Tarhonul este o planta originara din Mongolia. Pe continentul nostru, ea a ajuns undeva prin anii 1500, pe filiera rusa. In Romania, tarhonul mai este numit dracon sau tarcon. In limba latina, termenul inseamna dragon, asta deoarece planta era si inca este utilizata pentru tratarea celor muscati de diversi serpi sau de alte reptile.

Care sunt proprietatile terapeutice ale tarhonului?

In primul rand, tarhonul reprezinta un excelent stimulent al functiilor gastrice. De asemenea, el permite asimilarea de catre organism a nutrientilor mult mai rapid. De aceea, el este foarte recomandat oamenilor cu probleme de digestie. Pe langa aceste utilizari, tarhonul functioneaza si in cazul constipatiilor, a balonarilor, a insomniilor si a gastritelor. Toate acestea pot fi combatute folosind infuzie de tarhon, seara, inainte de culcare. In plus, planta este diuretica, functioneaza ca un aromatizant, antiseptic si expectorant.

Pentru cei suferinzi de diverse boli de rinichi sau de ficat este indicat sa consume produse pe baza de tarhon. Deoarece contine o cantitate importanta de iod, aceasta planta este foarte indicata oamenilor care doresc sa inlocuiasca sarea, intrucat tarhonul da un gust special mancarurilor.

Cum se obtin produsele pe baza de tarhon?

Infuzia de tarhon se obtine punand o planta de tarhon intr-o jumatate de litru de apa care da in clocot. Dupa aproximativ un sfert de ora, puteti strecura ceaiul si il puteti consuma cat timp este cald. El este foarte bun in cazul bolilor de ficat, a celor de rinichi, a insomniilor, a reumatismului, a durerilor de cap sau a altor probleme digestive. De asemenea, bronsita si constipatia pot fi si ele combatute folosind ceai de tarhon. Acest lichid inlatura oboseala si stresul, elimina toxinele din organism si inlatura stresul. Alternativ, infuzia de tarhon poate fi folosita si pentru uzul extern, in cazul compreselor pentru reducerea durerilor.

In industria alimentara, tarhonul trebuie utilizat cu grija, intrucat are un gust mai amarui si, daca este folosit in exces, puteti strica mancarurile. Vitamina A, vitamina C, dar si sarurile minerale si iodul fac din aceasta planta un adevarat izvor de sanatate pentru organismul nostru. Pe langa faptul ca tarhonul poate inlocui cu succes sarea, el tine loc si de piper sau otet, fiind mai mult decat recomandat tuturor oamenilor care nu le pot consuma. In plus, el este indicat si pentru muraturi, fiind un excelent condiment in acest sens.

Otetul pe baza de tarhon se obtine din mixarea unei legaturi din aceasta planta, putina sare si 750 de mililitri de otet de vin. Acest lichid este recomandat in special in cazul salatelor.

Frunzele acestei plante au o aroma deosebita pentru ca au in componenta uleiuri eterice. Ca si gust, ele amitnesc de anaosn, intrucat sunt putin amarui. In afara de salate, ele sunt folosite ca si condiment la prepararea mancarurilor pe baza de carne sau a ciorbelor. In plus, pestele si tocaturile sunt si ele condimentate cu tarhon.

Cele mai importante beneficii ale tarhonului in gastronomie sunt reducerea colesterolului, curatarea vaselor de sange, dar si efectul sau antireumatic. In plus, el ajuta la mentinerea unei danturi normale, fara probleme speciale.

Cum se cultiva tarhonul?

Tarhonul este o planta care se inmulteste vegetativ. Ca si fertilizatoare, aveti nevoie de gunoi de grajd, in special.

Cea mai indicata metoda de inmultire este cea prin seminte. Dupa ce obtineti rasadurile, semanati-le in luna martie, la randuri de patru-cinci centimetri. Cel mai bine este sa plantati rasadurile cand acestea au o luna. Alternativ, puteti folosi si cultura prin butasi sau prin despartirea tufelor.

Este bine sa recoltati frunzele de tarhon la o luna si jumatate. Acest proces se realizeaza prin tunderea lastarilor tineri, care sunt lungi de pana la 25 de centimetri. Primavara si toamna, acestea vor creste mai repede. In cazul in care doriti sa comercializati plantele, acestea trebuie sa fie proaspete, foarte curate, si sa nu aiba miros si gust ciudat. Pentru depozitare, ele pot fi tinute pentru aproximativ doua saptamani la temperaturi de doua-trei grade si o umiditate de maxim 95%.

In concluzie, tarhonul este o planta cu o utilitate deosebita atat in scopuri terapeutice, cat si in scopuri culinare. Pe langa beneficiile pe care ea le aduce celor cu diverse boli la ficat sau la rinichi, el actioneaza si ca un calmant pentru cei care sufera de stari de oboseala prelungita sau de stres. In alimentatie, tarhonul este un excelent substitut pentru sare, otet sau piper, fiind folosit cu precadere de cei care nu au voie sa consume aceste condimente in exces. Cu toate acestea, planta nu este foarte folosita la noi in tara, intrucat nu este foarte cunoscuta si apreciata la adevarata ei valoare. Totusi, ea este indicata persoanelor de toate varstele si de toate sexele, intrucat nu are contraindicatii improtante si reprezinta o sursa de vitamine si minerale necesare pentru organismul uman.

sursa  http://dli.ro

Originally posted 2012-12-13 12:51:47.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.