La Sag functioneaza prima ferma din Romania de crestere a cincilelor. Desi nu stia nimic despre animalutele exotice, cu blana extrem de valoroasa, Radu Patan este romanul care a riscat si a demarat prima afacere de acest gen de la noi din tara. Si, dupa numai un an de cand a pus pe picioare ferma, crescatorul de cincile spune ca nu regreta nici un moment decizia pe care a luat-o.

„Privind in urma, imi dau seama ca am riscat destul de mult in momentul in care am decis sa cresc cincila”, recunoaste Radu Patan. Hotararea a luat-o dupa ce, in toamna lui 2003, a citit un articol intr-o revista destinata crescatorilor de animale. Un material de numai cateva randuri i-a trezit curiozitatea. S-a interesat despre ce este vorba si, pentru ca ferma respectiva era in Ungaria, s-a dus la fata locului sa vada ce presupune cresterea cincilei.

„Cand am ajuns acolo, nu mi-a venit sa cred ce am vazut. Patronul respectiv a dezvoltat o adevarata industrie din cresterea cincilei. Mi-a explicat despre ce este vorba si asa am decis ca voi face si eu o ferma de cincila”. In decembrie anul trecut a cumparat primele 100 de familii de cincila. „De la patronul maghiar am invatat ce trebuie sa fac, cum trebuie sa le ingrijesc, sa le hranesc. Desi credeam ca este mult mai greu, am constatat ca nu este asa. Si nici costisitor nu este. In plus, blana lor este foarte scumpa si merita”. Radu Patan are deja cam 3.000 de cincila.

Chiar daca investitia la inceput este mare, spune crescatorul timisean, cheltuiala este amortizata in doi ani. Desi de la cincila se foloseste numai blana, costul ei destul de ridicat face ca afacerea sa fie profitabila. „In momentul de fata, eu vand o familie de cincila – un mascul si cinci femele – la pretul de 1.500 de euro. In acest pret asigur cumparatorului custile animalelor, hrana pentru sase luni, nisipul pentru aceeasi perioada, asistenta tehnica si contract de desfacere pentru zece ani. Iar timp de doi ani, pentru fiecare blana platesc 30 de euro. Avand in vedere ca cincila ajunge la maturitate la opt luni si poate da nastere la maximum cinci pui pe an, afacerea este rentabila”.

Exista insa anumite reguli pe care orice crescator de cincila trebuie sa le respecte pentru ca animalele sa se dezvolte asa cum trebuie. In primul rand, povesteste Radu Patan, trebuie amenajat un spatiu special, ventilat 24 de ore din 24. Custile nu difera foarte mult de cele ale iepurilor. Dar temperatura trebuie sa fie de maximum 15 grade Celsius iarna, si 28, vara. Daca aceste temperaturi nu sunt respectate, animalele nu se mai inmultesc. In ceea ce priveste hrana, animalutele acestea exotice nu sunt foarte costisitoare si nici foarte pretentioase. „Se hranesc cu concentrate si cu o cantitate mica de fan. De exemplu, un animal consuma pe luna un kilogram de concentrate si cam 10 de grame de fan pe zi”. Toaleta si-o fac in gramajoare de nisip curat.

Cincila poate fi crescuta nu doar pentru blana lui valoroasa, dar si ca animal de casa. Cei care doresc sa-si achizitioneze cincile trebuie sa stie ca sunt animale jucause, grasute, extrem de agreabile datorita ochilor mari, urechilor rotunde si a blanii stralucitoare. Este un animal usor de intretinut care necesita un minimum de timp alocat pentru ingrijirea lui. Este curat, practic si fara miros. Este foarte prietenos cu copiii ajungand sa-i urmeze peste tot in casa. In plus, este extrem de longeviv, cincila putand sa ajunga pana la varsta de 15 ani. Pe langa concentratele speciale pe care le mananca, cincila are nevoie de apa proaspata cel putin la doua zile. Apa trebuie sa fie fiarta sau sa fi stat 12-14 ore, pentru eliminarea clorului, dar daca sta mai mult de doua zile, bacteriile care se dezvolta pot fi daunatoare cincilei. Pentru mentinerea unei blanite curate, stralucitaore, elastice, cincilei ii este necesara o baie in nisip. Se pune nisipul intr-un recipient care il ajuta pe animal la indepartarea sebumului in exces si la mentinerea in bune conditii a blanii. Cei care au un astfel de animal sau doresc sa-si cumpere trebuie sa stie ca este preferabil ca atunci cand cincila vine langa tine sau se catara pe umar, animalul sa fie atins usor, pentru ca acestuia sa nu-i fie frica si apropierea sa se poata face mult mai repede. Pentru a fi luata din cusca, cincila se prinde de o ureche si apoi de coada sprijinind-o cu corpul pe celalalt brat. Cincila poate fi tinuta intr-o palma sau in ambele palme alaturate. Este bine ca animalul sa fie tinut cat mai aproape de corp, pentru ca atunci se simte in siguranta. Cand cincilei ii frica, pe langa faptul ca trebuie sa simta caldura corpului stapanului, este foarte bine sa ii fie acoperiti ochii cu mainile, pentru ca se simte in siguranta atunci cand nu poate vedea.

