In camp, salata se cultiva prin rasad sau prin semanat direct. La noi in tara se cultiva pentru a asigura consumul in timpul primaverii (plantat sau semanat din toamna sau primavara cat mai timpuriu), in timpul verii (semanat sau plantat din aprilie pana in ultima decada a lunii iunie) si in timpul toamnei (semanat la sfarsitul verii) (tab. 14.3.).

Tabelul 14.3

Nr. crt. Soiul Perioada de Metoda folosita pentru Perioada de
semanat infiintarea culturii recoltat
1. Polul Nord 15.VIII – 10.IX Semanat in camp 1 – 10.V
2. Timpurie de Mai 15 – 28.II Prin rasad 10 – 20.V
3. Cora 1 – 15.III Prin rasad 15.V – 15.VI
4. Mona 15 – 28.II Prin rasad 20.V – 15.VI
5. Dena 20.III – 10.IV Prin rasad 20.VI – 20.VII
6. Dena 1 – 15.VII Prin rasad 5.IX – 5.X
7. Marula de Braila 15 – 30.VII Semanat in camp 15 – 30.IX
8. Cora 15 – 30.VII Prin semanat 20.IX – 20.X
9. Mona 5 – 25.VII Prin rasad 25.IX – 25.X
10. Mona 1 – 15.VIII Semanat in camp 1 – 30.X

Pentru culturile de salata care trebuie sa dea productii in timpul verii, se recomanda soiurile Cora, Dena, Mona, Marula de Braila etc., care se caracterizeaza printr-o rezistenta mare a capatanilor la trecerea in faza de tulpini florale.

Bune premergatoare pentru cultura salatei sunt culturile prasitoare, care au fost ingrasate in anul culturii cu gunoi de grajd si lasa terenul curat de buruieni. Fiind o specie cu o perioada scurta de vegetatie, salata se cultiva in sistemul culturilor succesive, inainte sau dupa o cultura de baza (inaintea tomatelor, vinetelor, ardeiului gogosar, telinei sau dupa culturi timpurii de cartofi, varza, conopida, mazare, fasole, castraveti, tomate etc.).

Pregatirea terenului. Pentru cultura de salata terenul trebuie sa fie bine maruntit si nivelat.

Inaintea executarii lucrarilor de nivelare, se inlatura toate resturile vegetale de la cultura anterioara si se mobilizeaza solul pe o adancime de 8-10 cm, se executa nivelarea de exploatare, dupa care se face fertilizarea de baza, la 1 ha administrandu-se: 50-60 t gunoi de grajd semidescompus, 100 kg P2O5 si 75 kg K2O (sol cu fertilitate mijlocie). In paralel cu fertilizarea sau imediat dupa terminarea ei (in functie de tractoarele disponibile si agregatul folosit), se efectueaza aratura de baza la 28-32 cm adancime. Daca modelatul terenului se face toamna, pentru insamantarile sau plantarile din toamna sau primavara devreme o data cu aratura se face si maruntirea solului.

Inainte de infiintarea culturilor cu 10-12 zile, se aplica erbicidarea cu Balan 6-8 l/ha in amestec cu 450 l apa, care se incorporeaza imediat in sol printr-o frezare (se mai pot folosi produsele: Kreb, 2-3 kg/ha in 300 l apa, aplicat preemergent sau postemergent, cand plantele au 2-3 frunze, sau Prefar, 8-10 l/ha in 300 l apa, aplicat odata cu pregatirea patului germinativ).

Modelarea solului se face toamna pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze primavara devreme sau cu cateva zile inaintea semanatului sau plantatului pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze primavara mai tarziu, vara sau toamna, astfel ca solul sa fie bine maruntit si asezat. Modelarea solului se efectueaza sub forma de straturi inaltate cu latimea de coronament de 104 cm. Salata se cultiva prin rasad sau prin semanat direct in camp.

Producerea rasadurilor. Pentru cultura salatei prin rasad se foloseste un rasad viguros, in varsta de 25-30 zile, uniform dezvoltat si sanatos, eliminandu-se la plantare rasadurile alungite, bolnave sau slab dezvoltate. In acest scop rasadurile se produc prin semanare in sere inmultitor, solarii cu substratul incalzit pe cale biologica, rasadnite sau pe brazde amenajate in camp deschis, in functie de momentul semanatului si epoca de plantat (tab.14.3).

Pentru producerea rasadurilor in cadrul epocilor mentionate, se seamana esalonat, in 2-3 serii, la interval de 10-15 zile, folosind 2-3 grame seminte la m2 de sera sau rasadnita. Pentru culturile timpurii se recomanda ca rasadul sa se repice in cuburi nutritive cu latura de 3 cm sau 5 cm. Rasadurile se ingrijesc in mod obisnuit.

Plantarea rasadurilor in camp. In vederea plantarii, rasadurile se pregatesc in mod obisnuit, ca si rasadurile altor specii legumicole ale caror organe comestibile nu sunt fructele. Epoca de plantare variaza cu destinatia culturilor si perioada de semanat (tab. 14.3). Se planteza 4 randuri pe fiecare strat inaltat lat de 104 cm, lasandu-se intre plante pe rand distanta de 13 cm sau 18 cm (fig. 14.1).salata

Rasadurile de salata se planteaza cu plantatorul, cand sunt nerepicate, ori cu lingura de plantat sau cu sapaliga, cand sunt produse in cuburi nutritive. Se planteaza la aceeasi adancime la care rasadul a fost in rasadnita (cu partea superioara a cubului nutritiv lasuprafata solului). Pentru a obtine productii esalonate pe o perioada cat mai indelungata se planteaza etapizat, la intervale de 10-15 zile.

