Vremea din ultimii ani a devenit imprevizibila si de multe ori ne-a compromis o parte din culturile din gradina. Iarna intarziata, grindina si ploile extrem de abundente sunt principalele vinovate; ne-au creat mari batai de cap. De aceea ne-am hotarat sa construim un solar pentru a avea o sursa sigura de legume.

Marea provocare a fost sa il construim cat mai ieftin posibil. Solutia noastra a fost sa construim o structura din lemn si sa o acoperim cu folie speciala din material plastic. Suprafata solarului este de aproximativ 120 mp, dimensiuni 7.5 m X 16 m. Am amplasat solarul intr-un loc insorit, in mijlocul gradinii. Este situat intr-o usoara panta, pentru a fi protejat de eventualele inundatii produse de ploile abundente. Panta duce catre lacul de la marginea gradinii. Cu siguranta vom folosi aceasta sursa de apa pentru a uda legumele.

Pentru a evita acumularile de apa pe folie (burti de apa) am pus foarte apropiati capriorii din structura acoperisului, avand astfel o suprafata a acoperisului aproape plana. In timpul verii, temperatura din solar creste foarte mult si unele plante nu pot face fata acestei temperaturi. De aceea am ales  sa facem o structura inalta, care are cam 2.2 m pe lateral si 4 m in centru. In acest fel, volumul mare din interior va permite aerului cald sa se ridice spre acoperis. Un acoperis cat mai inclinat are avantajul ca va directiona condensul format catre peretii laterali. Altfel, picaturile reci ale condensului ar putea dauna plantelor.

Pentru a proteja solarul de vantul puternic, am folosit sipci de lemn pe exterior si am ingropat foliile laterale.

A fost o munca grea, care a durat o saptamana, timp in care ne-am luptat cu frigul si cu vantul. Ne asteptam ca solarul sa aiba o speranta de viata (adica fara reparatii) de 4 ani. Costul constructiei solarului s-a ridicat la aproximativ 2500 RON, beneficiind insa si de ajutorul unor vecini priceputi.

fundatia stalpi de lemn structura centrala structura de lemn structura de lemn solarul de legume finalizat

Iata si rezultatele! Daca noi am reusit, oricine poate reusi. Este nevoie doar de pasiune !

sursa: Ferma Vesela

Originally posted 2012-09-19 11:40:45.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI