O planta simpla si rapida: ridicheaRaphanus sativum, din familia cruciferelor, este o planta oroginara din China si Japonia, fiind cultivata in special pentru radacinile sale comestibile, ce pot avea diverse culori: rosii, albe, verzi, negre. Este vorba de o planta anuala, cu crestere rapida, putand fi cultivata pe toata perioada anului.

Generalitati
Ridicheile de vara sunt gata dupa 3-4 sapatmani de la insamantare si, odata ajunse aproape de maturatie, trebuie recoltate. Altfel, devin dure si se usuca. Ciclul vegetativ al plantei este foarte scurt. Comestibile sunt si frunzele tinere de ridiche, din care se prepara o salata gustoasa.

Partea aeriana se prezinta cu frunze lobate nu destul de mici, acoperite cu o pelurie pe partea lor superioara. La baza plantei, frunzele sunt si mai mici. Florile, insignifiante, colorate in alb-violet si grupate, infloresc la 3 luni dupa insamantare. Din ele se formeaza fructele in forma de silicva, colorate in rosu inchis.
Exista numeroase varietati de ridichi ce se deosebesc prin forma (rotuda, alungita), marime si culoare a radacinilor. Exista varietati pentru fiecare perioada a anului: ridiche de primavara, de vara, de toamna si de iarna.

Cultivare
Ridichea este o planta usor de cultivat chiar si in ghivece, dar in acest caz este preferabila varietatea de ridichi mici si rotunde: au nevoie de ghivece nu foarte adanci, crescand bine la o temperatura medie si o umiditate constanta.

Iarna, ridichea se retrage la adapost, intr-o sera. Vara se seamana sub culturi cu frunze abundente sau intr-un loc partial la umbra pe un balcon.

Terenul
Planta are nevoie de un pamant usor (intr-un pamant mai greu ridichile devin picante), bine drenat si bogat in potasiu, dar nu prea bogat in azot pentru a nu produce doar frunze.  in general, este suficient un fertilizant cu adaos de putina (doar putina) cenusa de lemn, toamna.

Insamantarea
Se seamana in perioada cuprinsa intre lunile februarie si sfarsitul lunii iulie. in primele doua luni semanarea se face intr-un loc protejat, iar in lunile succesive se poate face in gradina, sub cerul liber, fie prin imprastierea semintelor intr-un spatiu delimitat, fie pe randuri.

In primul caz, semintele se vor distribui pe pamant cat mai uniform posibil, evitand aglomerarea unora in acelasi loc, deoarece va fi stanjenita cresterea si dezvoltarea plantelor. insamantarea pe randuri se face la o distanta de 7-8 cm intre un rand si altul, pentru a favoriza cresterea radacinilor.

In ambele cazuri se recomanda sa se rareasca exemplarele de pe acelasi rand, eliminand pe cele mai slabe si pastrandu-le pe cele mai viguroase. Este bine de stiut ca plantele eliminate pot fi deja consumate.

Udarea
Elementul poate cel mai important in cultivarea ridichilor este apa. Nu trebuie sa le liseasca niciodata, iar terenul trebuie sa ramana constant umed, mai ales daca ridichile vor fi cultivate in ghivece unde apa se evapora rapid.

Poate si datorita cresterii rapide a plantei, ridichea poate fi plantata alaturi de alte legume, dar care au ciclul vegetativ mai lung.  Planta se teme de temperaturi ridicate si de seceta. Motiv pentru care este oportuna irigarea ei frecventa.

Lipsa de apa a plantei se dovedeste a avea rezultate neplacute: radacinile (comestibile) ale plantei vor fi amare si picante. Pentru a se evita ca pamantul sa se usuce prea repede este necesar sa fie tinut mereu curat, golit de plantele infestante ce concura la  absorbtia apei si a sarurilor minerale din sol.

Recoltarea
Se efectueaza la o luna dupa insamantare, cand radacinile sunt deja bine dezvoltate. Daca semintele se planteaza vara, timpul optim de recoltare va fi peste 40 de zile. Ridichile de vara trebuie recoltate chiar inainte de maturare, altfel devin picante. Cu cat se lasa mai mult in pamant, cu atat gustul lor e mai intepator.

Deci, daca gustul picant nu este dorit, ridichile se vor culege cand inca nu au ajuns la dimensiunea maxima. Marimea ridichilor se poate controla la baza frunzelor, deoarece apar partial afara din pamant.

Adversitati
Printre parazitii cei mai periculosi se numara si Altica de varza, fie larvele fie exemplarele adulte, ce devoreaza frunzele. in cazul atacului acestui parazit este necesara tratarea ridichilor cu produse pe baza de diazinon.

sursa: www.agenda.ro

Originally posted 2012-12-10 10:31:45.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI