Cresterea ratelor si a gastelor, a palmipedelor asa cum sunt ele denumite genetic, este o indeletnicire cu vechime care in ultimii ani a devenit din ce in ce mai profitabila, datorita concurentei reduse la nivel national si a cererii mari pentru produsele specifice.

Carne, ficat, oua, pene si puf inseamna bani. 1kg de ficat gras costa cat cel putin 10 Kg de carne de pasare. Penajul este si el valoros, iar ratele si gastele se pot jumuli de 2-3 ori pe an, in urma fiecarei jumuliri rezultand 80-120 g de puf si fulgi/pasare.

Ratele si gastele se hranesc cu iarba verde, direct din pasunat. Deci, o simpla pasune si un hambar (mai ales pentru iarna) va sunt suficiente pentru a incepe afacerea.

8 argumente pentru demararea unei afaceri cu rate si gaste:

  1. Concurenta foarte mica. Ati vazut in ultima vreme pe piata ficat gras si carne de rata si de gasca? Daca da, probabil in foarte putine locuri, asta pentru ca in prezent, in tara noastra industria ficatului gras se afla in stadiu incipient desi dispunem de toate conditiile de a produce si a comercializa in mod eficient ficat gras de rata si gasca, atat pentru consum intern, cat si pentru export, unde cererea este in continua crestere.
  2. Posibilitate de dezvoltare rapida. Puteti deveni cu usurinta principalul furnizor de rate si gaste, inclusiv de boboci pentru o intreaga zona de consum.
  3. Profit consistent. Mai ales pentru produsele derivate. Ficatul de gasca si penele de rate sau de gasca se vand la un pret foarte bun.
  4. Derulare rapida. Ratele si gastele se dezvolta repede si au o viata comerciala indelungata.
  5. Multiple posibilitati de valorificare. Ficatul, carnea, ouale, penele, puful si chiar bobocii – toate aceste produse sunt cerute de piata de consum.
  6. Gastele se cresc cel mai usor si mai repede si au cea mai mare greutate corporala si cea mai lunga viata comerciala.
  7. Investitia initiala este redusa si poate fi suportata, in proportie de 80% din fonduri UE.
  8. Nu necesita amenajari deosebite. Sunt rezistente la frig si la boli. Se cresc usor iar ingrijirea lor nu va consuma prea mult timp. Pot fi chiar lasate libere, pe pasuni, de aceea consuma putine concentrate.
  9. Se adapteaza foarte bine la conditiile climaterice din Romania.

Buget initial
Investitia initiala este in functie de efectivul de capete pentru care va hotarati sa demarati afacerea. Puteti porni cu un efectiv mai mic si sa dezvoltati afacerea an de an, investind o parte din profitul obtinut. Pentru a porni aceasta afacere, este nevoie de:

Un real avantaj al acestei afaceri il reprezinta posibilitatea abordarii gradate a activitatii, plecand de la o faza experimentala de 20-50 de indivizi care acopera nevoile familiale, trecand printr-o faza intermediara (ca activitate auxiliara) cu 100-150 de indivizi, inainte de un nivel industrial de peste 10.000 de pasari. Astfel capitalul initial poate varia intre 1000 de lei (in cazul in care exista deja spatiul necesar) si 15.000 de euro pentru o ferma cu peste 10.000 de pasari.

  • achizitionarea materialului biologic
  • incubator, deoarece este mult mai rentabil sa achizitionati oua si sa obtineti bobocii in propriul incubator
  • o hala modulara care sa va permita extinderea in viitor
  • hrana, furaje combinate, pentru pornire
  • alte mijloace fixe si obiecte de inventar, pentru buna desfasurare a activitatii

Daca optati pentru o mica ferma, investitia initiala este modesta. Ratele si gastele nu sunt pretentioase si sunt mai rezistente la frig decat alte pasari, de aceea amenajarea spatiului este ieftina. Consuma concentrate putine si necesita mai putine vaccinari. Au imunitate la o serie de boli ce afecteaza alte pasari. Practic, puteti incepe afacerea cu doar 600 de euro.

Pentru a infiinta o ferma de dimensiuni mai mari, desi investitia initiala poate parea semnificativa, este important faptul ca se poate acoperi in proportie de pana la 80 % din fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana. Pentru un efectiv de 500 de capete, investitia initiala se ridica la 9.000 de euro, incluzand constructia halei modulare care sa permita dezvoltarea afacerii pe viitor pana la o capacitate de 10.000 de capete, cat si un incubator cu o capacitate de 6.000 de oua, optional, care reprezinta cheia afacerii. Important! Aceasta afacere beneficiaza si de subventii in agricultura, acordate de statul roman.

Profitabilitatea afacerii
Ratele si gastele pot fi crescute pentru carne, oua, ficat sau pene. In functie de rasa pe care o alegeti si de numarul de pasari, profitul difera. Iata un exemplu de calcul al profitului: la 200 de gaste crescute pentru ficat (rasa Toulouse si rasa cenusie de Landes), fiecare gasca va produce in medie 800 gr. de ficat. 1 kg de ficat de gasca costa aproximativ 70 de lei noi. Deci pe an, 200 gaste x 0.8 kg ficat x 70 RON =11.200 RON, ceea ce inseamna peste 2.600 de euro/an!!! Acum adaugati profitul obtinut din carne, din oua, din pene, puf si din vanzarea bobocilor!

Retineti ca, indiferent de rasa pe care o alegeti, atat ratele cat si gastele se inmultesc repede. In fiecare an o rata va poate aduce 80 -100 de boboci, in timp ce o gasca 25 – 45 de boboci.

La un efectiv de 500 de capete, profitul poate ajunge la peste 15.000 de euro/an. Nu mai asteptati! Asociati-va cu ratele si gastele si demarati o super-afacere profitabila!

Originally posted 2012-10-10 13:56:21.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.