muncitori in strainatateMedicii psihiatri atrag atenţia că tot mai mulţi români care muncesc în străinătate se întorc acasă cu tulburări psihice grave. Psihologul Hanibal Dumitraşcu susţine că acest fenomen este cauzat de lipsa de adaptabilitate şi de situaţiile de umilinţă în care sunt puşi aceştia.Foarte mulţi cetăţeni români care muncesc în afara graniţelor se întorc acasă schizofrenici şi cu alte tulburări psihice majore, ne spune medicul psihiatru conf. Gheorghe Onos, fost director al Spitalului de Neuropsihiatrie Oradea. “Am observat în spital o creştere semnificativă a numărului de schizofrenici şi de alţi bolnavi psihic printre cei care se întorc din străinătate. Debutul schizofreniei are loc acolo, iar când revin în ţară, boala deja e agravată. Etiologia schizofreniei nu este elucidată în totalitate, dar cauzele ţin de stres şi de schimbarea modului de viaţă. Totodată, aceştia se întorc şi cu depresii grave”, ne-a declarat medicul psihiatru Gheorghe Onos.

Reţeaua de psihiatrie, la pământ

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, semnalează problemele din reţeaua naţională de psihiatrie, care nu este pregătită pentru o intervenţie rapidă. “Este grav pentru că frecvenţa tulburărilor psihice creşte din cauza stresului şi a crizei economice. Nu toate persoanele cu o tulburare psihică se prezintă la medic. Se duc doar când boala atinge o formă majoră. De exemplu, oamenii nu ştiu că depresia nu e chiar aşa simplă şi că poate evolua spre forme grave. Dar dacă te duci la un spital de psihiatrie, toată lumea începe să te evite, ţi-au pus eticheta, chiar dacă te duci pentru o tulburare conjuncturală. Dacă îţi pierzi locul de muncă, poţi să ai o tulburare, dar nu orice tulburare înseamnă boală. Omul este o fiinţă fragilă din punctul ăsta de vedere”, ne-a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Excludere socială şi discriminare

Psihologul Hanibal Dumitraşcu afirmă că, printre cauzele declanşării bolilor psihice la românii muncitori în străinătate se numără şi lipsa de adaptabilitate, şi excluderea socială la care sunt supuşi cetăţenii noştri. “Plecarea în afara graniţelor este o schimbare fundamentală în modul de viaţă al unui om şi provoacă stări de angoasă şi înstrăinare care se transformă în probleme de sănătate psihică. În secolul trecut s-a făcut chiar un studiu temeinic în comunitatea de imigranţi polonezi din Statele Unite. Concluzia cercetării ştiinţifice a fost că numărul de cazuri de schizofrenie era mult mai mare în rândul polonezilor decât în cel al populaţiei native”, ne-a spus Hanibal Dumitraşcu.

Originally posted 2015-10-23 00:54:36.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.