muncitori in strainatateMedicii psihiatri atrag atenţia că tot mai mulţi români care muncesc în străinătate se întorc acasă cu tulburări psihice grave. Psihologul Hanibal Dumitraşcu susţine că acest fenomen este cauzat de lipsa de adaptabilitate şi de situaţiile de umilinţă în care sunt puşi aceştia.Foarte mulţi cetăţeni români care muncesc în afara graniţelor se întorc acasă schizofrenici şi cu alte tulburări psihice majore, ne spune medicul psihiatru conf. Gheorghe Onos, fost director al Spitalului de Neuropsihiatrie Oradea. “Am observat în spital o creştere semnificativă a numărului de schizofrenici şi de alţi bolnavi psihic printre cei care se întorc din străinătate. Debutul schizofreniei are loc acolo, iar când revin în ţară, boala deja e agravată. Etiologia schizofreniei nu este elucidată în totalitate, dar cauzele ţin de stres şi de schimbarea modului de viaţă. Totodată, aceştia se întorc şi cu depresii grave”, ne-a declarat medicul psihiatru Gheorghe Onos.

Reţeaua de psihiatrie, la pământ

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, semnalează problemele din reţeaua naţională de psihiatrie, care nu este pregătită pentru o intervenţie rapidă. “Este grav pentru că frecvenţa tulburărilor psihice creşte din cauza stresului şi a crizei economice. Nu toate persoanele cu o tulburare psihică se prezintă la medic. Se duc doar când boala atinge o formă majoră. De exemplu, oamenii nu ştiu că depresia nu e chiar aşa simplă şi că poate evolua spre forme grave. Dar dacă te duci la un spital de psihiatrie, toată lumea începe să te evite, ţi-au pus eticheta, chiar dacă te duci pentru o tulburare conjuncturală. Dacă îţi pierzi locul de muncă, poţi să ai o tulburare, dar nu orice tulburare înseamnă boală. Omul este o fiinţă fragilă din punctul ăsta de vedere”, ne-a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Excludere socială şi discriminare

Psihologul Hanibal Dumitraşcu afirmă că, printre cauzele declanşării bolilor psihice la românii muncitori în străinătate se numără şi lipsa de adaptabilitate, şi excluderea socială la care sunt supuşi cetăţenii noştri. “Plecarea în afara graniţelor este o schimbare fundamentală în modul de viaţă al unui om şi provoacă stări de angoasă şi înstrăinare care se transformă în probleme de sănătate psihică. În secolul trecut s-a făcut chiar un studiu temeinic în comunitatea de imigranţi polonezi din Statele Unite. Concluzia cercetării ştiinţifice a fost că numărul de cazuri de schizofrenie era mult mai mare în rândul polonezilor decât în cel al populaţiei native”, ne-a spus Hanibal Dumitraşcu.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340