Semanatul. Salata se insamanteaza direct in camp, mecanizat, la aceleasi distante intre randuri ca si la plantatul rasadurilor. Adancimea de semanat este de 1 -2 cm pana la 3 cm, in functie de epoca si umiditatea solului, folosindu-se 2-2,5 kg samanta la hectar.

Epoca de semanat depinde de destinatia culturilor si zona (tab. 14.3). Si de aceasta data, in cadrul epocilor respective, se insamanteaza tot in 2-3 serii, in vederea obtinerii de productii esalonate.

Lucrari de intretinere. In cazul culturilor insamantate sau plantate din toamna pentru consum primavara devreme, plantele iernand in stare de rozeta de frunze, se recomanda instalarea de parazapezi, distantate intre ele la 20-30 m, care retin zapada pe cultura, o protejeaza impotriva frigului din timpul iernii si care prin topire in primavara asigura apa necesara cresterii plantelor. Pe suprafete mici aceste culturi pot fi protejate prin acoperirea cu gunoi paios, frunze sau pleava, care primavara foarte devreme se aduna, pentru ca solul sa fie incalzit si plantele sa vegeteze normal.

O lucrare speciala pentru culturile prin rasad este completarea golurilor, care se efectueaza in 2-3 zile dupa plantare, cu rasad din acelasi soi, viguros, rezervat in acest scop. In cursul perioadei de vegetatie, salata se praseste mecanizat de 2-3 ori si numai daca este cazul se praseste odata manual pe randurile de plante. In cazul culturilor semanate direct in camp, o data cu prima prasila se face si raritul, lasand plantele cele mai viguroase la distanta de 13-18 cm una de alta pe rand.

In scopul asigurarii unei umiditati in sol de 70-75% din intervalul umiditatii active la adancimea de 30-40 cm, culturile de salata se iriga de 2-3 ori, cu norma de udare de 200-300 m3/ha. Prima irigare se efectueaza imediat dupa infiintarea culturii (in vederea asigurarii unei rasariri uniforme sau pentru o prindere cat mai buna a rasadurilor). A doua irigare se efectueaza cand plantele incep sa lege capatani, iar a treia in timpul cresterii acestora.

Cand plantele au format o rozeta cu 8-10 frunze se aplica fertilizarea cu azotat de amoniu 200 kg/ha, deoarece azotul stimuleaza cresterea capatanilor si sporeste productia.

Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor se face conform datelor din tabelul 14.4.

Tabelul 14.4
Bolile si daunatorii salatei

Nr. crt. Boli si daunatori Prevenire si combatere
1. Mana salatei (Bremia lactucae) Putregaiul umed al tulpinilor si frunzelor de salata (Sclerotinia

sclerotiorum)

Se evita udarea excesiva a culturilor, mai ales in momentul formarii capatanilor. Se scot exemplarele bolnave si se ard. Rotatia rationala a culturilor. In spatii protejate dezinfectia solului

si a constructiilor, dirijarea corecta a temperaturii si umiditatii prin ventilatie. In faza de rozeta tratamente cu Perozin 0.3% sau Dithane 0.25%.

2. Rugina (Puccinia opizzi) Masuri de igiena culturala.
3. Putregaiul rasadurilor

(Phytium de baryanum).

Dezinfectia amestecului nutritiv, tratatarea rasadurilor cu Orthocid sau Mycodifol 0.2%, aerisirea puternica, inlaturarea plantelor bolnave.
4. Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) si afidele (Myzodes sp.). Tratamente de combatere numai la aparitia daunatorilor cu produse pe baza de DDVP 0,1%, Decis 0.05% etc.
5. Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) Momeli de tipul Gastrotox, Excaratox, 15-25 kg/ha, in gramezi printre randurile de plante.

Recoltarea. Salata se recolteaza manual prin taierea capatanilor la circa 1 cm sub colet, cand aceastea au ajuns la marimea si indesarea specifica soiului sau chiar mai devreme, cand cerintele consumatorilor sunt mari. Salata trebuie recoltata pe timp racoros dar uscat, deoarece daca frunzele sunt umede acestea se altereaza usor.

Prin recoltarea manuala se consuma un volum mare de forta de munca, de aceea in vederea eliminarii acestui neajuns au fost construite masini pentru recoltarea mecanizata. Astfel, in S.U.A. se foloseste in acest scop combina (Roger Garrett), care recolteaza plantele ajunse la maturitatea de consum prin palpare si taierea celor care au densitatea corespunzatoare. Plantele taiate sunt prinse cu ajutorul unui disc cu brate si trecute in remorca pe o banda transportoare (Stefan, 1967).

Dupa recoltare se elimina frunzele necorespunzatoare (rupte, patate, uscate etc), se sorteaza conform STAS 7 217/65 si se ambaleaza in ladite una langa alta, cu tulpina in sus, pe unu – doua randuri.Se transporta apoi, in timp cat mai scurt la piata, in mijloace de transport acoperite, pentru a nu-si pierde fragezimea si a fi livrata consumatorilor cat mai proaspata. In cazul in care nu se valorifica imediat pe piata se recomanda sa se pastreze in camere frigorifice la temperatura de 0-10C si la o umiditate relativa a aerului de 95 %, unde poate sta 10-12 zile. Productia medie este de 25-30 t/ha, dar aceasta poate fi depasita, ajungand pana la 35-40 t/ha.

sursa: euroferma.md

Originally posted 2012-09-15 23:00:53.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.