Luminita noptii-Oenothera biennis L. este o planta ierbacee din familia Onagraceae, originara din America de Nord si raspandita in Europa si Asia de Vest.Luminita noptii -Oenothera_biennis.
Luminita noptii-Oenothera biennis L. este o specie bianuala,
cu radacina napiforma,tulpina florifera pubescenta,
frunze bazilare alungit-obovate sau eliptice,frunze tulpinale scurt petiolate, alungit-lanceolate, cu margine inegal-dintata, flori hermafrodite, axilare, galben-sulfurii, capsule ovoide, cu seminte brun-cenusii ce se coc la sfarsitul verii.
Creste in jur de 1-1,5 m.
Luminita noptii-Oenothera biennis L.se inmulteste prin seminte,care se seamna la sfarsitul primaverii.
Se repica si se replanteaza la locul definitiv in momentul in care au aparut frunzele adevarate.
In primul an formeaza rozeta, iar in anul urmator infloreste.Luminita noptii -Oenothera_biennis seminte
Se perenizeaza prin autoinsamintare.

Luminita noptii-Oenothera biennis L. se intalneste frecvent in campiile nisipoase din lunca raurilor.
Luminita noptii-Oenothera biennis L. se poate cultiva in orice pamant de gradina, cu conditia sa fie bine drenat.
Expunerea: in plin soare sau la semiumbra.
Temperatura: este rezistenta la frig, trecand cu bine peste iernile geroase.
Umiditatea/apa: este rezistenta la seceta; daca se uda cu regularitate rasplateste printr-o inflorescenta bogata.
Nu necesita fertilizari si nici alte ingrijiri speciale.
SPECII SI VARIETATI: O. Biennis, O. Brachycarpa, O. Caespitosa.

Luminita noptii-Oenothera biennis L. este Luminita noptii -Oenothera_biennis ,.o planta ornamentala, melifera, cu valoare alimentara (se consuma radacinile si frunzele) si terapeutica.

Plantei i se mai spune si „regele leacurilor” datorita proprietatilor sale terapeutice. Semintele coapte contin 7-10% acid ommega 6, un acid gras folosit pe scara larga in industria farmaceutica pentru eczeme, ingrijirea tenului, sindrom premenstrual.
Toata planta de Luminita noptii-Oenothera biennis L.se poate folosi in infuzii, avand proprietati sedative, astringente, calmante in tuse convulsiva, astm si afectiuni gastro-intestinale.
In medicina populara,Luminita noptii-Oenothera biennis L. este folosita ca emolient (care calmeaza durerea prin inmuierea tesuturilor), purgativ (favorizeaza eliminarea materiilor fecale din organism, fiind de folos la pacientii cu constipatie) si depurativ (curatand organismul de toxine).

Acidul gama-linoleic continut de uleiul de Luminita noptii-Oenothera biennis L. joaca un rol foarte important in sinteza prostaglandinelor in organism, substante ce ajuta la reglarea actiunii hormonilor estrogeni (hormonii feminini), a progesteronului (hormon secretat in timpul ciclului menstrual) si a prolactinei (hormon responsabil de productia lactata la femeile care alapteaza).
Data fiind aceasta legatura intre buna functionare a acestor hormoni si luminita,
planta se indica ca un tratament deosebit a problemelor hormonale legate de evolutia ciclului menstrual, de la aparitie, pana la menopauza si mai ales a sindromului premenstrual, in special in cazul angorjarii sanilor (umplerea excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de dezechilibrul dintre rezerva de lapte si cerintele copilului; aceasta situatie reprezinta a doua cauza ca si frecventa de oprire a alaptarii de catre mama mai devreme decat era planificat).

Prostaglandinele controleaza dilatarea vaselor sangvine si au efect antiinflamator.
Prin urmare, administrarea de ulei de luminita are o mare influenta in prevenirea aterosclerozei si a bolilor cardiace.

Uleiul de Luminita noptii-Oenothera biennis L.este, de asemenea, deosebit de activ in toate problemele dermatologice (eczeme, alergii, acnee, caderea parului sau degradarea unghiilor),
aceasta actiune datorandu-se tot influentei compusilor sai asupra prostaglandinelor.
Acestea ajuta la mentinerea supletii si elasticitatii pielii prin controlarea secretiei de sebum care protejeaza tesutul cutanat,previne aparitia ridurilor

Cercetari recente scot in evidenta faptul ca uleiul de luminita se poate folosi cu succes in prevenirea sclerozei in placi si chiar a cancerului.
In asociere cu penicilina, acest ulei atenueaza simptomele schizofreniei (cum ar fi tendinta de inchidere in sine).
In comert el se gaseste sub forma de gelule (capsule) cu ulei.
In doze de 4-6 pe zi, aceste capsule au capacitatea de a anula dependenta de alcool.

Sursa:  http://gradinahobby.blogspot.ro/

Originally posted 2014-02-06 12:20:49.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI