Cresterea paunilor este mai rentabila decat cea a porcilor, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii. Potrivit acestuia, pretul de vanzare a unei perechi de pauni adulti este de peste 300 de euro, iar al unei perechi de pauni tineri variaza intre 150 si 200 de euro, in functie de varsta. Veniturile se completeaza din vanzarea penelor, care se comercializeaza cu 0,5-1 euro/pana.

Productia este de aproximativ 250 de pene/an recoltate de la un paun. Acestea sunt folosite ca ornamente, la palarii, iar unele ajuta la fabricarea plutelor pentru pescuit. Ouale se vand la preturi de cateva zeci de euro bucata.

Cel mai interesant este faptul ca, pentru asigurarea hranei a 150 de pauni, cheltuielile anuale sunt similare cu cele pentru cresterea si ingrasarea a doi porci, care sa ajunga la 100 kg.

Avantajele afacerii

Desi pare pretentioasa, cresterea paunilor nu este cu mult mai complicata decat cresterea altor pasari de curte. Multi compara cresterea lor cu cresterea curcilor. Diferenta nu este foarte mare, paunii avand nevoie indeosebi de caldura, in perioada cand sunt pui, dar odata ajunsi la maturitate, ei rezista si temperaturilor scazute din timpul iernii.

Avantajele cresterii unei astfel de pasari exotice sunt destul de multe – de la paun se poate comercializa aproape totul. Am amintit deja de comercializarea penelor si oualor, dar nu trebuie neglijata nici carnea, care este foarte dulce. Veniturile cele mai mari se obtin insa la comercializarea pe de-a intregul a paunului.

Se recomanda sa se inceapa cu cel putin trei grupuri a cate sase pauni, adica in total vreo 18 pasari, gazduite pe un teren de cca 100-150 mp pe care sunt amplasate voliere, pentru a impiedica pasarile sa isi ia zborul.

In acest spatiu trebuie cultivate lucerna, trifoi sau rapita, iar in cazul fermelor cu peste 30 de pauni pot fi plantati si arbusti sau copaci, pentru a-i oferi paunului posibilitatea de a-si folosi instinctul de a se ascunde.

Originally posted 2012-12-05 02:13:29.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.