Embed:

Vaca incepe sa fie un animal tot mai rar in multe gospodarii romanesti. Mii de bovine dispar din sate si comune pentru ca fermierii prefera sa le vanda si sa cumpere oi, care sunt mai profitabile.
vaci-site-300x228

Noile norme europene pentru comercializarea laptelui nu-i ajuta, dimpotriva, ii saracesc, spun oamenii. Asa ca pe piata gasim mai mult lapte din import, care costa mai mult.

“E mai simplu sa cresti oi. Vara le scoti la pasunat si le mulgi doar seara”, spun fermierii.

Doi dintr ei si-au facut calculele, iar cand au tras linie au ajuns la concluzia ca e mai rentabil sa creasca oi decat vaci, pentru ca sunt mai usor de intretinut. Ce-i drept, dau de doua ori mai putin lapte, dar consuma de cinci ori mai putin decat o vaca.
21828535_2_644x461_oi-si-capre-de-vanzare-vaci-magari-cai-porci-fotografii
In schimb, la piata, branza de oaie costa 18-20 de lei pe kilogram in timp ce sortimentul de vaca se da cu 12 lei. In plus, branza de oaie tine si un an, pe cand cea de vaca se strica in doua luni. La toate acestea se mai adauga si costul utilajelor de muls vaci.

“E o investitie foarte mare sa faci cu sala de muls, la normele pe care le doresc ei”, explica Monica Dinu, fermier.

Multi dintre cei care au vrut sa faca bani din fermele de vaci, regreta acum investiile facute. Litrul de lapte pleaca la 1 leu 20 de la producator si ajunge triplu la raft. Tot producatorul este nevoit sa plateasca lunar 150 de lei pentru analize.

In Timis, in ultimii trei ani numarul vacilor s-a redus cu 1500 de capete, in timp ce numarul oilor a crescut cu 6000. In acest moment in gospodariile banatenilor sunt de 13 ori mai multe oi decat vaci.

Asa ca din ce in ce mai mult lapte de vaca vine din import.

“In zona de Vest mai sunt cantitati de lapte, care se mai aduc pentru prelucrat, din Ungaria”, spune Ionica Prohab, sef directia agricola Timis.

“Am creste si viermi de matase, daca ar merge treaba”, spun fermierii.

In plus, peste doua luni vine Pastele, iar ciobanii vor face un profit bun din vanzarea mieilor.

Sursa: Pro TV


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340