Noul CET din Botosani va fi adaptat pentru a putea arde si bio-combustibil care nu emite noxe. Pentru a obtine materia prima, furnizorul de energie termica planifica sa cumpere 2.000 de hectare de teren mlastinos, pe care sa se cultive salcie.

Societatea de termoficare intentioneaza sa adapteze noua centrala termica, ce urmeaza sa fie montata in locul CET-ului, pentru a putea folosi alternativ si bio-combustibili solizi.

Directorul general de la Modern Calor studiaza posibilitatea sa foloseasca pe viitor salcie energetica drept combustibil.

„Pentru a acoperi necesarul de combustibil pentru o iarna ar trebui in primul rand ca municipalitatea sa cumpere 2.000 de hectare de teren mlastinos pe care sa plantam salcie energetica. In maxim doi ani salcia poate fi recoltata si folosita. Are un randament foarte mare si in tarile din vest este folosita la scara larga. Am primit chiar o oferta de la firma din Timisoara care se ocupa de astfel de plantatii“, a declarat Ioan Diaconu, directorul de la Modern Calor.

Caldura „de salcie“, ieftina si nepoluanta
Salcia energetica este o sursa alternativa de energie asemanatoare combustibililor fosili de genul carbuni, pacura sau petrol. Marea diferenta este ca emisiile poluante eliberate in atmosfera in urma arderii sunt aproape de zero. Municipalitatea a luat foarte in serios aceasta solutie, mai ales ca societatea de termoficare, care este in subordinea Consiliului Local, ar putea sa obtina prin implementarea acestui proiect si o subventie de la Uniunea Europeana constand in certificate verzi.

„Trebuie sa ne gandim pentru viitor si sa avem in vedere ca preturile combustibililor conventionali sunt in continua crestere din cauza resurselor tot mai reduse. Ideea este de a ne produce singuri materie prima din salcia energetica pentru a scoate un pret cat mai mic la gigacalorie si la energia electrica produsa de noua centrala. De preferat este sa gasim un fermier care detine terenul necesar si care totodata este dispus se ocupe de plantatie. Inca mai studiem aceasta varianta“, a spus primarul Catalin Flutur. Plantarea unui hectar de teren cu salcie energetica costa aproximativ 1.700 de euro.

Gigacaloria, cu 60% mai ieftina
Aceasta investitie se face insa o singura data, iar durata de exploatare este de 25-30 de ani. Productia medie la hectar este de 30-40 de tone. Modern Calor produce in prezent gigacalorie cu 180 de lei si se are in vedere ca din 2013, dupa finalizarea lucrarilor la noul CET, pretul sa se reduca cu cel putin 60%.

Mai mult, municipalitatea intentioneaza sa foloseasca curentul electric produs de Modern Calor pentru iluminatul public al orasului si pentru alimentarea cu energie a institutiilor publice subordonate Consiliului Local.

Sursa: Adevarul

Originally posted 2012-09-23 17:13:17.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI