SteviaStevia (Rumex patientia) este raspandita in toate zonele din lume cu clima temperata. Originea ei este pe continentul european, unde apare in flora spontana cu precadere pe vaile raurilor, la marginea padurilor, de la campie pana in zonele de deal. Rar este cultivata, fiind o planta nepretentioasa, adaptata la clima temperata, este culeasa direct din natura.

Stevia este o planta foarte des intalnita in Romania insa beneficiile ei nu sunt atat de cunoscute in si apreciate la fel cum erau pe vremea stramosilor nostri. Bunicii nostri stiau de portia de sanatate pe care stevia le-o da si nu o ocoleau de la nicio masa, mai ales ca se numara printre primele verdeturi care ne ofera prilejul de al le consuma.

Stevia pleaca in vegetatie cand temperatura solului trece de pragul de 0 grade Celsius. Se adapteaza si rezista bine farta a fi protejata atat iarna, cat si vara cand temperaturile sunt ridicate. Reuseste sa reziste secetei indelungate, deoarece are radacina adanc infipta in pamant si reuseste sa-si asigure necesarul de apa. Daca este cultivata in gradini, stevia prefera un pamant ferm, argilos si bogat in substanta organica. Prefera zonele cu umbra partiala. Daca este lasata in plin soare, planta se va dezvolta, dar frunzele se vor pali si vor capata arsuri.

Tehnologia de cultura la stevie

Lucrarile pentru aceasta cultura pot incep si din toamna si din primavara, in functie de culturile existente pe teren. Este de preferat ca stevia sa fie pusa dupa o cultura care lasa terenul liber de buruieni.

Toamna se face o aratura la 40-50 cm, cand se inglobeaza si ingrasamant organic. Anul urmator, prima lucrare este de modelare si nivelare a straturilor inaltate, late de un metru. Primavara devreme, in mustul zapezii, se face pregatirea patului germinativ si insamantarea cate trei randuri pe brazda, la 30 de centimetri distanta intre ele.

La doua saptamani dupa ce stevia a rasarit, plantele intra in stadiul de 4 frunze adevarate. Atunci se face o rarire lasandu-se 20 de centimetri intre plante, pe acelasi rand.

Dupa aceasta urmeaza prasile repetate, daca este cazul, si o ingrasare faziala cu o norma de 100-200 kg/ha azotat de amoniu.

Recoltarea steviei se face prin taierea frunzelor la nivelul coletului, in mai multe etape. Este bine ca recoltarea sa fie facuta esalonat, pentru a sigura o productie constanta pe toata durata culturii. La un hectar se recolteaza 20 de tone de frunze verzi, daca sunt conditii optime pentru planta

Limacsii sunt principalii dusmani ai steviei. Acestea se indeparteaza prin tratament cu metaldehida (30 kg/ha).

Productia de stevie este de circa 15-20 tone de frunze/ha.

Valorificarea recoltei de stevie se face imediat, iar transportul la locul de livrare se face cu vehicule izoterme.

Conservarea frunzelor de stevie:

Frunzele se oparesc si usuca la soare, se pastreaza insirate pe o ata agatate in podul casei;

Frunzele se oparesc in apa timp de 15 minute, apoi frunzele se scot din apa si se pun intr-un borcan sau o sticla cu gura larga, care se leaga bine la gura.

Producerea semintelor de stevie

Recoltarea semintelor se face in momentul cand acestea au ajuns la maturitate fiziologica – toamna (inainte sa se scuture). Recoltarea se face prin taierea tulpinilor florifere de la baza, dupa care se procedeaza la uscare si extragerea semintelor de pe planta.

Semintele extrase se vor pastra in incaperi uscate si bine aerisite pana la semanat.

Stevia este o planta bogata in vitamine (C si K), saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine si fibre. Este o planta minune pentru ca ne ajuta sa eliminam lichidul de prisos din corp, ne scapa de oboseala mintii si a trupului si detoxifiaza organismul.

Stevia combate obezitatea

Stevia era folosita din timpuri stravechi in curele de slabire datorita proprietatilor sale de reglare a nivelului de zahar din sange. Se spune ca pigmentii steviei au un puternic rol in reglarea greutatii corporale. Pentru a obtine efectele dorite, se recomanda consumul a 70 gr. de frunze crude de stevie, sub forma de salata in care se poate adauga putin ulei de masline si cativa stropi de lamaie. Este important ca inainte si dupa masa sa nu se consume fluide pentru ca lipsa lor favorizeaza digestia acestei plante.

Originally posted 2012-10-07 23:37:47.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI