La serre photovoltaïque du Tampon, à la Réunion, mise en service en janvier

Panourile fotovoltaice clasice şi serele pentru horticultură nu fac casă bună. Cercetătorii francezi, împreună cu parteneri industriali specializaţi, încearcă să pună la punct o nouă tehnologie de înaltă eficienţă pentru funcţionarea serelor fotovoltaice.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din Franţa, au anunţat că până la sfârşitul anului 2013, va fi gata şi va deveni operaţional un prototip eficient de seră fotovoltaică destinată horticulturii, prototip ce va fi disponibil pentru toate țările UE, inclusiv pentru România.

O miză economică uriaşă

An de an, suprafeţele agricole cultivate în sere, la nivel mondial, se măresc cu câte 10%, potrivit Societăţii Internaţionale de Horticultură (ISHS). În plus, acestă modalitate de a face producţie agricolă, utilizează mai puţine pesticide decât în cazul culturilor de câmp, iar reciclcarea propriilor deşeuri nu e doar un deziderat.

sere3
Producţia horticolă în sere, în general, şi în sere fotovoltaice, în special, este propice dezvoltării agriculturii periurbane, locuitorii de la oraş având astfel în apropiere o sursă de procurare a legumelor proaspete cu costuri mult reduse de transport şi depozitare şi gestionare. În plus, utilizarea panourilor fotovoltaice ar putea reduce substanţial cheltuielile cu energia termică şi electrică necesară funcţionării. În funcţionarea unei sere, costurile cu energia au o pondere însemnată în cheltuieli şi care se resfrâng, bineînţeles, în preţul final al legumelor şi fructelor. Mai mult, panourile fotovoltaice de pe sere vor putea asigura un surplus de energie ce va putea fi comercializat pe piaţă, aducând profituri însemnate agricultorilor.

Serele fotovoltaice vor putea, de asemenea, să asigure agricultură 100% bio.

Legătura dintre producţia de energie şi producţia agricolă

Serele fotovoltaice nu sunt o noutate. Ele există de câţiva ani, numai în Franţa de exemplu, existând deja montate peste 30 de hectare cu sere fotovoltaice. Însă, în prezent, există o mare problemă. Panourile clasice fotovoltaice şi serele destinate horticulturii nu prea se împacă bine. Doar culturile precum cele de zmeură şi căpşuni obişnuite cu zonele umbroase se pot adapta deocamdată creşterii în serele fotovoltaice. În cazul panourilor fotovoltaice clasice, în afară de problema aerisirii, se pune problema filtrării luminii atât de necesară dezvoltării plantelor.

sere 1
În cazul serelor fotovoltaice deja existente, panourile solare poziţionate pe faţadele de sud lasă să treacă doar 60% din lumina solară. Dacă în cazul culturilor de căpşuni şi zmeură panourile feresc plantele delicate de supraexpunere şi asigură producţii mai mult decât mulţumitoare, în cazul altor culturi, filtrarea luminii cu 40% poate dăuna.

În cadrul unui proiect experimental, în Franţa, pe un teren cu 2,5 hectare de sere au fost instalate pe zonele de sud panouri solare însumând 12.500 metri pătraţi. Panourile fotovoltaice instalate au o putere unitară de 228W şi generează împreună 1,7MW echivalentul de consum a o mie de gospodării.

Proiect pilot de sera fotovoltaică viabilă economic

În cadrul unui proiect pilot derulat de INRA, împreună cu centru de cercetări INRIA, Centru Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNRS), Şcola de Mine din Franţa, plus întreprinderi specializate precum SunPartner (specializat în energie fotovoltaică) şi Filclair (constructor de sere), până la sfârşitul anului 2013 va fi finalizată şi va deveni operaţională o seră fotovoltaică eficientă.

sere4

Suprafaţa serei pilot va fi 500 de metri pătraţi şi va funcţiona în cadrul campusului Sophia-Antipolis, primul tehnopol european, centru ştiinţific şi tehnologic, desfăşurat pe o suprafaţă de 1.500 de hectare şi care grupează pe lângă universităţi, peste 1.300 de întreprinderi din domeniul tehnologiei informaţiilor şi telecomunicaţiilor cu peste 5.000 de ingineri angajaţi.
Proiectul se derulează pe durata a 5 ani (până în octombrie 2017), iar bugetul alocat cercetării este de 5 milioane de euro.

Partenerul INRA, SunPartner a pus deja la punct tehnologia producerii de filme plastice şi celule fotovoltaice care să acopere structura serelor. Tehnologia adoptată şi designul ales va optimiza performanţa energetică şi va permite razelor solare să aducă beneficii culturilor din seră

Foto: Agriculture et nouvelles technologies, Le Moniteur, CMF Groupe, oleocene.org

 › 9-07-2013

Originally posted 2013-08-24 08:47:29.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.