Chinchilla este un rozator original din America de Sud. Ca infatisare se aseamana cu veverita. Are o greutate de 400-500 grame si o lungime de 28-30 cm. Este un animal nocturn, ierbivor, curat nu degaja miros si poate trai 10-15 ani.

Se cunosc 3 tipuri de chinchilla:

– chinchilla laniger;

– chinchilla brevicaudata;

– chinchilla rex.

Chinchilla laniger- argintie- este cea mai raspandita in crescatorii. Culoarea parului este gri-deschis pe spate si alb-murdar pe abdomen. Sunt cunoscute sub numele de standard. Prin diverse mutatii genetice s-au creat mai multe varietati de culoare: alba, bej, mozaic, safir, neagra.

Cresterea chinchillelor

Spatiile destinate cresterii, pot fi facute din materiale care pot asigura cladirii o izolatie termica si fonica foarte buna, stiind ca chinchillele sunt foarte sensibile la zgomote. Temperatura in adaposturi trebuie sa fie intre 12-20oC. La temperaturi de peste 30oC ele nu mai mananca si mor. Ele pot rezista si la temperaturi de minus 20oC.

Chinchillele se cresc in custi din plasa de sarma cu grosimea de 1,4 mm, avand dimensiunile de 40x40x40 cm. Pardoseala se confectioneaza din plasa de sarma zincata cu ochiurile de 1,9-2,5 cm, sub care se pune o tava metalica, mobila, necesara evacuarii dejectiilor.

Pe peretele din fata custii se face o usita de 25-25cm, un jgheab pentru administrarea furajelor concentrate, un jgheab pentru fibroase si un adapator. Pe peretele din spatele custii se pune o ladita (baia de nisip). In ladita se pune praf de marmora sau nisip curat (spalat si uscat), necesar pentru curatirea blanii.

Custile pentru reproducatori sunt impartite in 5 compartimente, care sunt unite printr-un culoar care comunica cu compartimentele femelelor prin intermediul unui orificiu de 7 cm. Pentru ca femelele sa nu poata parasi compartimentul li se pune un colier la gat cu diametrul de 7,5 cm.

Custile pot fi dispuse in lungul peretilor adapostului pe un singur rand sau suprapuse pe 4-5 randuri.

Alimentatia

Chinchilelle au 20 de dinti care cresc tot timpul anului. Sunt vegetariene si mananca fan si concentrate (ovaz, orz, porumb, grau). Pe timp de iarna se pot administra 1-2 felii sbtiri de mere sau morcovi, iar vara lucerna verde, frunze de salata si morcovi la discretie. Apa care se asigura chinchillelor trebuie sa fie proaspata si nu prea rece.

Reproductia

Maturitatea sexuala apare la varsta de 8-9 luni. Masculii vor fi folositi la reproductie la 12 luni. Femelele sunt in calduri atunci cand pe podeaua custii sunt eliminate asa numitele „dopuri de calduri”. Durata gestatiei este de 111 zile, dupa care femela fata 1-7 pui, mai ales dimineata. Cu 10 zile inainte de fatare se scoate baia de nisip si se introduce cuibul de fatare care are dimensiunile de 30x20x25 cm. La 7 zile de la fatare, puilor li se administreaza la discretie fan, concentrate si apa. Puii se intarca la varsta de 35-45 de zile. Dupa intarcare puii se lasa in cusca in care au fost fatati, iar la 3-4 luni vor fi separati pe sexe. A doua zi dupa fatare, se recomanda introducerea femelelor in cusca masculului, in fiecare zi, timp de o ora, pana se realizeaza monta.

Productiile chinchillelor

Sunt crescute pentru reproductie si pentru sacrificare. La reproductie vor intra animalele sanatoase, care indeplinesc conditiile cerute de crescator. Cu ocazia sacrificarii se valorifica blanita si carnea. Carnea de chinchilla este comestibila si are calitatile gustative asemanatoare carnii de iepure.

Pentru a obtine o blanita de buna calitate este necesar ca sacrificarea animalelor sa se faca in sezonul de iarna, cand au varsta de 8-9 luni, moment in care se realizeaza maturizarea blanitei. Cand blanita este matura, culoarea pielii este albicioasa sau crem.

Dupa jupuire, blanita se curata de resturile ramase, se intinde pe o rama de lemn cu parul in jos si se pune la uscat timp de 3-4 zile intr-o camera la temperatura de 20-22OC. si o umiditate sub 60OC.

Pentru confectionarea unei jachete de blana sunt necesare cam 60 blanuri de chinchilla, iar pentru o haina lunga circa 100-130 blanuri.

Originally posted 2012-01-31 23:04:00.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.