Optimizarea managementului culturilor protejate  se realizeazã prin introducerea unor verigi tehnologice noi, care au ca obiective – reducerea costurilor de producţie concomitent cu creşterea valorii economice a producţiei obţinute, reflectate în profitul obţinut.

Lucrarea de faţã şi-a propus sã analizeze douã secvenţe tehnologice: producere a rãsadurilor şi alegerea materialului biologic având în vedere cã la producerea rãsadurilor pentru spaţii protejate, consumul de energie este foarte mare şi costurile ridicate şi cã stabilirea criteriilor de alegere a materialului biologic cultivat permit obţinerea unui profit semnificativ, care sã justifice alegerea fãcutã.

Materialul şi metoda de lucru
În intervalul 2002-2004 au fost amplasate, într-un spaţiu de seră încălzită de 100 m2, trei experienţe, care au avut ca obiectiv principal determinarea celei mai eficiente metode de producere a răsadurilor destinate culturilor din solarii.

Materialul biologic pe care s-a experimentat a fost răsadul din speciile: tomate, pătlăgele vinete, castraveţi, ardei. Au fost utilizaţi hibrizi timpurii – la tomate „IOANA F1”, la pătlăgele vinete – „Andra F1”, la castraveţi „H1BZ” şi soiul de ardei gras „EXPORT”,  pretabili a se cultiva în spaţii protejate.

Metodele de producere a răsadurilor au fost cele clasice, respectiv pentru tomate – semănat în pat nutritiv şi repicat în cub nutritiv cu latura de 7 cm şi 5 cm comparativ cu metoda prin semănat în palet alveolar cu latura de 2.5 cm şi repicat în palet alveolar cu latura de 4.0 cm, iar pentru pătlăgele vinete s-a folosit metoda prin semănat în palet alveolar cu  l = 5 cm, fără repicare comparativ cu metoda clasică prin semănat în pat nutritiv şi  repicat în cub nutritiv cu l = 5 cm.
În vederea studierii sortimentului de hibrizi şi soiuri de tomate, pătlăgele vinete şi castraveţi, au fost organizate, timp de trei ani, loturi experimentale, pe o suprafaţă de 0.7 ha / an, culturi protejate în solarii tip “tunel”. Loturile experimentale au fost organizate după metoda blocurilor randomizate, în care fiecare variantă a fost amplasată în patru repetiţii, suprafaţa fiecărei parcele repetiţii fiind de minim 9 m2. Înfiinţarea şi întreţinerea culturilor s-a făcut conform unor tehnologii de cultură îmbunătăţite, optimizate şi omologate de către S.C.D.L. Buzău.

Rezultate

TOMATE

TEHNOLOGIE CLASICă

1Semănat manual în pat nutritiv, în rânduri, la 5 x 1,4 cm;
4,469 g sămânţă / m2;
Repicat în cuburi nutritive L = 5 cm;
Suprafaţa semănată = 35  m2;
Suprafaţa repicată = 100 m2;

Număr fire răsad = 34000 fire.

 

 

1

Semănat în palet alveolar de 2,5 x2,5 cm;

5 g sămânţă / m2;
Repicat în palet alveolar de 4 x 4 cm;
Suprafaţa semănată = 21  m2;
Suprafaţa repicată = 100 m2;
Număr fire răsad = 34000 fire.

Pătlăgele vinete şi ardei

1TEHNOLOGIE CLASICă

 

 

Semănat în pat nutritiv, repicat în cub nutritiv cu l = 5 cm;
8-10 g sămânţă / m2;
Repicat în cuburi nutritive L = 5 cm;
Suprafaţa semănată = 35  m2;
Suprafaţa repicată = 100 m2;

Număr fire răsad = 34000 fire.

