Unii îl presimt, alţii îl văd de-a binelea. Se apropie cu paşi perfizi, pe fiecare zi ce trece. Dă tîrcoale, deocamdată, pe la periferie. Uşile sînt deschise: săracii au totdeauna uşile deschise.

– Intră, foameo, şi stai la masă! Iată, blidele-s goale, dar o supă de lacrimi se găseşte totdeauna…

Şi foamea, galbenă, îşi împlineşte rondul cu regularitate. Prin blocurile din centru, spectrul foamei nu face vizite: doar la mansarda cît un coşciug, închiriată studentului ofticos, care lasă, la sfîrşitul fiecărei luni, în palma proprietarului obez, trei sferturi din leafă: chiria. Of, guvernul… La ce reflectează guvernul!… E toamnă. În curînd vor începe ploile. Vine frigul. Frigul care va lua de braţ, în bună tovărăşie, spectrul foamei. O mare parte din populaţia Capitalei e descoperită, nu pentru onor, ci din pricina bombardamentelor.

Un metru pătrat de geam costă (pe sub mînă) 1.400 de lei. Cetăţeanul se scormoneşte în buzunare: de unde? Mai bine 2 metri de pămînt… O mie de kilograme de lemne costă 12.000 de lei. Şi nu se găsesc: lemnele greu de tot, banii deloc. Ce face guvernul? În timpul acesta, pîinea s-a scumpit – şi înţelegem, sînt vremurile grele. Vremuri făurite de guvernarea domnului Ică. Preţul peştelui s-a majorat şi el, cu vreo 50%. Totu-i în regulă, s-a dat şi o decizie. Legalitate. Să mănînce peştele doar porcii… Ştim noi care… Dar mi se pare că, în chipul acesta, se legalizează numai preumblările spectrului foamei. Căci lefurile pîrliţilor rămîn încremenite, în timp ce salturile demente ale preţurilor ne uluiesc. Şi de-ar fi numai asta… Mai e, însă, ceva. Bogaţii, cei care au acumulat multe milioane în dosul paravanului de oseminte ridicat de război, dau o lovitură-n plus mulţimii. Ei plătesc oricît ca să nu ducă lipsă de nimic. Aşa se face că muncitorul, funcţionarul, omul amărît se aleg cu cartela, iar domnul Burtăgrasă cu carnea. Şnapanul a făcut cu ochiul; el plăteşte kilogramul de carne de porc (porc la porc nu-şi scoate ochii) cu 800-900 de lei, cu un cuvînt cam cu a 15-a parte din salariul unui funcţionar mijlociu. Şi cei săraci trebuie să aştepte. Ce ? Oaspetele nepoftit, spectrul foamei. Însă, atenţie! Pe stradă, ca-n tristul univers al lui Bacovia, oamenii au început să vorbească singuri. Nu e semn bun. Ei tăinuiesc cu foamea şi prietena aceasta nu-i cea mai bună dintre sfătuitoare. Încotro merge guvernul? Ce are de gînd să facă? Întrebăm. Căci vine frigul, vin ploile şi pe deasupra tuturora, îmbrăţişîndu-le, rînjeşte foamea…

EUGEN JEBELEANU
16 octombrie 1944


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2011-07-06 08:39:44.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.