![]() Cultură de un an, bine dezvoltată |
Urmând tendinţele impuse de Uniunea Europeană, proporţia utilizării surselor de energie regenerabilă trebuie să crească semnificativ. În acest scop, pentru alimentarea cu energie pe plan intern, în afară de centralele solare, eoliene şi hidrocentrale, un rol însemnat îl vor juca şi centralele energetice şi termice de ardere, alimentate cu biomasă
Aceste centrale necesită însă o cantitate mare de combustibil solid, astfel că cererea pe piaţă pentru aşchiile din lemn este asigurată pe termen lung. Dintre tipurile de plantaţie potrivite pentru producţia de aşchii, cea mai bună alegere o reprezintă realizarea plantaţiilor de salcie cu posibilitate de recoltare frecventă.
În plantaţiile de salcie energetică, butaşii se sădesc la distanţe relativ mici şi în număr mare şi se recoltează la fiecare 2-3 ani, iar după exploatare, plantele cresc din nou.
Tehnologia şi butaşii, din Ungaria
Plantaţiile de salcie energetică sunt deja foarte răspândite în Ungaria. Tehnologia plantaţiilor energetice, adaptată noilor tendinţe din Europa Centrală, a fost elaborată de societatea Holland Alma Kft., Ungaria fiind totodată şi ţara cu cea mai mare producţie de material de înmulţire din Europa. La Holland Alma se înmulţesc numai speciile de top – preponderent „Inger”, chiar şi dintre cele mai noi specii de salcie energetică suedeze.
Piaţa de desfacere fiind asigurată pe termen lung, din ce în ce mai mulţi producători realizează faptul că pe anumite terenuri agricole plantaţiile energetice au o rentabilitate mai mare în comparaţie cu alte culturi vegetale de pe terenurile arabile.
Particularităţi tehnologice
Pregătirea terenului. O plantaţie de salcie energetică cu funcţionare sigură şi rentabilă poate fi realizată numai pe un teren pregătit în mod corespunzător. Aratul la adâncimi medii, care reprezintă lucrarea de bază a pământului, se va efectua la un grad de umiditate optim al solului. Discuirea însă, spre deosebire de practicile obişnuite, trebuie să fie realizată până la sfârşitul toamnei. În lipsa unei pregătiri corespunzătoare, reuşita culturii poate fi pusă sub semnul întrebării.
Perioada, modul şi calitatea plantării reprezintă un alt aspect critic. În limite rezonabile, se poate aplica teoria: „cu cât mai repede, cu atât mai bine”. Perioada optimă de plantare a speciilor de salcie suedeze este de la sfârşitul lunii martie până la mijlocul lunii mai.
Butaşii potriviţi pentru plantare vor fi plantaţi manual sau cu ajutorul maşinii de plantat puieţi forestieri. Capacitatea de plantat a maşinilor este între 3 şi 4 hectare/zi, în funcţie de tip, însă cea mai bună creştere se poate asigura prin plantarea manuală, care se poate realiza şi pe suprafeţe mari.
Plantaţie curată de buruieni
Plantaţia va avea producţie bună numai în cazul în care prin erbicidare şi/sau metode mecanice vom menţine cultura curată de buruieni încă din primul an. Întrucât puieţii plantaţi înmuguresc rapid, erbicidul combinat împotriva buruienilor cu germeni – care se poate utiliza foarte eficient şi în cantităţi mari – va fi dispersat cu 1-3 zile după plantare.
Erbicidarea va fi completată frecvent cu utilizarea cultivatorului la viteze crescute şi ocazional cu săpat manual, însă numai în anul plantării.
În cultură extensivă, pentru 20-25 ani
Din cele prezentate anterior, rezultă clar că în primul an al realizării unei plantaţii de salcie energetică considerată extensivă este nevoie de o lucrare a pământului aproape la fel de intensivă, ca şi în cazul unei culturi vegetale. În acest caz însă, punem bazele unei culturi cu o durată de viaţă constantă de 20-25 de ani. Pentru acest lucru nu este nevoie de altceva, decât de respectarea cu stricteţe a tehnologiei aferente primului an.
O bază de producţie care în al doilea an are ca rezultat o cantitate semnificativă de biomasă se poate realiza numai dintr-o cultură curată cu vârsta de un an. Îngrijirea în anii următori constă în suplimentarea ocazională cu nutrienţi în urma recoltării, dacă situaţia plantaţiei o impune.
Înfiinţarea plantaţiilor energetice este rentabilă în cazul acelor persoane, administraţii locale sau societăţi economice care pot asigura materialul necesar centralelor energetice şi termice de ardere, produs pe suprafeţe mari, sau care au în plan achiziţionarea unei centrale de încălzire proprii, dacă nu dispun deja de aşa ceva.
HOLLAND ALMA S.R.L.
Detalii suplimentare privind materiale de înmulţire şi tehnologia de cultură le puteţi primi de la specialistul nostru, vorbitor de limba română: Gyárfás Mátyás, tel.: 00 36 30 278 1596.
Originally posted 2012-09-15 21:23:57.
Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.
Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.
Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.
Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.
Reparații la terase
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/
Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.
Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.
Aveți infiltrații?
Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?
Avem soluții corecte și complete.
Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.
Niciun comentariu până acum