 

SOLUŢIE TEHNOLOGIE  PERFECŢIONATă
1

 

 

 

Semănat în palet alveolar cu  l = 5 cm, fără repicare.
4-6 g sămânţă / m2;
Suprafaţa semănată = 100  m2;
Număr fire răsad = 34000 fire.
Eficienţa economică la producerea răsadurilor de tomate, ardei şi pătlăgele vinete

€ / 1000 fire                     Tabel nr. 1

Specificare
TOMATE

PăTLăGELE VINETE + ARDEI

Varianta clasică

Varianta perfecţionată

Varianta clasică

Varianta perfecţionată

Manopera

9.02

7.80

9.59

8.72

Cote (CAS, şomaj, sănătate, fond risc)

3.46

2.99

3.67

3.34

Materiale – din care:

37.04

23.12

16.65

5.27

– amestec

7.00

2.80

14.01

2.80

– sămânţă

29.69

19.98

1.51

1.51

– folie + schelet fier

0

0

0.71

0.71

– insectofungicide

0.31

0.30

0.38

0.21

-îngrăşăminte

0.04

0.04

0.04

0.04

Energie

26.81

25.06

23.32

19.68

TOTAL DIRECTE

76.33

58.97

53.23

37.01

INDIRECTE

7.63

5.89

5.32

3.70

VALOARE PALEŢI (½ )

10.59

10.59

TOTAL CHELTUIELI

83.96

75.45

58.55

51.30

Pret cost (€ / fir)

0.08396

0.07545

0.05855

0.05130

Alegerea materialului biologic pentru înfiinţarea acestor culturi constituie o altă secvenţă importantă în tehnologia de cultură a legumelor în sistem protejat. Stabilirea criteriilor de alegere a materialului biologic cultivat reprezintă un obiectiv prioritar în activitatea de cercetare permiţând determinarea timpurietăţii, a potenţialului de producţie, a capacităţii de adaptare a plantelor la condiţiile climatice zonale, precum şi stabilirea, pe baza calculului statistic, a  sporurilor de producţie (timpurie şi totală), care să se reflecte în profitul obţinut şi să justifice alegerea făcută.
În acest sens, cercetarea noastră şi-a propus să vină în sprijinul fermierilor şi producătorilor de legume protejate interesaţi, prin stabilirea nivelului şi valorii economice a recoltelor la culturile protejate de tomate, pătlăgele vinete şi castraveţi.
S-au efectuat observaţii pentru stabilirea comportamentului, potenţialului biologic şi eficienţei economice a unui sortiment total de 51 hibrizi / soiuri de tomate, 24 hibrizi / soiuri de pătlăgele vinete, în condiţii de cultură protejată, în vederea elaborării unor recomandări privind pretabilitatea acestora la cultivarea în solarii.
111 La tomate, pentru a face o selecţie a hibrizilor, aceştia au fost punctaţi după cum urmează: pentru producţie – 1 punct pentru 1 kg fructe/m2; pentru greutatea medie a fructului – 1 punct pentru fructe cu greutatea medie cuprinsă între 140-170 g şi 0.5 puncte pentru fructele care depăşesc 170 g sau pentru cele care au sub 140 g (limitele au fost stabilite pe baza unui studiu de piaţă).

 

 

 

 

HIBRIZI DE TOMATE TESTATI IN PERIOADA 2002-2004

Tabel nr. 2

Nr. crt.

HIBRIDUL

Prod. timp.
kg/m2
20.06

Prod.
totală kg/m2
01.09.

Greutate
medie fruct
g

1 IH-50 F1

3,92

8,40

140

2 IOANA F1

2,08

9,19

108

3 H1 BUZAU F1

3,21

7,86

125

4 MARFA F1

2,20

8,85

140

5 MARISSA F1

3,36

8,51

146

6 ARLETTA F1

3,49

8,72

169

7 ROYESTA F1

2,60

8,80

207

8 CREA F1

1,81

6,75

166

9 BALCA F1

4,56

7,64

138

10 PRISCA F1

5,23

8,64

134

11 MEDINA F1

4,48

7,95

176

12 FLORIANT F1

2,16

7,77

143

13 COBRA F1

2,64

8,80

167

14 LAMBADA F1

3,28

9,50

154

15 OPALINE F1

2,32

4,08

138

16 HABANA 106 F1

4,91

9,15

133

17 HABANA 334 F1

4,62

7,40

202

18 HABANA 510 F1

3,55

7,66

193

19 HABANA 795 F1

4,02

11,42

153

20 HABANA C –
CAMARO F1

3,77

10,14

132

21 HABANA L –
 LASSO F1

3,14

8,20

125

22 DAKOTA F1

4,55

11,43

124

23 CENCARA F1

1,76

8,76

122

24 ROMANA F1

3,67

7,20

120

25 ROMALINA –
ROMANA – R F1

2,99

6,21

42

26 ORAMA F1

3,26

10,14

111

 

Nr. crt.

