pastarnacStiati ca radacinile pastarnacului se folosesc in prepararea mancarilor inca de acum 4000 de ani? Pastranacul (Pastinaca sativa) face parte din familia Umvelliferae, la fel ca telina. Exista si o specie de pastranac salbatica, ce creste in mod spontan, necomestibila.

Pastarnacul este o planta bienala ce formeaza in primul an de la cultivare radacina ingrosata si rozeta de frunze, iar in anul al doilea isi dezvolta tulpina florifera.

Radacina este simpla sau putin ramificata, de culoare alb-galbuie, acoperita cu numeroase lenticele din cauza carora are un aspect neregulat.

Frunzele sunt lucioase pe fata si pufoase pe dos, fiind cu mult mai mari decat cele de patrunjel si de morcov.

Cultivare si ingrijire

Terenul pentru cultura pastarnacului trebuie pregatit din toamna, prasit la 25-30 cm adancime si fertilizat.

Păstârnacul se seamana cat mai devreme, in randuri, la 20-30 cm distanta. Pentru a grabi rasarirea, samanta de pastarnac se tine in apa cu 2-3 zile inainte.

Adancimea de semanare este de maxim 2 cm. Este bine ca randurile semanate sa fie acoperite cu un strat subtire de mranita pentru a proteja cultura de efectele ploii.

Pastarnacul trebuie rarit cand atinge circa 5-6 cm, la o distanta de 3-5 cm.

Intrebuintari medicinale
Radacinile pastarnacului contin zaharuri, proteine, grasimi, vitaminele B1, B2 și C, potasiu, siliciu, fosfor si clor.

Se foloseste si pentru combaterea calculilor renali si biliari, in starile febrile dar si impotriva reumatismului.

Consumul de pastarnac ajuta in metabolismul oxigenului, functionarea normala a tiroidei, secretia normala de adrenalina.

Este foarte nutritiv si are proprietati diuretice astfel ca este recomandat pentru persoanele care sfera de obezitate. Pentru proprietati diuretice maxime, se va consuma supa de pastarnac, ceapa si praz.

Utilizari culinare

Pastarnacul au un gust dulceag si miros caracteristic, fiind intrebuintat mai ales in supe, ciorbe, salate si mancaruri de legume.

Aceasta legume este denumita uneori si “morcovul alb”. Frunzele tinere si varfurile tulpinilor se pot folosi in supele de verdeturi drept condiment.

Pastarnacul inabusit poate fi folosit ca garnitura pentru fripturi.

De asemenea, legume mai este folosita la aromatizarea zarzavaturilor, muraturilor si conservelor de legume.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-05 10:03:05.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.