patrunjelPatrunjelul (Petroselinum) este o planta bianuala care face parte din familia Apiaceae. Patrunjelul este intens folosit in arta culinara si totodata este o buna planta medicinala. Acesta este comun in Europa, America si Orientul Mijlociu.

Descriere
Patrunjelul creste in tufe de dimensiuni mici. Tulpinile acestuia sunt subtiri si inalte de culoare verde deschis. Doua specii diferite de patrunjel sunt folosite in scop culinar: P. Cispum, care are frunzele ondulate si P. Neapolitanum, o specie provenita din Italia, care are frunzele drepte. P. Cispum este folosit in special perntru ornarea mancarurilor, datorita aspectului placut.

O alta parte comestibila a patunjelului este radacina. Petroselinum crispum var. tuberosum este o specie de patrunjel plantat special pentru radacina sa, care este mult mai voluminoasa decat cea a speciilor de patrunjel enumerate mai sus. Radacina patrunjelului este alba si asemanatoare ca aspect cu cea a pastarnacului.

Florile cresc in buchetele, sunt mici si au petale de culoare alba.

Cultivare
Patrunjelul prefera solurile umede si bine drenate. Acesta trebuie sa fie pozitionat intr-un loc insorit. Pentru a se dezvolta corespunzator patrunjelul are nevoie de o temperatura de aproximativ 22-30oC.

Daca frunzele acestuia sunt culese, patrunjelul se regenereaza pe toata perioada calda a anului. In schimb, daca acesta nu este cules, va forma o tufa bogata si va inflori.

Patrunjelul este plantat de unii gradinari alaturi de alte plante leguminoase pentru a le proteja de anumiti daunatori. Patrunjelul atrage anumite insecte precum fluturi, viespi si muste de gradina. De exemplu, acesta este util pentru a proteja rosiile de viespi si de anumiti fluturi care isi lasa larvele pe planta de rosii.

Utilizare
Patrunjelul este intens folosit in scop culinar. In Europa Centrala, Europa de Est si Vestul Asiei, multe feluri de mancare sunt servite cu funze de patrunjel tocate fin si presarate peste mancare. Patrunjelul verde mai este folosit adesea pentru garnisirea preparatelor servite la restaurant.

Aroma proaspata si unica a patrunjelului se potriveste foarte bine impreuna cu orez, cartofii fierti, peste, pui, miel si gasca.

In Sudul si Centrul Europei patrunjelul poate fi gasit in „buchet” impreuna cu alte plante aromate. Astfel patrunjelul verde poate fi gasit alaturi de busuioc, sorbestrea, asmatui, rozmarin, boabe de piper, cimbru si tarhon. Radacina de patrunjel poate fi gasita impreuna cu morcov, telina (atat frunze cat si radacina), praz, ceapa, pastarnac (radacina). Aceste buchete sunt folosite in special pentru a da aroma supelor, sosurilor si bulionurilor.

Radacina de patrunjel este foarte apreciata in Europa Centrala si Europa de Est. In aceste zone este folosita intens la prepararea diverselor supe, fripturilor si salatelor. Radacina proaspata de patrunjel, tocata , este folosita la prepararea supelor de pui, salatelor, sandvisurilor cu pateu sau cu diverse carnuri.

Medicina

  • Ceaiul din frunze de patrunjel poate fi folosit pentru clisma.
  • Chinezii si germanii recomanda ceaiul de patrunjel pentru a controla greutatea corporala si presiunea arteriala.
  • Pentru a reduce mancarimile provocate de muscaturile de tantari, striveste 2-3 frunze si aplica zeama obtinuta pe rana.
  • Pentru a combate respiratia urat mirositoare poti manca cateva frunze proasete de patrunjel. Se spune ca acesta poate elimina pana si respiratia urat mirositoare in urma consumarii usturoiului.
  • De asemenea, s-a demostrat ca patrunjelul ajuta la intarirea sitemului imunitar si are proprietati antialergice.
  • Persoanelor care vor sa acumuleze cateva kilograme in plus li se recomanda sa manance cu 30 de minute inainte de ora mesei cateva frunze de patrunjel, acesta avand rolul de a creste pofta de mancare.
  • Zeama obtinuta din fierberea radacinei de patrunjel este benefica pentru eliminarea nisipului de la rinichi. De asemenea, uleiurile esentiale extrase din patrunjel sunt benefice pentru buna functionare a rinichilor.

sursa

Originally posted 2012-10-05 11:41:26.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI