Proprietarii de terenuri care obţin venituri din arendă vor fi obligaţi să plătească contribuţii de sănătate în cuantum de 5,5%, la fel ca şi cei care au venituri din chiria locuinţelor. Modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Vineri 20 septembrie, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța care cuprinde modificările la Codul Fiscal, potrivit Hotnews.ro.

Actul normativ adoptat conține două structuri normative diferite, respectiv: modificarea Codului fiscal privind introducerea contribuției individuale la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor (închiriere, arendare), precum și implementarea sistemului național de raportare, verificare, monitorizare și control a situațiilor financiare și a bugetelor aparținând instituțiilor publice.

Baza de calcul a contributiei de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor este diferenta dintre venitul brut impozabil si o cota de cheltuieli forfetare de 25%, similar impozitului pe venitul din chirii. Baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, cand acesta este singurul venit al persoanei fizice si nu poate sa fie mai mare decat valoarea a de 5 ori salariului mediu brut pe tara.

Când impozitarea se realizează în baza declarației de venit depusă pentru închirierea unor proprietăți (formular 200, 220), plata se va efectua în 4 rațe egale, până la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Probabil această este marea majoritate a situațiilor întâlnite în practică, iar persoanele interesate și aflate în situația de a achita contribuțiile la chirii, aici vor trebui să își analizeze situația fiscală. Organul fiscal va emite decizie de impunere pentru contribuția la sănătate datorată pentru chirii, similar impozitului pe venit.

Când se realizează venituri din închirierea camerelor situate în proprietăți personale, închiriere în scop turistic, impozitarea se va realiză în bază deciziei de impunere emisă de organul fiscal, iar plata se efectuează în două rațe egale, până pe data de 25 iulie și 25 noiembrie inclusiv.

Având în vedere că o persoană fizică poate avea mai multe contracte de închiriere, mai multe contracte de arendare și poate în același timp să obțină și venituri din închirierea camerelor în scop turistic, stabilirea obligației de asigurări sociale de sănătate se va face de către ANAF în bază declarațiilor de venit. Desigur, tot ANAF va stabilii că sumă maximă impozitată să nu depășească valoarea a 5 salarii medii brute pe țară.

Potrivit Avocatnet.ro,Codul Fiscal se modifică pentru a cincea oară în acest an. Noi dispozitii de modificare si completare a Codului Fiscal au fost aprobate, miercuri, de Guvern.

În cazul impozitului pe venit, Finantele propun noi dispozitii. Astfel urmeaza sa fie introdusa obligatia organului fiscal competent de a determina, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

In plus, contributiile de asigurari sociale de sanatate efectuate in cursul anului urmeaza sa se deduca din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

De asemenea, organul fiscal competent va fi obligat sa recalculeze baza impozabila pentru acordarea deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate si sa determine impozitul pe venit datorat.

Procedura de aplicare a prevederilor noi introduse urmeaza a fi stabilita prin ordin al presedintelui ANAF.

Originally posted 2013-09-24 13:32:16.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI