De 80 de ani Tușa Jana vinde legume și verdețuri în piața din Bârlad. La cei 96 de ani ai săi, aceasta încă mai are puterea de a veni în piață cu marfă. E la fel de atentă cu clienții, uneori aprigă, plină de personalitate și dedicată meseriei pe care a învățat-o de mică și pe care a slujit-o cu devotament și demnitate.

S-a născut în piață și aici a rămas. Tușa Jana povestește că s-a născut în podul unei barăci din piață, pe locul unde acum se află un supermarket.

Sursă foto: Estnews.ro

„Mama m-a născut în piață. Părinții mei lucrau pământul și vindeau produsele la piață. De mică, am mers cu mama în piață și am învățat încet-încet să fac ce făcea ea”, spune tușa Jana pentru Estnews.ro.

Tușa Jana spune că pe vremuri, precupeții erau precupeți nu comercianții din ziua de azi. Înainte oamenii se târguiau, negociau cu precupeții un preț bun iar tanti Jana era unul dintre precupeții adevărați. Știa să-și vândă marfa și nu lăsa întotdeauna prea mult la preț.

„Mi-aduc aminte cum era piața. Plină cu de toate. Tarabele cu legume erau într-un loc, carnea în altul, pescăria la fel. Erau spații mari unde se vindea carnea și peștele, nu ca acum. Noi, cei cu legume, eram câțiva, dar toți producători, adică precupeți adevărați. Acum, oricine vinde în piață. S-a umplut piața de comercianți. Pământul pe care l-am moștenit e la Valea Seacă. Mă descurc cum pot, mă împac cu oamenii ca să îl pot folosi. Toate produsele cu care vin la piață sunt din grădina proprie. Uitați, am sămânță de usturoi adevărat, românesc. Nu pot vinde oamenilor usturoi străin. Nu are gust bun. Cei mai mulți știu că la mine găsesc găsesc cel mai bun și curat usturoi. Asta înseamnă să fii precupeață, domnișoară!”, a mai adăugat tanti Jana.

Greutățile nu au doborât-o, ci, au făcut-o mai puternică. Tușa Jana a rămas aproape aceeași. Are ceva mai multe riduri, dar e la fel de energică și răzbătătoare. Soarta nu a fost prea generoasă cu ea. Bărbatul i-a murit demult într-o mină din Rusia, după ce a fost luat prizonier. A rămas cu fiica de care a avut grijă și care, de zeci de ani, e plecată în străinătate. Bătrânica a rămas acasă, unde se simte cel mai bine. Chiar dacă o supără oasele, inima și altele, meseria de precupeață o ține „în priză”.

„Fata mă vizitează, nimic de zis. Eu ce să fac acolo? Fiecare cu viața lui și familia lui. Mă bucur că am 14 nepoți și strănepoți. Eu îmi văd de ale mele, aici. Ce să-i faci? Asta am învățat, asta fac. Am opt clase și am lucrat foarte mult la stat, la Aprozar. Am ieșit cu pensie se 730 de lei. Mai vin în piață pentru un ban în plus. Toate-s scumpe. Pensia e mică…”, a mai spus tușa Jana.

Lunar, închirierea tarabei la care vinde verdeață, legume și semințe de legume o costă 800 de lei, mai mult decât pensia. Ar putea sta liniștită acasă și cu banii din pensie ar trăi oarecum decent. Dar nu poate sta acasă. Preferă să vină cu marfă în timpul săptămânii la piață, care este viața ei, iar duminica merge la biserică. Nu prea suportă căldura, dar îi place frigul. Așa se face că, pe timpul iernii, rar lipsește din piață. Îi place zumzetul pieței, îi place să fie înconjurată de oameni. Într-o viață de 96 de ani a cunoscut mii și mii de oameni și mulți dintre ei i-au fost clienți. Nu este prea nostalgică, dar are momente în care și-ar dori să se întoarcă în timp.

„Demult, banul avea valoare. Erau de toate și lumea își permitea să cumpere. Știți că sunt zile acum când plec acasă cu 10 lei? Lumea, odată, era altfel. Era cinstită. Uitai o plasă-n piață, acolo o găseai. Acum e plină piața de hoți care stau la pândă să fure orice. Am avut o viață bună. Am trăit și bine. Acum încerc să mă descurc cum pot”, a mai spus Tușa Jana pentru sursa citată.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI