Deși face parte din vegetația specifică regiunilor mai calde, smochinul poate fi cultivat și în România, în regiunile în care temperaturile nu sunt foarte scăzute iarna. Condiții prielnice de cultură găsește în sudul și sud-vestul țării: Drobeta Turnu Severin, Svinița, Coronini, Timișoara, Moldova Veche, Tismana, dar și în Dobrogea, la Mangalia etc.

Smochinul nu are nevoie de polenizare pentru a rodi. Florile sunt toate de sex feminin și se autopolenizează (fenomen tipic smochinilor). Seva sa este toxică.

Mod de cultivare
Preferă locuri adăpostite și bine luminate, cu microclimat blând sau acolo unde în cursul iernii poate fi protejat. Este o specie care rodește timpuriu (anul III de la plantare) și, dacă este cultivat în zone care îi plac, dă două recolte pe an. Este o specie longevivă, cu perioadă de rodire de 60-70 ani; se înmulțește ușor, fie pe cale vegetativă, prin drajoni, marcote și butași, fie prin sămânță.

Terenul
În crescătoriile sudice, plantele pot suporta orice fel de pământ, căci condiţiile climatice sunt optime. La noi, solul trebuie să fie cât mai potrivit, pentru a compensa factorii lipsă. Mai ales pentru cultura în ghivece, alegerea solului potrivit este neapărat necesară. Cel mai bun pământ pentru smochin este unul bogat în nutrienţi şi humus, care nu reţine apa.

Smochinul preferă solurile cu reacţie neutră, cu un PH între 6,5 şi 7, 5. Soluri bogate în nisip şi argilă, dar şi îmbogăţite cu gunoi de grajd.

Semințe
Cele mai ușoare metode de înmulțire sunt drajonarea și marcotarea ramurilor. Se mai pot folosi ca metode cu șanse mari de reușită: butășirea și înmulțirea prin semințe, ultima solicitând mult timp și răbdare – este mai lentă şi mai puţin folosită.

Îngrășăminte
Aplicarea de îngrășăminte nu este absolut obligatorie pentru smochin, acesta fiind capabil să își extragă necesarul de substanțe din pământ, cu ajutorul rădăcinilor sale adânci. Dacă este cultivat în ghiveci (container), atunci solul trebuie fertilizat (gunoi de grajd, îngrășământ organic, azot).

Utilaje
Nu necesită utilaje speciale (în funcție de mărimea culturii, se utilizează aceleași ca la pomii fructiferi exotici).

Plantare
Pentru plantarea în grădină: se face o groapă din toamnă, de dimensiuni destul de mari, măcar 80 x 80 x 80 cm sau chiar de 100 x 100 x 100 cm, pentru a putea înlocui la plantare acest gol cu pământ de împrumut, pentru a-i da posibilitatea să se dezvolte puternic din primul an. Se poate face şi primăvara devreme această groapă, iar plantarea obligatoriu de făcut primăvara, în luna martie, maxim luna aprilie. Dacă planta este la ghiveci, se lasă acolo până la primăvară, pentru iernare (eventual se păstrează într-un coridor de casă sau cameră neîncălzită). Pe timpul iernii îşi pierde frunzişul.

Vecinătate
În ghiveci, este categoric un singuratic. În grădină, rădăcinile lui lungi absorb substanțele din pământ, astfel că nu este indicat să stea prea aproape de alți pomi care au nevoie de acestea.

Întreținere și îngrijire
Plantele din vas se pot muta în orice perioadă a anului în alt vas. Pentru culturile de grădină – acestea trebuie protejate iarna, acoperite nu cu nylon, ci cu pânză sau acoperăminte speciale. Altfel, îngrijirea lui se asigură asemeni arbuștilor și arborilor fructiferi, urmărindu-se asigurarea condițiilor necesare pentru înflorire și legarea rodului.

Dăunători
Insecte de grădină, clasice.

Modalități de luptă contra dăunătorilor
Se folosesc aceleași insecticide care se aplică și celorlalți pomi fructiferi, trandafirilor și altor arbuști. În unele situații, o soluție slabă de zeamă bordeleză (piatră vânătă) este folositoare.

Mod și perioadă de recoltare
Atunci când au condiții prielnice, smochinii rodesc de două ori pe an: o dată primăvara târziu și din nou toamna, când vara este lungă și călduroasă. În funcție de varietate, fructele coapte sunt verzi, gălbui sau violete. Se culeg când sunt coapte.

Condiții de păstrare
Uscate la soare devin toate de aproape aceeași culoare. Uscarea se face prin expunere la soare timp de 4-5 zile ori într-o cameră special amenajată pentru așa ceva.

Reacția la condițiile de mediu
Smochinul are nevoie de soare direct, de locuri însorite cu veri călduroase pentru a fructifica pe măsură. Pe timp de iarnă poate rezista la temperaturi de până la – 10 grade Celsius. Pe lângă căldură, îi trebuie și apă suficientă.

Beneficii pentru organism
Hrănește, tonifică, are aport de vitamine și efect terapeutic.
Fructele se pot consuma în stare proaspătă, însă se consumă mai ales uscate (așa sunt mai ușor de păstrat), dar și sub formă de preparate: dulceață, gem, compot, vin.

În salate cu verdețuri, în dulciuri diverse, prăjituri, înghețate, torturi, la ornamente, ca dulceață, crude.

Originally posted 2012-10-10 15:00:28.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.