Zmeurul, în primul an de cultură diferenţiază lateral mugurii micşti, iar în al doilea an fructifică şi apoi lăstarul care a fructificat se usucă. La zmeur sunt şi soiuri remontante care sunt capabile să fructifice în septembrie pe vârful lăstarilor de creştere. Planta are o longevitate de 15-20 de ani, iar lăstarii de 2 ani.

Zmeurul intră devreme pe rod, practic din anul doi de viaţa, când asigură producţii de 1-2 t/ha. Însă producţia poate varia între 5-8 t/ha, în funcţie de soi şi de agrotehnică aplicată.

Tăierile aplicate zmeurului:
Anul II. – se taie la nivelul solului tulpina cu care s-a plantat drajonul (are 2 ani) – se aleg 1 sau 2 tulpini care se scurtează la 1 m înălţime; -se înlătura celelalte tulpini, fără să se lase cioturi.
Anul III; – după recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit (cu vârsta de 2ani) – se aleg alte 8-12 tulpini de 1 an pentru fiecare tufă sau 20 tulpinii la metru liniar; – se scurtează tulpinile la 1,3-1,4 m iar dacă vârfurile sunt degerate sau uscate, se taie până la partea sănătoasă.
Anul IV; – după recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit (cu vârsta de 2ani
Instalarea spalierului: în primăvara anului II
– la soiurile cu tulpini de 1,30-1,50m înălţime, care se autosusţin, se foloseşte spalierul cu un cuplu de sârmă dublă
– la soiurile cu tulpini lungi de peste 1,60 m, trebuie folosit spalierul cu două cupluri de sârmă paralele. Primul cuplu de sârmă se fixează la înălţimea de 60-80 cm, iar în al doilea cu 50-70cm mai sus. Printre sârme se introduc tulpinile fără a se lega.

LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE la zmeur
• solul se întreţine ca ogor negru;
• la 3 ani se aplică gunoi de grajd (3/4 kg/m2);
• în sezoanele secetoase este necesar udatul;
• primăvara, se suprimă de la bază tulpinile uscate (de 2 ani), care au rodit;
• tulpinile anuale se răresc, lăsând 18-20 tulpini la 1m liniar de bandă (lată de 40-50 cm), drajonii de prisos se suprimă;
• fertilizarea cu must de gunoi de grajd şi urină în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la 4 părţi apă);
• combaterea bolilor: zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire, contra bolilor (arsura lăstarilor, pătarea frunzelor); acest tratament se repetă de 2-3 ori şi după înflorit;
• combaterea dăunătorilor: se fac stropiri cu insecticide contra: gândacului florilor, păianjenilor roşii, afidelor.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2013-10-04 12:08:00.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.