Un american din Iowa care lucrează în biotehnologie, David Dorhout, îşi imaginează viitorul agricol sub forma unor cete de roboţi care plantează, plivesc şi recoltează, bazându-se pe algoritmi din teoria jocurilor şi de comportament în turmă pentru a valorifica fiecare centimetru de spaţiu arabil, scrie Popular Science. Dorhout a creat deja un prototip, Prospero, pe care îl puteţi vedea în clipul video de mai jos.

Prospero este programat să conlucreze cu alţi roboţi indentici ca într-un roi (inventatorul său a studiat biologia şi comportamentul insectelor). El cutreieră ferma, analizează locurile în care urmează să fie plantate seminţele şi, atunci când nu detectează prezenţa unei seminţe în sol, face o gaură în pământ până la adâncimea optimă, depozitează o sămânţă, o stropeşte cu cantitatea exact, preprogramată de îngrăşăminte şi nutrienţi, o acoperă cu pământ şi apoi marchează locul cu o dâră de vopsea pe care să o poată detecta ceilalţi roboţi dacă se întâmplă să ajungă pe porţiunea de sol respectivă. În momentul de faţă, Prospero lucrează de unul singur, însă va face parte dintr-un grup organizat ca o colonie de furnici. Furnicile îşi marchează şi ele locurile de interes cu feromoni, pentru ca celelalte furnici să le găsească.

Dacă un robot ajunge pe o porţiune de pământ în care detectează puţine seminţe, le poate semnala celorlalţi să vină să-l ajute. Dacă dă de o porţiune ce pare să fie saturată de seminţe, le poate transmite colegilor săi să se îndepărteze. Nu este nevoie ca roboţii să cunoască poziţia exactă a fiecăruia, ceea ce reduce volumul de muncă de procesare şi analiză a datelor. Plantarea nu se face convenţional, pe rânduri, dar spaţiul dintre seminţe este optimizat, iar risipa de spaţiu, îngrăşăminte şi efort uman este minimă. Această tehnologie, susţine dezvoltatorul ei, permite o îngrijire mai individuală a plantelor şi o producţie mai mare pe hectar şi înseamnă mai puţin pământ transformat în teren arabil.

Originally posted 2012-12-19 10:35:14.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.