Foto Arhiva Afinele sunt colectate în centrele deschise de ocoalele silvice
Afinele sunt colectate în centrele deschise de ocoalele silvice

Culegătorii de afine primesc 11 lei pentru fiecare  kilogram, aproape dublu faţă de anii anteriori. Producţia de afine din Alba, estimată de silvicultori la aproximativ 200 de tone, ia calea Occidentului, unde fructele sunt folosite în industra alimentară şi farmaceutică.

Direcţia Silvică Alba şi-a propus să recolteze în acest an în jur de 200 de tone de afine negre şi roşii din zonele montane ale judeţului.  „Noi considerăm că producţia din acest an este la jumătate faţă de anii anteriori. Cauza principală este legată de perioadele repetate de îngheţ din primăvară“, a apreciat Mihai Morar, directorul Direcţiei Silvice Alba.

În schimb, preţul la care se cumpără fructele provenite din flora spontană este cel mai mare din ultimii cinci ani. „Preţul pe care noi îl plătim pentru fiecare kilogram pentru fiecare kilogram de afină neagră este de 11 lei. Este cel mai mare din ultimii ani“, a completat Mihai Morar.  Direcţia Silvică are o concurenţă acerbă din partea ocoalelor silvice private, dar şi a firmelor care mizează pe câştiguri frumuşele din valorificarea afinelor.

Export, la greu

Sezonul de recoltare a afinelor negre a început în Alba în urmă cu dpuă săptămâmi şi se va încheia la jumătatea lunii septembrie. Fructele din flora spontană, neafectate de poluare, netratate cu substanţe chimice de fertilizare sau de combatere a dăunătorilor sunt foarte apreciate de străini.

„Afinele recoltate de pe raza ocoalelor Valea Arieşului, Gârda, Cugir şi Sebeş vor ajunge pe piaţa europeană, în ţări precum Germania, Austria, Italia, San Marino, care cumpără aproape toată cantitatea culeasă şi sortată de silvicultorii din Alba. Noi estimăm că vom recolta în jur de 200 de tone de afine“, a mai adăugat Morar.

În urma valorificării pe piaţa externă, Direcţia ar urma să câştige din această afacere în jur de 360.000 euro, în condiţiile în care occidentalii oferă în jur de 1.800 de euro pentru fiecare tonă de afine. Cea mai mare cantitate de afine se va aduna de pe raza Ocolului Valea Arieşului, care a  recoltat anul trecut 128 de tone de afină neagră şi 33 de tone de afină roşie.

„Pot să vă spun că avem multe persoane care s-au arătat interesate să culeagă afina neagră, pentru preţul de 11 lei pe kilogram. Avem culegători statornici care sunt proprietari ai suprafeţelor pe care creşte afinul. De la aceştia adunăm afina de cea mai bună calitate, pentru că aleg momentul cel mai bun de recoltare. Apoi, avem culegătorii ocazioonali din zonă, pentru care este  sursă de venit temporar. Am constatat că sunt şi culegători migratori, carte recoltează fructele din alte zone şi le aduc la noi“, a precizat Marius Orlea, şeful Ocolului Valea Arieşului.

Mijloc de trai

Culesul fructelor de pădure este o sursă de venit pentru oamenii nevoiaşi din zonele montane ale judeţului.  „În lunile de vară mă trezesc şi la 5 dimineaţa, ca să adun cât mai multe afine. Anul ăsta se vând la ocol la un preţ foarte bun, ne dă 11 lei pe kilogram. E o ocupaţie de familie, din banii primiţi ne asigurăm traiul zilnic. În zilele bune, fără ploi, eu cu soţia şi copiii strângem şi câte 100 de kilograme. Nu e uşor, e o muncă migăloasă, dar aici nu avem, prea multe soluţii să câştigăm un ban cinstit“, a spus Marius Belei, de 34 de ani, din comuna Vadu Moţilor.

Silvicultorii din Alba au deschis centre de colectare a afinelor în majoritatea localităţilor de pe văile Arieşului, dar şi în zona Sebeş-Cugir. Fructele de pădure sunt colectate, sortate, ambalate şi refrigerate  la Centrul frigorific de la Bistra. De aici, prinj intermediul firmelor specializate ajung pe piaţa occidentală.

Anul trecut, Direcţia Silvică din Alba exportat 400 de tone afine şi măceşe. Preţul de vânzare a fost de aproximativ 1.800 de euro pe tonă.

Medicii spun că afinele sunt un adevărat ac pentru cojocul bolilor, întrucât ajută la reglarea circulaţiei sangvine, au efect antiseptic, antidiareic şi diuretic şi combate depunerile de grăsime. Afinul creşte în păduri montane rărite, pe pajişti montane şi subalpine, mai ales pe versanţii umbriţi şi umezi.

„Noi cumpărăm afine de la persoane fizice şi de la firmele care au un astfel de profil de activitate. Preţul pe care îl oferim este de 15 lei pe kilogramul de afine negre.  Până acum, am achiziţionat în jur de 50 de tone de afine din toată ţara. Toată cantitatea o exportăm în Italia“, a spus Ionel Stan de la firma AgrarStar, care exportă afine din România în Italia.

9 august 2011, Adevarul, Nicu Neag

Originally posted 2012-09-25 08:46:56.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.