaterea bolilor: zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire, contra bolilor (arsura lăstarilor, pătarea frunzelor); acest tratament se repetă de 2-3 ori şi după înflorit;
• combaterea dăunătorilor: se fac stropiri cu insecticide contra: gândacului florilor, păianjenilor roşii, afidelor.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.