In multe zone ale tarii cind spui prune, spui tuica. Mai “tare” sau mai “moale”, tuica este foarte iubita, de toamna pina primavara, in paharele sau in cani, fiarta sau rece, uneori chiar aromata, intretine buna dispozitie a consumatorilor. Prunii, nefiind de talie mare, au o arie de raspindire larga, din campie pina in virful dealurilor, rezista la ger si se planteaza toamna sau primavara in repaus vegetal. Distanta de plantare este de 5-6m intre rinduri si 3-4 m intre pomi.

In functie de soi, prunul poate fructifica din anul 3 – 5 de la plantare avind 3 perioade de inflorire si nu este afectat de ingheturile din primavara.

Majoritatea soiurilor sunt autofertile, insa exista si soiuri autosterile si androsterile care au nevoie de polenizare, de ea ocupindu-se albinele si insectele. Totusi se recomanada asocierea a 2 – 3 soiuri cu aceeasi perioada de inflorire.

Formele de coroana utilizate pentru prun sunt formele globuloase, cum ar fi vasul ameliorat si intirziat, apoi piramidele si fusul zvelt dar si formele aplatizate ca palmeta libera.Este bine ca prunul sa fie taiat anual pentru asigurarea de cresteri noi,prin aceste taieri urmarindu-se mentinerea coroanelor in spatiile acordate prin distantele de plantare, rarirea coroanelor pentru asigurarea luminii dar nu in ultimul rind normarea productiei si evitarea alternantei de rodire. Perioadele de maturitate le regasim astfel: timpurie – decada II si III in luna iulie: mijlocie – decada I –III din luna august;tarzie – decada I – III din luna septembrie. Bolile ce afecteaza prunul sint ciuruirea frunzelor,monilioza,antracnoza etc. Daunatorii sint paduchele de San Jose, oua de acarieni, musca cireselor, paduchi de frunza etc. Magazinele de specialitate va ofera tratamentele fitosanitare adecvate.Longevitatea plantatiilor depinde de portaltoi (altoiti pe portaltoi salbatic au longevitate mica ) de soi si este cuprinsa intre 30 – 40 de ani. Capacitatea de productie este mare si dependent de soi, fiind cuprinsa intre 15 – 25 t/ha in livezile cu densitate medie, iar la pomii solitari se pot obtine 30 – 100 kg/pom in functie de virsta.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-15 12:28:53.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.