Ioan Ursu a fost profesor de matematică și a devenit inventator în apicultură. Ca să întoarcem pe dos o vorbă celebră – este un salt uriaș pentru om, dar un pas mic pentru omenire.

Nimeni nu știe exact când omul a început să crească albine, dar documentele care au supraviețuit istoriei arată că egiptenii de acum 4500 de ani lăsau butoaie cu miere lângă comorile faraonilor iar grecii micenieni de acum 3500 de ani considerau apicultura o ocupație nobilă. Aceleași civilizații au contribuit la dezvoltarea matematicii, însă scrierile sanscrite au consemnat pentru prima oară șirul de numere care avea să explice modul de reproducere al albinelor. Șirul, denumit Fibonacci după numele matematicianului medieval care l-a sistematizat, este algoritmul pe care îl urmează în natură albinele sau iepurii când se înmulțesc respectiv melcii, floarea soarelui, anghinarea sau conurile de brad când se formează.

Algoritmul este foarte simplu – fiecare număr se formează prin adunarea cu predecesorul său – astfel că începutul șirului este 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 144 233 377… și tot așa.

Abia în ultimii 300 de ani, apicultura a redevenit o știință – studiată de biologi, matematicieni și filozofi – iar relația cu algoritmul matematic a fost înțeleasă pe deplin.

În România, apicultura a rămas încă din preistorie o activitate de bază, însă baza științifică a fost relativ șubredă. Azi, România este unul din primii zece exportatori de miere din lume iar producătorii locali pătrund ușor chiar și în hipermarketuri. Însă majoritatea celor 50.000 de apicultori sunt obligați să învețe “văzând și făcând”.

Dar există și excepții. Ioan Ursu este profesor de matematică și, după ce a ieșit din sistemul de învățământ, iubit de elevi dar respins de un sistem putred pentru că “nu respectă programa”, cunoștințele l-au ajutat să ardă etapele învățării și să ajungă – practic – profesor de apicultură.

Cum a ajuns Ursu la miere

Ioan Ursu este vedetă pe youtube, sub numele “proful de mate”, cu sute de videoclipuri care conțin lecții de matematică sau cursuri practice de apicultură, dar și considerații despre ce-i lipsește societății românești și cum se poate ea schimba. Cele mai populare filmulețe au chiar și câteva zeci de mii de vizualizări fiecare.

El a inventat şi stupul bio, care rezolvă problema varozei, o boală care face ravagii printre albine. Ursu este convins că apicultura ar putea deveni o sursă importantă de venituri pentru populația din mediul rural. În mod normal, investiția poate fi recuperată chiar din primul an, spune Ursu.

Ursu îi sfătuiește pe începători să se documenteze bine mai întâi și abia după aceea să se apuce de treabă. Ideal ar fi să înceapă cu cinci stupi, ceea ce presupune costuri de circa 5.000 de lei (cheltuieli pentru achiziția stupilor Bio și a albinelor), la care se adaugă 500 de lei pentru documentare (cursurile video).

Albinele trebuie luate de la persoane cunoscute pentru a se elimina riscul bolilor, spune Ursu, înainte de campania de recoltare la salcâm. După aceea, se trece la recoltat de tei, iar între cele două campanii există un gol de o lună, timp în care albinele se înmulțesc. Stupul bio inventat de Ioan Ursu face posibil ca de la o familie de albine să se ajungă la trei, practic se pornește de la cinci familii și se ajunge la 15 familii până la recoltatul teiului. Numai într-un sezon, se obțin 10 familii în plus, ceea ce înseamnă venituri de 5.000 de lei. În ce privește producția, într-un an bun se scoate 40-50 kilograme de miere pe familie, respectiv 250 kilograme la cinci familii. La un preț de livrare de 15 de lei pe kilogram, rezultă alți 3.750 de lei.

Ioan Ursu speră să facă însă mai mult pentru apicultori. Se gândește chiar la o asociația a celor care sunt dornici să folosească tehnologia lui. Vrea să îi învețe cum să producă miere, dar să îi și unească într-o asociație care să le preia producția. Primul pas a și fost făcut, Ursu urmează să predea cursuri la Școala Postdoctorală de la Academia Română.

Mai precis, să facă cunoscută „Noua tehnologie apicolă în contextul eco-economic şi bio-economic având la bază BioStupul” din perspectiva „Bionică”.

Nu se mulțumește doar cu atât, vrea să obțină un sprijin și din partea Ministerului Agriculturii pentru cei care vor să se apuce de apicultură, mai precis să le subvenționeze dobânda creditului pentru investiție. Trebuie susținuți doar primul an, pentru că anul următor creditul poate fi acoperit cu ușurință din vânzarea celor zece familii obținute în plus de la cei cinci stupi, spune profesorul.

Stupul Bio, sfârșitul varozei

Ursu a brevetat stupul bio la oficiul pentru invenții și mărci (OSIM) și a găsit și un constructor la Rădăuți. Recent, invenția românului a fost prezentată și la Săptămâna Verde de la Berlin.

Ca să ajungă la stupul bio, a trebuit însă să-i moară vreo 60 de familii în 2010 din cauza varozei, un parazit care decimează stupine întregi. Invenţia lui Ioan Ursu este un mijloc de luptă împotriva varozei, însă permite şi obţinerea unei producţii mai mari de ceară natural sau miere bio, stupul având ataşat şi o mini crescătorie de regine.

Ursu a exploatat faptul că parazitul varroa preferă larvele de trântori. Unul dintre secretele stupului “minune”, cum îi spune proful, este reprezentat de buzunarul ataşat, care permite un acces rapid şi continuu la rama falsă ce conţine puiet de trântor cu varoză. Buzunarul ataşat poate fi separat cu ajutorul unei diafragme, iar apicultorul vine lângă familia de albine cu o ramă falsă, o ramă goală care va stimula producţia de ceară şi puiet de trântor.

Rama falsă este despărţită de un grătar care constituie elementul principal al invenţiei. În stup încap circa 14 rame dispuse astfel. Două rame lipite lasă un gol ce permite trecerea albinelor de pe o ramă pe alta. Pentru albine şi pentru regină, această grilă permite accesul rapid la rama falsă de pe orice ramă din cuib. Regina de pe orice ramă ajunge pe rama falsă şi depune ouăle de trântor.Varoza se va concentra pe această ramă, care poate fi scoasă cu uşurinţă din stup. După câteva astfel de cicluri, varoza se va diminua considerabil, spune Ursu.

Originally posted 2013-01-31 19:35:17.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI