Jiaogulan este o planta originara din China si din alte zone ale Asiei. Acesta a fost crescut si cultivat timp de multe secole pentru ceea ce mult cred a fi abilitatile sale unice si extraordinare, iubita fiind de localnicii de acolo pentru proprietatile sale medicinale. Se considera ca Jiaogulan ajuta sistemul imunitar, problemele cu colesterolul si raul de miscare. Jiaogulan a devenit cunoscuta ca fiind planta longevitatii, multi din utilizatorii sai pretinzand ca planta permite oemenilor sa traiasca 100 ani sau mai multi. Jiaogulan este adesea pregatit ca infuzie de ceai, folosindu-se majoritatea partilor plantei, inclusiv radacinile si frunzele.

Este cunoscuta ca si „planta nemuririi” in China. Exista afirmatii ca Jiaogulan poate ajuta sistemul imunitar al organismului sa indeparteze bolile. Mai este cunoscuta si sub numele de „ginseng-ul sudului”. Asemenea ginsengului este un adaptogen si un antioxidant. Creste in padurile din China, acolo unde solul este foarte fertil. Numele sau botanic este Gynostemma pentaphyllum si este o vita din familia de plante a castravetilor sau tartacutelor.

Cultivarea jiaogulanului, ca si la alte plante, este un proces de continuu control al temperaturii si de o atenta ingrijire a solului. Protejarea sistemului de radacini si asigurarea de caldura si de apa suficienta sunt esentiale pentru a pastra jiaogulanul sanatos si  productiv.

Ce aveti nevoie

  • Seminte de Jiaogulan
  • 0,1 mp de sol pentru fiecare planta
  • Sol cu mare valoare fertila

Instructiuni

  1. Faceti un plan atent si detaliat deoarece jiaogulan este o planta anuala cu crestere lenta.
  2. Asigurati-va ca solul este cat mai fertil posibil, pentru ca aceasta planta nu va prospera in solurile din care s-au scurs nutrientii. Jiaogulan prefera solul care este argilos, care contine nisip, namol si argila, dar poate raspunde bine si in argilele dense si in nisipurile dense.
  3. Sapati solul pana la adancimea de 10-17 cm. Pastrati solul afanat; tasarea solului va impiedica cresterea radacinilor. Adaugati in mod uniform stratul vegetal pentru a oferi plantelor un inceput sanatos.
  4. Umeziti usor solul, nu il lasati sa devina cleios si mocirlos. Faceti o gaura cu diametrul de 7 cm si adanca de 15 cm. Faceti aceste gauri la distanta de 30 cm una de alta.
  5. Porniti semintele intr-o sera sau folosind o rasadnita cu lampa, daca plantati semintele in interior.
  6. In timpul iernii, adaugati o cantitate mare de compost in zona de plantare, intr-o zona insorita pentru a va pregati pentru plantarea de primavara.
  7. Inmuiati semintele in apa calduta timp de 24 de ore pentru a incepe procesul de germinare. Uscati semintele intre servetele de hartie pentru a le face sa nu se mai lipeasca unele de altele.
  8. Puneti semintele in gauri, doar dupa ce va asigurati ca nu vor mai fi geruri, si acoperiti-le cu sol in exces, musuroindu-le.
  9. Daca doriti sa faceti plantarea in exterior, asigurati-va ca locatia in care faceti plantarea primeste cel putin sase ore de soare puternic zi de zi. Plantati primavara doua sau trei seminte intr-o locatie avand deasupra un strat gros de compost. Asigurati-va ca ultimul ger a trecut deja inainte de a face plantarea. Daca e necesar, protejati lastarii fragezi cu ceva pana ce vreamea se incalzeste.
  10. Rariti plantutele mai slabe si pastrati-le doar pe cele mai robuste.
  11. Transplantati plantutele tinere de jiaogulan in zona dvs de plantare, primavara, cand au inaltimea de 10 – 15 cm.
  12. Infigeti un spalier sau un arac in sol pentru a-i da plantei ceva de care sa se agate. Jiaogulan are carcei ce ies si se agata de tot ce ating.
  13. Plantati cel putin doua exemplare la un moment dat, deoarece jiaogulanul nu are simultan, pe aceeasi planta, flori feminine si masculine. Ambele sexe sunt necesare pentru a produce noi seminte la finalul perioadei de crestere. Plantele vor da frunze in luna Mai si flori in lunile Iulie si August. Semintele se vor forma dupa ce florile se vestejesc.
  14. Udati solul doar o data pe saptamana. Dupa ce jiaogulan a incoltit, adaugati fertilizatorul concentrat in apa si pulverizati-l pe sol. Nu udati cand soarele este pe cer; apa nu va fi absorbita de planta.
  15. Fertilizati jiaogulanul cu compost sau alti fertilizatori naturali pentru ca nu raspunde bine la fertilizatorii chimici.
  16. Taiati plantele pentru a ramane in propriul spatiu planificat de 0,1 mp. Suprapunerea poate produce stress asupra puietilor si rivalitate pentru soare si nutrienti. Taiati orice vite ce sunt maronii sau sunt rupte, curatati ramurile ce au depasit  lungimea dorita.
  17. Recoltati jiaogulanul in timpul verii. Recoltarea in timpul lunii Iunie a plantelor cultivate poate produce cel mai mare continut de componente medicinale, gypenosidele. In August, plantele salbatice produc cea mai mare concentratie.
  18. Dupa ce recoltati jiaogulanul plantati o cultura de alune, fasole sau alte legume pentru a asigura azot in solul in care creste aceasta planta.

Sugestii si Avertismente:

  1. Jiaogulan provine dintr-un climat cald si uscat. In Asia, de unde provine jiaogulanul, precipitatiile medii sunt de 50 cm in timul anotimpului sau de crestere, din Mai pana in Septembrie. Din acest motiv, daca asteptati sa ploua iminent, nu udati gradina. Prea multa apa poate ucide sistemul de radacini al jiaogulanului, pentru ca nu se poate adapta la excesul de umiditate.
  2. Daca semintele nu germineaza de prima data, nu renuntati. Continuati sa incercati.
  3. Intotdeauna sfatuiti-va cu doctorul dumneavoastra inainte de a folosi orice planta ca un medicament.

Originally posted 2012-11-05 07:49:33.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.