Este bine stiut faptul ca legumele au nevoie de nutrienti si apa pentru a putea produce recolte de o calitate superioara, dar nutritia plantelor legumicole nu presupune atat de multe elemente pe cat ai fi tentat, la o prima vedere, sa crezi.

Cat ingrasamant ar trebui sa folosesc?

Majoritatea solurilor din gradini contin destul de multa hrana si materie organica, spre deosebire de terenurile foarte mari, cultivate in agricultura la scara mare. Daca solul de care dispui este unul potrivit de fertil, poti folosi ingrasamant la jumatate din cantitatea recomandabila (cea indicata pe ambalaj), iar daca adaugi compost sau ingrasamant natural in fiecare an, cantitatea de fertilizator este chiar aproape de zero, anual. Gradinarii profesionisti, care cresc legume organice, sunt de parere ca adaugarea unui ingrasamant chimic nu mai este necesara atat timp cat este asigurata o fertilizare naturala.

Nutritia plantelor legumicole, cel putin in teorie, presupune adaugarea unui fertilizator care sa contina cantitati egale de azot, fosfor si potasiu, pentru a stimula cresterea mult mai rapida si mai sanatoasa a legumelor. Dar, pe de alta parte, potasiul si fosforul sunt, de obicei, retinute in sol, motiv pentru care se pune intrebarea: daca solul contine deja cantitatile necesare, mai trebuie adaugate, suplimentar? Pentru a vedea care este raportul acestor minerale in solul gradinii tale de legume este indicata o analiza a acestuia (in centrele specializate), care va indica cu precizie care sunt procentele. Daca in sol exista deja fosfor si potasiu, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi azot in fiecare sezon, sub forma de sulfat de amoniac, de exemplu, jumatate din cantitate inainte de plantare si a doua jumatate cand planta este la jumatatea dezvoltarii sale.

Pot folosi ingrasamant natural pentru nutritia plantelor legumicole?

Ingrasamantul natural, cat si compostul facut in gospodarie contin o cantitate suficient de mare de nutrimente extrem de folositoare legumelor. Tot acest material organic ajuta la pastrarea,  pentru o perioada mai lunga, a umiditatii din sol. Este important de retinut ca un kilogram de ingrasamant natural este echivalentul a 25 de grame de azot. Daca aplici o cantitate mai mare decat cea mentionata anterior si nu este absorbita de catre cultura de legume, aceasta poate ajunge la panza freatica, pe care, cu siguranta, o va polua, in aceeasi maniera ca un fertilizator chimic.

Rotatia culturilor de legume ma poate ajuta sa pastrez nutritia plantelor legumicole la cele mai inalte standarde?

Rotatia culturilor de legume este un aspect foarte important, de care trebuie sa tii cont, pentru ca, pe langa utilitatea evidenta in indepartarea daunatorilor rezistenti, dar si a bolilor frecvente, are si rolul de a asigura o hranire eficienta a diverselor specii de legume, din culturile alternative. Pe deasupra, in acest fel poti adauga compost acelor legume care au mai mare nevoie in primul an de crestere, dupa care poti face rotatia cu alte plante, in functie de specificul fiecareia.

De cata apa are nevoie cultura de legume?

Un aspect important legat de nutritia plantelor legumicole vizeaza si cantitatea de apa necesara culturii. Daca inainte de plantarea rasadurilor, solul este uscat, ai grija sa il uzi din belsug cu doua zile inainte de plantare, pentru ca solul sa fie doar umed in ziua plantarii rasadurilor.  Legumele au, in general, nevoie de apa, doar atunci cand solul de plantare este uscat. In acest fel  vei stimula cresterea in profunzime a radacinilor, care vor deveni extrem de rezistente, facand ca  planta sa fie bine ancorata in sol si protejata de vanturi puternice. Daca, din nefericire, treci printr-un anotimp secetos, este important de stiut care sunt acele legume care au mai multa nevoie de apa (pentru a putea fi asigurata, in cele mai bune conditii, nutritia plantelor legumicole) si care pot trece pe locul doi din acest punct de vedere. Legumele cu multe frunze  ar trebui sa primeasca in jur de 11 litri de apa pe saptamana, pe metru patrat, pentru ca, altfel, nu vor mai fi atat de dulci si sanatoase. Urmatoarele legume “setoase” sunt mazarea si fasolea, care vor avea de suferit daca nu beneficiaza de cantitatile necesare de apa. Varza de vara, conopida si cartofii au nevoie de o cantitate mai mare de apa, in ultima perioada de crestere, inainte de recolta finala, in rest pot creste si cu o cantitate de apa mai redusa.

Irigarea este importanta pentru nutritia plantelor legumicole, motiv pentru care poti urma cateva dintre sfaturile de mai jos, care iti vor arata cum sa economisesti apa:

  • Uda radacinile plantelor si nu solul.
  • Adauga material organic solului pentru a pastra o vreme indelungata umezeala din el.
  • Planteaza legumele cu spatii largi intre ele.
  • Uda, cel mai bine, cu un furtun si nu cu galeata (daca ai aceasta posibilitate), pentru ca este mult mai eficient si udat mai uniform.

sursa  http://dli.ro

Originally posted 2012-12-13 13:26:01.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.