sursa: agricultura-sustenabila.blogspot.com
Folosit de câteva sute de ani, distribuit pe o piaţă paralelă, neîncadrată de nicio regulă juridică, purinul de urzică este cel mai bun, cel mai natural, cel mai eficace dintre fertilizanţi, care alungă dăunătorii, îmbogăţeşte compoziţia solului şi stimulează imunitatea plantelor la rădăcina cărora este turnat.
În Franţa, Legea orientării agricole, din 5 ianuarie 2006, al cărei obiectiv este interzicerea promovării şi a vânzării produselor fitofarmaceutice care nu beneficiază de autorizare, îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să controleze sau să elimine toate preparatele empirice elaborate de generaţii şi generaţii de grădinari. Vedeta este purinul de urzică.
Legea interzice nu doar comercializarea, ci şi transmiterea cunoştinţelor legate de produsele biologice neomologate. Altfel spus, daca scrii un articol despre ceaiul de muşeţel, produs neautorizat, eşti pasibil de doi ani de închisoare şi o amendă suculentă. Urzica a devenit emblema luptei pentru conservarea memoriei agricole.
Un vânt de rebeliune se ridică din grădinile Franţei. În frunte cu Alain Baraton, grădinar-şef al Palatului Versailles, care remarcă plin de bun simţ: “Acum pot vorbi despre toate otrăvurile numite fungicide, pesticide, insecticide, care nu pot fi manipulate decât cu mască de gaze, cu mănuşi, care trebuie ferite de copii, şi ale căror recipiente nu pot fi aruncate la pubelă, pentru că poluează atmosfera, ci trebuie reciclate. Însă devin infractor dacă suflu o frază despre efectele purinului de urzică.”
Documentarul (aka tante Raymonde) ne oferă şi reţeta (de profitat până nu devine infracţiune şi în România):
1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apă
– Umpleţi un recipient (de exemplu o pubelă de plastic) cu urzici, fără să tasaţi prea mult.
– Acoperiţi urzicile cu apă.
– Utilizaţi apă de preferinţă fără calcar (15-25 grade Celsius).
– Amestecaţi regulat, la fiecare 48 de ore.
– Examinaţi spuma care se ridică, semn că are loc procesul de macerare.
– După 8-15 zile spuma dispare, făcând loc unor bule.
– Se filtrează rapid.
– Se utilizează purinul de urzici diluat (5-20%), sau se pune în bidoane închise ermetic.
– Se poate păstra în beci timp de câţiva ani.
P.S. Până nu demult mi se păreau năzdrăvănii cele ce auzeam despre interzicerea plantelor medicinale. Acum ştiu că se poate.
Originally posted 2011-06-04 05:51:48.
Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.
Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.
Reparații la terase
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/
Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.
Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.
Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.
Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.
Proiectul Răsuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…
DIN CE AI POTI FACE RAI
Am invatat sa fac acest purin mult mai simplu:
Intr-un recipient din plastic (in nici un caz din metal!) umplut cu apa (se ia in considerare proportia: 1 kg de planta maruntita la 10 de apa calie) se scufunda un sacotei din panza destul de rara (poate fi rafie sau panza de sac, un cearceaf de pat vechi, deci bumbac, sau orice fel de material cu o tesatura mai rara; chiar si o perdea veche e buna) in care se pune planta bine maruntita. Recipientul trebuie amplasat intr-o zona destul de insorita, dar usor departata de casa (miasmele nu-s tocmai dintre cele mai placute…)
Dupa ce apare spuma la suprafata se poate considera bun de utilizat ca ingrasamant verde. In lupta cu daunatorii de toate natiile si religiile(pentru stropiri)este bun de utilizat dupa ce „trece” spuma. Dupa ce am stors si ultima picaura de sanatate din ele, le asternem frumusel la composteala.
1 – pun APA peste urzicile usor chinuite, ca sa zemuiasca usor
2 – dupa ce incepe a face spuma, mai astept o idee de vreme ca spuma sa se transforme intr-un fel de bolboroseala (atentie, incepe sa pu…miroasa tare rau) acu’ e momentul sa
3 – strecor, resturile se arunca, fie la compost, fie pe sub arbustii/pomii fructiferi, sau pe langa brazdele cu varii minunatii de mancat sau de admirat.
4 – Ce strecor pun in alt recipient, daca vreau sa pastrez si hrana o fac punand la 10 l apa stata cam 2- 4 litri de urziceala.
Dimpreuna cu resturile urzicoase compostul se „coace” intr-un ritm trap-galop. Drept ingrasamant verde eu una „gatesc” diverse „supe” si „compoturi” care mai de care mai asezonate. Cu cat este mai variat amestecul, cu atat mai gustoasa si sanatoasa este hrana pentru plantele noastre. Si-apoi sa vezi cum stiu ele a se bucura de tare! Cat despre recunostinta… vorbele-s de prisos.