HIBRIDUL

Prod. timp.
kg/m2
20.06

Prod.
totală kg/m2
01.09.

Greutate
medie fruct
g

27 CRONOS F1

2,12

9,31

146

28 ASTONA F1

3,60

11,20

135

29 NUN-95579
Sprinter

2,56

3,78

148

30 BERIL R2 F1

3,70

11,76

141

31 73 -48 R2 F1

2,70

8,32

105

32 JENNA F1

3,48

9,28

163

33 PETULA F1

3,32

11,12

151

34 73 – 430 F1

4,68

11,59

133

35 73 – 33 F1

2,68

5,06

128

36 KATERINA

3,92

9,87

115

37 73-510

3,22

6,53

124

38 ANABEL

2,94

9,29

125

39 ALBORAN

3,63

10,34

103

40 OMIARON

3,61

10,68

92

41 ANNET

3,81

9,30

92

42 SILUET

4,32

9,31

155

43 KYLIAN

3,05

9,35

107

44 LUKIA

2,87

8,62

106

45 866 542

2,28

7,15

203

46 SPLENDID F1

2,76

9,00

132

47 H – CHINA

1,60

3,60

125

48 C – 2 (tip cireaşă)

0,52

1,31

31

49 C – 4 (tip cireaşă)
în lucru – creare soi nou

0,64

1,31

27

50 C – 6 (tip cireaşă)

0,60

1,27

29

51 C – 10 (tip cireaşă)
în lucru – creare soi nou

0,72

3,00

36

 

SORTIMENTUL DE HIBRIZI  ŞI SOIURI DE PăTLăGELE VINETE TESTAŢI

interval 2002-2004 – Tabel nr. 3

Nr. crt.

Hibrid / Soi

Producţie la 15.07
t/ha

Producţie la 15.08
t/ha

Greutate
medie fruct – g

Rezistenta la atacul de Verticillium dahliae

1 H3 F1 17.81 36.18 228.40 +
2 H6 F1

13.17

38.04

221.40

+

3 H7 F1

16.55

37.97

215.90

+++

4 FELICIA F1

19.29

40.59

229.37

++

5 H10 F1

18.73

39.87

212.80

+++

6 ANDRA F1

19.42

39.93

226.58

++

7 H13 F1

13.63

36.27

213.90

++

8 H14 F1

19.73

38.44

224.52

++

9 H20 F1

19.05

39.39

210.70

+++

10 H23 F1

12.57

37.73

202.20

+

11 H24 F1

16.13

39.78

218.10

+++

12 H28 F1

15.93

37.21

220.30

+++

13 H56 F1

15.51

42.26

235.18

+

14 H 112 F1

17.34

32.93

244.52

++

15 H 113 F1

19.96

38.97

212.51

++

16 DANIELA

12.22

27.45

205.40

+++

17 LUCIA

12.92

31.08

226.10

+

18 RONA

16.26

33.69

260.02

+++

19 DRăGAICA

18.15

37.20

242.56

+++

20 CăLDăRUSANCA

13.85

36.17

311.63

++

21 NICULINA F1

12.52

25.89

210.00

++

22 MILEDA F1

20.92

40.29

239.62

+++

23 RIMA F1

13.53

35.95

236.60

++

24 BALTIMORE F1

15.46

37.02

283.93

++

Pentru a face o selecţie a hibrizilor de pătlăgele vinete, aceştia au fost punctaţi după cum urmează: pentru producţie timpurie şi totală – câte 1 punct pentru 1 kg fructe/m2, iar pentru rezistenţa la atacul patogenului Verticillium dahliae – 1 punct pentru hibrizii/soiurile rezistenţi, 0.5 puncte pentru hibrizii/soiurile toleranţi şi –0.5 puncte pentru hibrizii/soiurile sensibili (limitele au fost stabilite pe baza calculului eficienţei economice a culturii).

