Fruct

Samante

Bace

Schisandra chinensis 1.jpg

Schisandra chinensis 2.jpg

Schisandra chinensis 3.jpg

Schisandra este o liană vivace sau un arbust cu înălţimea de până la 8-15 m, cu tulpina dreaptă, căţărătoare, lignificată. Frunzele sunt alterne, cu peţiol de culoare roşie, puţin cărnoase, ovale sau acuminate.

Florile sunt mici, unisexuate, ceroase, parfumate, la început roze, apoi albe, dispuse pe lăstari scurţi, câte 2-5 la subsuoara frunzelor. Fructul este o bacă sferică, suculentă, de culoare roşie-oranj. Bobiţele sunt dispuse câte 20-50 pe o axă centrală, formând un ciorchin cu boabe care au în interior câte 2 seminţe. Înfloreşte în lunile mai-iunie.

Este originar din China. Creştea încă în terţiar. Cu schimbarea climei a rămas şi creşte spontan numai în Asia de Est, Orientul Îndepărtat, în China şi Japonia. Se întâlneşte în păduri amestecate, la marginea pădurilor, printre tufişuri, pe malurile râurilor şi pâraielor, mai ales pe soluri nisipoase şi pe locurile pădurilor defrişate.

Cu toate că schisandra se consideră o liană tropicală, ea este cea mai rezistentă la ger, suportând uşor temperatura de minus 30°C şi chiar minus 45°C. Ea nu se teme nici de îngheţurile de primăvară, nici de cele de toamnă, de aceea poate fi cultivată departe de arealul ei natural. Anumite exemplare de schisandra pot fi întâlnite şi la noi, în unele parcuri şi grădini vechi.

Schisandra preferă soluri uşoare, bogate în humus, cu drenaj suficient. Terenul pe care vrem să cultivăm această plantă trebuie pregătit ca pentru alţi arbuşti: arat superficial, irigat (însă solul prea umed face să-i cadă florile). Planta nu suportă razele directe ale soarelui, însă pe locuri prea întunecate nu dă roadă mare.

Ca material de sădire pot servi drajonii tineri. Se aleg cei mai puternici (care cresc mai departe de planta-mamă), se taie împreună cu o bucată de rădăcină şi se plantează imediat pe locul pregătit în prealabil. O asemenea liană începe a rodi peste doi ani de vegetaţie, iar plantele obţinute din seminţe rodesc tocmai peste 5 ani.

Ca orice liană, are necesitate de suporturi. Plantele tinere trebuie protejate să nu îngheţe peste iarnă. În primii ani lianele se scot de pe suporturi şi se învelesc cu frunze sau cu alt material. Fructele se maturizează în august-septembrie, dar pot rămâne pe tufe până la îngheţuri.

Boabele de schisandra conţin cantităţi însemnate de zaharuri şi acizi organici (citric, malic, tartric ş.a), vitaminele B, C şi E, ulei volatil, substanţe tanante şi colorante, gliceride ale acizilor graşi superiori, substanţe minerale (fier, calciu, fosfor). Seminţele conţin mult ulei gras, ulei volatil, vitamina E, răşină şi compuşi neazotaţi, specifici acestei plante.

Principiile active cu acţiune fiziologică asupra organismului omului au fost stabilite abia în ultimii ani. Acestea sunt schizandrina, schizandrolul şi alte substanţe organice cu o structură foarte complexă.

Din vremuri îndepărtate, această plantă a fost folosită în medicina populară a Coreei, Japoniei şi mai cu seamă a Chinei. În foliantele vechi ale chinezilor se păstrează proprietatea schisandrei de a îmbunătăţi vederea. Vânătorii din Extremul Orient, pentru a preveni oboseala, consumau bobiţe de schisandra sau bucăţele din tulpini ori rădăcini, sub formă de ceai.

Când plecau la vânătoare, ei îşi luau boabe uscate de schisandra. Doar câteva boabe ajută să-ţi păstrezi puterea, vioiciunea, tăria sufletească şi vederea ageră; puteau merge toată ziua fără mâncare.

Mult timp europenii nu ştiau nimic despre această plantă. Abia în anul 1942 au început unele cercetări ale acţiunii schisandrei asupra organismului uman. S-a constatat că cea mai eficace acţiune o are tinctura din fructe şi seminţe.

În timpul războiului ea era un excelent remediu de restabilire a puterii şi vederii soldaţilor. Mai târziu s-a constatat că tinctura tonifică sistemul cardiovascular, ridică tensiunea arterială, stimulează respiraţia şi funcţia sistemului nervos central. Preparatele din fructe şi seminţe sunt mai efective în această privinţă decât cele din tulpini şi rădăcini.

Notă: Trebuie de avut în vedere că această tinctură este contraindicată celor care suferă de insomnie sau de dereglări ale funcţiei cardiace, de hipertensiune, nervozităţi.

Tinctura dă rezultate bune în tratamentul gastritelor cronice, normalizând secreţia sucului gastric. Numai 2 g de pulbere din seminţe sunt de ajuns pentru a micşora aciditatea sucului gastric. Iar în cazurile gastritei cu aciditatea scăzută, este recomandabil sucul de schisandra. În practica de psihiatrie tinctura este un tonifiant general.

Notă: Tinctura de fructe se administrează numai cu avizul medicului.

Toate părţile lianei conţin ulei volatil cu miros plăcut de lămâie. Din antichitate, chinezii o numeau plantă cu 5 gusturi: coaja şi pulpa fructului sunt acre şi dulci, seminţele – amare şi astringente, iar fructul întreg are un gust sărat. Fructele proaspete nu se consumă. Sucul din fructe cu 2 părţi de zahăr se păstrează mult timp.

