Fermierii din Vest încep să renunţe la fermele de porci deoarece normele de bunăstare a animalelor devin tot mai stricte din 2013, iar ei nu au bani de investiţii. Cum ar putea însă profita românii?

“În Vest, două treimi din fermieri au peste 50 de ani. Occidentalii vor avea o mare problemă, pentru că nu mai are cine să vină în spate să continue afacerile. În plus, nici nu mai au motivaţie, pentru că sunt necesare investiţii mari, iar preţul la carnea de porc nu acoperă costurile”, spune Neculai Apostol, fondatorul Kosarom, unul din cei mai mari jucători din industria cănii pe piaţa locală. Pe de altă parte, la nivel mondial se sacrifică tot mai multe animale de reproducţie, fiind de aşteptat ca efectele pe piaţă să se vadă cât de curând.

Kosarom dispune de un sistem integrat, de la producţia de furaje, creşterea de animale, până la producţia de mezeluri. Compania a inaugurat în acest an la Roman, în urma unei investiţii de 15 milioane de euro, una dintre cele mai moderne ferme de creştere a porcilor din ţară, cu o capacitate de circa 70.000 de purcei pe an, comparativ cu 90.000 cât avea unitatea veche. Efectivul este mai mic pentru că noile norme de bunăstare, care intră în vigoare din 2013, cer ca animalele să aibe la dispoziţie un spaţiu mai mare.

“Am investit pentru că trebuie să fim la punct în ce priveşte normele de bunăstare, iar în plus, este foarte important să ai controlul materiilor prime şi să demonstrezi oricând trasabilitatea produsului”, spune Apostol.

În prezent, în fermă se află 1.800 de scrofite, numărul lor urmând să crească până la 2.800 în februarie 2013, ceea ce va permite obţinerea a circa 70.000 de purcei în 2013. Adică un efectiv care va asigura circa 40% din necesarul de producţie al Kosarom, restul fiind acoperit tot de pe piaţa internă.

Dacă pentru sfârşitul acestui an-începutul anului viitor, Apostol se aşteaptă ca preţul la carnea de porc să se reducă, pentru a doua parte a lui 2013 mizează pe o stabilizare. Depinde însă şi de context.

sursa

Originally posted 2012-11-26 13:27:10.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.