1

 

 

 

 

 

 

Concluzii

  1. Pe baza calculului de eficienţă economică propunem ca variante perfecţionate de producere a răsadurilor de legume destinate spaţiilor protejate, pentru tomate, metoda prin semănare în palet alveolar de 2.5 x 2.5 cm şi repicare în palet alveolar de 4 x 4 cm, la care preţul de cost al unui fir de răsad este de 0.075 €, iar pentru pătlăgele vinete şi ardei propunem varianta de semănare directă în palet alveolar cu latura de 5 cm, fără repicare, la care preţul de cost este de 0.051 €.
  2. Selecţia materialului biologic pentru înfiinţarea culturilor în spaţii protejate se face în mod eficient după testarea acestuia în loturi experimentale, în condiţii fitoclimatice comparabile. Pe baza selecţiei făcute pe parcursul celor trei ani putem recomanda următorii hibrizi:
  3. TOMATE cu greutatea fructului între 140-170 g şi producţie totală de peste 10 kg / m2:

–   cu creştere nedeterminată – BERIL F1, HABANA 795 F1, PETULA F1, LAMBADA F1, JENNA F1, IH-50 F1, ARLETTA F1, MARISSA F1, COBRA F1, CRONOS F1;
–     cu creştere semideterminată  – SILUET F1, MEDINA F;

  1. tomate tip „cireaşă” – C – 10, C – 4, romalina f1;
  2. tomate cu fructe oval-alungite – CENCARA şi ROMANA F1;
  3. tomate cu fructe portocalii – ORAMA F1.
  1. PăTLăGELE VINETE cu producţie timpurie între 16-21  t / ha şi producţie totală între 37-42  t / ha – MILEDA F1, H 113 F1, H14 F1, ANDRA F1, FELICIA F1, H10 F1, DRAGAICA, H20 F1, H24 F1, H56 F1,  H3 F1, H6 F1,  H7 F1, H112 F1, BALTIMORE F1;

–  cu rezistenţă sau toleranţă  la atacul agentului patogen Verticillium dahliae – MILEDA F1, H10 F1, H24 F1, H20 F1, H7 F1, H28 F1, DRăGAICA, RONA, DANIELA, FELICIA F1, ANDRA F1, H 113 F, H14 F;
–   cu fructe mari, piriforme, violet-închis lucioase – MILEDA F1, H10 F1, H24 F1, H20 F1, H7 F1, DRăGAICA, RONA, FELICIA F1, ANDRA F1, H14 F, CăLDăRUŞANCA;
–   cu fructe mari, alungite, violet-închis lucioase – H 113 F1, H112 F1, DANIELA;
–   cu pigmentaţie antocianică  – H6 F1,  H28 F1;
–  Prin cumularea tuturor parametrilor determinaţi, în urma punctajului acordat, recomandăm ca pretabili pentru cultura în solarii următorii hibrizi / soiuri – MILEDA F1, H10 F1, H20 F1, H24 F1, DRăGAICA, FELICIA F1, H7 F1, ANDRA F1 , H 113 F1, H14 F.

 Autori: FLORICA GHEORGHE,  FLOAREA BURNICHI,   PETRUŢA BEBEA, NICOLAE TRANDAFIR, S.C.D.L. BUZăU

 

Bibliografie

  • Dumitrescu, M., Scurtu, I., Stoian, L., Glăman, Gh., Costache, M., Ditu, D., Roman, Tr., Lăcătus, V., Rădoi, V., Vlad, C., Zăgrean, V. – 1998: Producerea legumelor, Editura ARTPRINT, Bucuresti.
  • Voican, V. – 1995: Aspecte esentiale în programarea, producerea si utilizarea răsadurilor de legume.  Hortinform, nr. 12, p. 31-32.
  • Lauren Garner and Thomas Björkman –1999: Mechanical Conditioning of Tomato Seedlings Improves Transplant Quality Without Deleterious Effects on Field Performance – HortScience 34:848-851.
  • Voican, V., Lăcătus, V. – 2001: Cultura protejată a legumelor în sere si solarii. Editura Ceres, Bucuresti.
  • Florica Gheorghe, Floarea Burnichi, Petruţa Bebea, Iulia Ştefănescu, 2004 – Broşura „Tehnologii optimizate de cultură la principalele specii legumicole din spaţii protejate şi câmp”, S.C.D.L. Buzău, 70  pagini.

sursa

Originally posted 2013-01-04 02:14:11.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.