Adăugându-l în ceai sau în apă rece, obţinem o băutură răcoritoare care potoleşte setea. Din fructe se prepară dulceaţă, gem, compot, jeleuri. Din frunze şi lăstari tineri se prepară un ceai aromat, de culoare aurie. Sucul de fructe, având culoarea roşie închisă, este întrebuinţat pentru producerea băuturilor răcoritoare, bomboanelor.

În ultimul timp, schisandra este vestită şi ca plantă decorativă. Într-un pavilion cu pereţii acoperiţi cu această liană, se simte o răcoare plăcută, chiar şi în zilele foarte călduroase, iar pereţii respectivi sunt foarte pitoreşti mai ales primăvara, când planta are flori albe, aromate, dar şi toamna, când fructele sunt roşii, dispuse în ciorchini. (www.soryx.com)

In ultimii ani s-au efectuat numeroase studii cu privire la beneficiile pe care fructele plantei medicinale Schizandra le aduc sanatatii, datorita compozitiei lor bogate in uleiuri esentiale, acizi si peste 30 de tipuri de lignani, substante cu efect puternic antioxidant. Se stie in prezent ca Schizandra actioneaza pe o gama larga de afectiuni.

Actiune hepatoprotectoare. Conform unor descoperiri recente, lignanii din compozitia produsului, prezenti in cantitati semnificative, ajuta la detoxifierea si protejarea ficatului in peste 76% din cazurile de afectiuni hepatice.

Actiune adaptogena. Schizandra ajuta organismul sa faca fata stresului fizic, psihic si imunitar. In antichitate, fructele de Schizandra erau consumate pentru efectul lor calmant si antidepresiv, intrucat acestea stimuleaza productia de serotonina in organism, cunoscuta si ca „substanta fericirii”. Se mai foloseau de asemenea pentru indepartarea insomniei si reducerea tulburarilor de somn.

Efect tonic general. In traditiile chinezesti se considera ca Schizandra actioneaza pe toate cele 12 meridiane energetice ale corpului uman, intarindu-l din interior. Este recunoscut de asemenea efectul sau de tonic sexual feminin si masculin, prin faptul ca Schizandra imbunatateste secretia fluidelor sexuale si, la barbati, creste performantele sexuale.

Efect dermatoprotector. Schizandra este folosita pentru protejarea pielii de distrugerile pe care le provoaca soarele si vantul. In plus, actioneaza eficient pe o gama larga de afectiuni dermatologice: urticarii, eczeme si alergii. (sfatulparintilor.ro)

Este un fruct cu proprietati exceptionale – imunomodulator, adaptogen si protector hepatic

Schizandra (fructul cu cinci gusturi, wu wei zi in Chinezae (五味子; pinyin: wǔ wèi zi)) este folosita de peste 2000 de ani in China pentru o gama larga de afectiuni. A fost inclusa in cea mai veche farmacopee chinezeasca a lui Seng Nong din anul 56 i.H.

Efecte adjuvante:

  • imunomodulator
  • protector hepatic in ciroza, carcinom hepatic, icter, hepatite virale si alcoolice:
    – protejeaza membrana hepatocitelor
    – mentine nivelul de glutation hepatic
    – stimuleaza sinteza glicogenului si a proteinelor
    – reduce nivelul transaminazelor serice, imbunatateste metabolismul acizilor biliari
    – ajuta la refacerea tesutului hepatic dupa hepatectomie
    – stimuleaza faza I si II de detoxifiere hepatica
  • tonic general: actioneaza pe fiecare din cele 12 meridiane energetice ale corpului uman
  • adaptogen: stimuleaza selectiv functiile organismului ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic, imunitar; creste capacitatea organismului de a raspunde rapid la stres fara expunerea indelungata la efectele negative ale cortizolului; stimuleaza sinteza substantelor adaptogene adrenalina si noradrenalina
  • imbunatateste somnul, reduce iritabilitatea, nevrozele, depresiile, halucinatiile, paranoia, sindromul picioarelor nelinistite (stimuleaza producerea neurotransmitatorilor serotonina si dopamina)
  • imbunatateste memoria, concentrarea, claritatea mentala, reflexele si capacitatea de coordonare a miscarilor fine
  • antiinflamator: reduce producerea metabolitilor proinflamatori ai acidului arahidonic; previne distrugerea tisulara fara a interfera cu capacitatea antiinfectioasa a organismului
  • imbunatateste activitatea renala in urinari frecvente, enurezis nocturn, diabet insipid etc.
  • reduce efectele cardio si hepatotoxice ale chimioterapiei
  • detoxifica limfa
  • imbunatateste acuitatea vizuala si auditiva
  • tonic sexual masculin si feminin, afrodisiac
  • dermatoprotector in eczeme, urticarii, candidoze, alergii si alte afectiuni dermatologice; reduce riscul aparitiei cancerului de piele secundar expunerii la toxine carcinogene
  • imbunatateste respiratia in congestia pulmonara, astm, emfizem, hârâială, tuse cronica.

Alte ingrediente: componente bioactive: peste 30 de lignani (schizandrin A, B, C, pregomisin, gomisin, deoxischizandrin), schizoandrol, fitoesteroli (stigmasterol, betasitosterol), vitaminele C si E, uleiuri volatile.

Originally posted 2012-10-13 21:04:37.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.