Subirigarea implica suspendarea pamantului deasupra apei, cu un strat despartitor de aer, care permite solului sa respire. Exista si o zona prin care apa poate urca in sus, in pamant, mentinand o umiditate constanta. Udarea se face deci prin actiune capilara, cam ca si apa intr-o sugativa.

Asa ceva:

Arata modest, dar asta e doar varianta simpla, pentru rasaduri si plante mici. Chiar si asa, daca il facem din PET-uri de 5L, el poate duce o planta rezonabila, eu am cateva care deja acopera fereastra, si se simt foarte bine.

Dupa cum vedeti, cateva peturi altfel inutile, pot fi rapid transformate intr-o mini-gradina plina de plante :D

Dar sa trecem la modele mai performante, cum ar fi asa ceva:


Poate par doar niste ghivece simple, insa principiul este pastrat:

Partea buna e ca sunt extrem de simplu de facut. Eu sincer sa fiu n-am vrut niciodata sa retin la cate zile se uda planta X, fata de planta Y, iar acest gen de instalatie reduce toata problema la a pune apa intr-un rezervor. Mult mai usor pentru mine ca barbat, sa mesteresc la inceput acest sistem ceva mai complex, iar apoi el imi reduce mult din munca ulterioara cu udarea frecventa.

Frate-meu are casa plina cu ghivece imense de muscate (la exterior), care vara trecuta cereau udare zilnica, pentru a creste mari si frumoase. Era ceva foarte anevoios, sa mergi cu cantitati imense de apa in fiecare zi, atat pe terasa cat si la etaj. I-am aratat sistemul asta, si-a modificat cateva ghivece serioase, cu suspensia pamantului pe apa, si cu teava de udare, si acum le uda saptamanal, nu zilnic

Principalul avantaj fata de un ghiveci de aceeasi marime o constituie umiditatea constanta, care nu fluctueaza in functie de udare. Totodata exista o scurgere buna, pamantul nu e innecat in apa. De regula aceeasi planta va creste mai bine in acest sistem, decat in ghiveci.

Apoi, apa din rezervor e considerabil mai multa decat ar incapea intr-o farfurioara de sub ghiveci. Prin urmare daca mergeti in concediu, s-ar putea sa nici nu fie nevoie sa trimiteti neamuri / vecini sa va ude plantele, deoarece un rezervor mare tine saptamani, nu zile.

Mai mult, sistemul se preteaza si la sere sau camp deschis, pentru ca are avantaje fata de cresterea in pamant:

– spre deosebire de picurar sau irigare normala, care spala toate mineralele si nutrientii in jos, spre adancime, acest fel de cutie pastreaza toata hrana in sol, de unde planta are acces la ea.
– consumul de apa scade foarte mult, deoarece nu se scurge in jos
– udarea se face prin acea teava, deci se poate acoperi lada cu punga neagra, blocand lumina, blocand evaporarea, iar buruienile nu au cum sa creasca, in intuneric. Prin urmare se rezolva problema buruienilor fara erbicide, iar evaporarea apei se face numai prin planta, nu si prin uscarea solului la suprafata.
– se preteaza chiar si la plante mari (rosii, castraveti) crescute pe balcon sau terasa, deoarece nu se face mizerie cu pamant peste tot.
– nu necesita sapare, deoarece pamantul e foarte bine ventilat tot timpul

In final, e un sistem foarte bun pentru ca poate fi facut din materiale gen PET-uri, galeti vechi de vopsea etc.

Sper ca vi s-a parut de folos, daca sunt intrebari le astept cu placere. E metoda mea preferata de a creste plante.

 

Alte resurse:

Originally posted 2013-06-12 16:59:37.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.