Cele mai cultivate soiuri de tomate – Cei mai utilizaţi hibrizi de tomate în cultura

Soiurile și hibrizii de tomate sunt în număr foarte mare, an de an apărând noi soiuri și noi hibrizi, create de cercetători.

Clasificarea soiurilor și hibrizilor de tomate este foarte anevoioasă, iar criteriile luate în considerare sunt foarte variate: criterii de ordin ecologic, biologic, morfologic, destinația producției și altele.

O clasificare de mare actualitate și importanță este aceea care are drept criteriu durata perioadei de la răsărirea plantelor până la recoltarea primelor fructe, denumită și perioadă de vegetație. În funcție de acest criteriu, soiurile se pot împărți în trei grupe :

  • soiuri timpurii, care necesită o perioadă de 95 – 120 zile ;
  • soiuri semitimpurii, care necesită o perioadă de 120 – 130 zile ;
  • soiuri târzii, care necesită o perioadă de peste 130 zile.

În abordarea acestei clasificări nu trebuie neglijate însă condițiile de cultură , care influențează perioada de vegetație.

Dintre caracterele biologice și morfologice care stau la baza clasificării soiurilor, cea care prezintă o importanță mai mare este înălțimea plantelor. În funcție de acest criteriu, soiurile se pot grupa în trei:

  • soiuri cu port înalt, la care tulpina poate ajunge la 180 cm;
  • soiuri cu port semiînalt, cu tulpini de 80 – 100 cm;
  • soiuri cu port pitic, cu tufe de până la 80 cm.

Soiuri de tomate

Culturi timpurii în câmp, pentru consum intern și pentru export

  • Argeș 408 – Hibrid F 1, cu port înalt, foarte precoce (95 – 98 zile), cu fructe rotunde, mijlocii ca mărime (70 – 80 g), uniform colorate și rezistente la transport. Este foarte productiv și indicat pentru culturi protejate și în câmp, creat la noi în țară.
  • Nr.10 * Bizon – Hibrid F 1, cu port înalt, viguros, timpuriu (105 – 107 zile) , cu fructe rotunde sau ușor turtite, mijlocii ca mărime (50 – 70 g), rezistente la transport, cu o pată verzuie în regiunea pedunculului. Este productiv și indicat pentru culturi timpurii în câmp, protejate sau nu.
  • Export II – Hibrid F1, cu port înalt, timpuriu (108 – 110 zile), viguros, cu fructe mari (greutate medie de 80 g), rotunde, uniforme și rezistente la transport. Este creat la noi în țară, foarte productiv și indicat pentru culturi protejate în câmp.
  • Argeș 400 – Hb 341 și Hb 361 – Hibrizi cu creștere determinată, foarte timpurii, cu fructe rotunde, colorate uniform, mijlocii spre mari. Sunt productivi și indicați pentru culturi timpurii în câmp.
  • Delicates – Hibrid F 1, cu port înalt, creștere viguroasă, timpuriu (105 – 110 zile), cu fructe mijlocii ca mărime (mai ușoare, prezentând uneori goluri mici în interior), uniforme, colorate în roșu aprins și rezistente la transport. Este foarte productiv și indicat pentru culturi protejate și neprotejate în câmp.
  • Argeș 450 – Hibrid mai puțin precoce decât precedenții, cu fructe mai mari, rotund-turtite, uniforme ca mărime și culoare, rezistente la transport. Este foarte productiv și indicat pentru culturi în câmp neprotejate și protejate în solarii (cultură prelungită).
  • Teomnocrasnâi – Soi timpuriu (110 – 115 zile), cu creștere determinată, fructe rotund-turtite, mijlocii spre mari (70 – 90 g), de culoare roșie cărămizie, iar când sunt crude albicios-marmorate. Se cultivă pe suprafețe reduse.

Culturi de vară-toamnă prin răsaduri în câmp, pentru consum în stare proaspătă și industrializare

  • Aurora 100, Aurora 50 – Soiuri semitimpurii (120 -150 zile), cu port înalt, fructe mari (100 – 150 g), rotunde, uniforme, de culoare roșie intensă și gustoase. Sunt foarte productive și indicate pentru culturile de vară, producția folosindu-se pentru consum în stare proaspătă, pe piața internă.
  • Productiva 157 – Soi semitârziu (125 – 128 zile), cu fructe mari, rotunde, ușor turtite, uniform colorate în roșu-intens, puțin rezistente la transport (pielița subțire). Este indicat pentru culturile de vară destinate consumului în stare proaspătă.
  • Florida – Soi semitârziu (130 – 135 zile), cu fructe mari, rotunde, puțin alungite, prezentând la coacere 5 coaste (muchii longitudinale) caracteristice; rezistă bine la transport; este destinat consumului în stare proaspătă și pentru industria conservelor.
  • Ace, Campbell 146 – Soiuri semitârzii (130 – 140 zile), cu fructe mari (150 -170 g ), de culoare roșie-cărămizie la primul, roșu-viu la cel de- al doilea, producția fiind destinată pentru fabricarea pastei de bulion.
  • Eclereur – Soi semitardiv (125 – 130 zile), productiv, cu fructe uniforme, de culoare roșie-deschis, rezistente la transport, destinate consumului în stare proaspătă.
  • Abundens – Soi semitimpuriu (100 – 110 zile), cu creștere determinată, fructe mari (100 g), globuloase, uneori foarte ușor turtite. Este indicat pentru consumul în stare proaspătă și pentru industrializare.
  • Roma A , Red top – Soiuri semitârzii, cu port semiînalt. Fructele sunt de formă ovoid-alungite, cu pielița groasă care se decojește ușor; se folosesc pentru industrializare.
  • Argeș 428 – Soi semitardiv, cu port semiînalt, fructe mari (150 – 180 g), colorate în roșu aprins, destinate consumului intern.
  • Rutgers – Soi tardiv, cu port înalt, fructe mari, de culoare roșu-viu intens. Producția se folosește pentru industrializare și consum în stare proaspătă.
  • Heinz 1350, Heinz 1370, VF-145, VS-30, ES-124, Early Pak – Soiuri cu creștere determinată, foarte productive, cu fructe mari, de culoare roșie-închis și cu conținut ridicat de substanță uscată. Sunt indicate pentru culturi în câmp, iar producția este folosită pentru industrializare.

Culturi de vară – toamnă, prin semănat direct în câmp

  • Heinz 1370, Heinz 1350, VF-145, ES-124, Early Pak, Roma A, Ace, Rutgers, Red Top, VF-36, Newyorker, VF-65 – Aceste soiuri se cultivă prin semănat direct în câmp, iar producția este folosită ca materie primă pentru fabricile de conserve.

Culturi în sere

  • Oltbrid, Revermun, Sonato, Eurovite, Nemabrid, Westlandbrid, Nemavite, Craiobrid, Money d’or – Soiuri specifice pentru cultura în sere, ciclul 1 și 2, ameliorate pentru a corespunde cerințelor de productivitate, calitate și de microclimat specific.

Mult succes!

Autor – biolog Cătălina I.
Publicat 12.04.2011 iSEO

Originally posted 2012-09-17 18:38:20.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.