Pentru a te bucura de culturi sanatoase si care sa iti aduca si profit, este foarte important sa reduci la minimum numarul de indatoriri “plictisitoare” ca, de exemplu, irigarea si sistemul de fertilizare a culturilor, cele mai consumatoare, din punctul de vedere al timpului, obligatii. Tocmai pentru ca sunt niste operatiuni de durata (atunci cand sunt efectuate manual), este nevoie de un sistem automat. Din fericire, in momentul de fata, exista sisteme foarte bune, din punct de vedere calitativ, pentru irigatia culturilor, motiv pentru care, odata instalate, automatizarea unui instalatii de fertilizare este pe jumatate terminata, pentru ca cea mai eficienta metoda de fertilizare a culturilor este cea concomitenta cu sistemul de irigatii. De exemplu, daca ai instalat un sistem de irigatii cu picatura, care aduce apa direct la radacina plantei, la care adaugi un fertilizator, nutrientii vor ajunge si ei, tot direct la radacina, fara nici cea mai mica pierdere. Fiecare planta va primi cantitatea necesara de fertilizator, care poate fi ajustata prin controlarea sistemului de irigatii.

In functie de frecventa fertilizarii, un sistem de fertilizare a culturilor care sa fie automat, poate fi manevrat pentru a obtine o rata de dilutie fertilizator/apa pana la 1000:1. Cu cat fertilizarea se va face mai des, cu atat cantitatea de fertilizator din apa va fi mai mica. Partea cea mai interesanta este ca poti conecta acest sistem de fertilizare la sistemul de irigatie, doar in momentul in care vrei sa folosesti ingrasamant, sistemul putand fi oprit si pornit ori de cate ori doresti.

Sistemul de irigare cu picatura este cel mai potrivit pentru a fi folosit in conjunctie cu sistemul de fertilizare a culturilor, existand doua tipuri de sisteme de fertilizare:

  • Cele prin sifonare
  • Cele prin injectare

Sistemele de fertilizare prin sifonare

Sistemul pe baza de sifon are unul dintre capete conectat la sursa de apa, iar celalalt capat, prin intermediul unei tevi, este conectat la containerul cu ingrasamant. Acest container poate fi un vas  in care se gaseste o solutie concentrata de fertilizator hidrolosubil sau intregul sistem poate veni cu un container incorporat, in care se gaseste deja si solutia. In momentul in care pornesti apa, fertilizatorul este aspirat din container si transmis sub forma de solutie diluata catre plante, prin intermediul sistemului de irigare.

Sistemele de fertilizare a culturilor, prin injectare

Injectoarele pot fi si ele conectate la un sistem de irigare, cum este cel cu picatura, chiar daca folosesc o pompa pentru adaugarea fertilizatorului in fluxul de apa si nu de presiune. Anumite tipuri de injectoare vin impreuna cu un cartus de fertilizator concentrat, care permite utilizatorului controlul cantitatii de fertilizator la litru de apa circulat prin sistemul de irigare.

Este foarte important de retinut ca aceste sisteme de fertilizare sunt conectate la sursa de apa, de aceea necesita o grija foarte mare in ceea ce priveste impiedicarea solutiei de fertilizare sa ajunga in apa potabila. Pentru a preveni astfel de incidente extrem de neplacute, este necesara instalarea unei valve anti-sifon pentru a pastra apa potabila in afara oricarui pericol. O alta metoda de siguranta in cazul sistemelor de fertilizare a culturilor este instalarea de valve care se deschid, manual sau automat, dupa ce un ciclu de apa s-a incheiat. Dupa ce ai adaugat fertilizator culturilor tale, ar trebui sa lasi un ciclu de apa care sa curete intreg sistemul de orice urma de chimicale, care pot stimula aparitia coroziunii la nivelul tevilor.

Tipuri de ingrasamant

Pentru ca sistemul de fertilizare automat sa fie si eficient, trebuie sa folosesti un ingrasamant care sa fie, in mod obligatoriu, si hidrosolubil, care poate fi sub forma de pudra sau sub forma lichida, atat timp cat nu contine particule mici care pot infunda tevile din sistemul de irigare. Poti folosi, in aceeasi masura, si un fertilizator organic, cu singura conditie de retinut – sa fie filtrat. Regula generala, in special pentru sere, este ca ingrasamantul din sistemele de fertilizare a culturilor sa fie folosit o data pe luna, dar depinde foarte mult de tipul de plante pe care il cresti. Din cand in cand ai grija sa stropesti, cu o cantitate suficienta de apa, vasele de plantare, pentru a preveni acumularea de saruri in sol.

Odata instalat sistemul de fertilizare, va trebui sa te ocupi si de celelalte aspecte care tin de cresterea culturilor, pentru ca fiecare planta are propriile nevoi speciale, pe care va trebui sa le inveti, daca iti doresti culturi sanatoase. Daca, in majoritatea cazurilor, plantele se dezvolta bine in medii cu nitrogen in cantitati mai mari, plantele care infloresc sau cele care fac fructe, au nevoi diferite. De exemplu, florile ce poarta numele de azalee nu pot fi fertilizate in perioada lor de inflorire, un aspect pe care trebuie sa il cunosti daca le cresti, pentru ca, altfel, se vor ofili.

Sistemele de fertilizare a culturilor sunt, in momentul de fata, performante, aduc o eficientizare majora a intregului proces de crestere a culturilor. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi, in perfecta cunostinta de cauza, sistemul care se potriveste cel mai bine culturilor tale.

sursa  http://dli.ro

Originally posted 2012-12-13 12:58:40.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.