Hotnews: Studiu: 0,80% din exploatatiile agricole detin controlul asupra a 44% din suprafata agricola a Romaniei. Investitorii straini detin circa 8% din suprafata arabila a tarii

Institutul de Economie Sociala (IES) si Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane (ICCV) au lansat rezultatele unei anchete de teren reprezentative la nivel national in randul asociatiilor de fermieri si a celor de proprietari de paduri, obsti si composesorate din Romania.

Potrivit datelor, 75% din populatia mediului rural traieste in conditii precare, peste 1 milion de cetateni din mediul rural sunt lucratori familiali neremunerati, 0,80% din exploatatiile agricole (cele cu personalitate juridica) detin controlul asupra  a 44% din suprafata agricola a Romaniei, iar investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, se arata intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

Din datele furnizate de IES, ICCV si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, mai rezulta ca dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea formelor asociative agricole a scazut considerabil.

In cadrul anchetei de teren au fost intervievate 794 de entitati agricole din Romania, la finalul anului 2011. Rezultatele au fost facute publice in cadrul seminarului “Asociatiile de agricultori si composesoratele de paduri – actori cheie ai economiei sociale din mediul rural”.

In cadrul evenimentului, cercetatorii ICCV au fost subliniate urmatoarele aspecte privind situatia populatiei din mediul rural:

  • 75% traieste in conditii precare
  • peste 36% are statut profesional de lucrator pe cont propriu
  • 37% , adica peste 1 milion de cetateni sunt lucratori familiali neremunerati, persoane care traiesc in si din gospodariile taranesti, fara a avea nicio remuneratie sub forma de salariu sau plata in natura pentru activitatea agricola desfasurata.

Din datele obtinute rezulta ca persoanele care traiesc in mediul rural depind in mare masura de agricultura si ca activitate economica care nu le poate asigura un trai decent data fiind productivitatea redusa si accesul limitat la piete al agricultorilor romani. S-a atras atentia, de asemenea, asupra faramitarii extreme a terenurilor agricole din Romania – impartite in peste 3,8 milioane de exploatatii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafate de sub 1ha.Astfel, Romania a devenit tara cu cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana.

Reprezentantii Institutului de Economie Sociala au subliniat cateva aspecte la nivel european, relevante pentru situatia din Romania:

  • gradul mic de asociere inregistrat in agricultura romaneasca comparativ cu cea din Uniunea Europeana.
  • 99.20% din exploatatiile agricole din Romania sunt ferme de subzistenta individuale
  • 0.80 % sunt exploatatii agricole cu personalitate juridica
  • 0,80% din exploatatiile agricole (adica cele cu personalitate juridica) detin controlul asupra 44% din suprafata agricola a Romaniei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a furnizat si cateva date privind interventia straina in agricultura romaneasca:

– investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, adica peste 700.000 de hectare de teren arabil

– fenomenul instrainarii terenului este in crestere.

– formele asociative (cu caracter de intreprindere a economiei sociale) detinute de agricultori – societati, asociatii si cooperative agricole- exploatau 15,7 % din suprafata agricola a tarii in 2002.

– dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea formelor asociative agricole a scazut la 13,2% la recensamantul agricol din 2010.

– in Uniunea Europeana formele asociative detin peste 80% din piata de produse agricole.

Rezultatele studiului pot fi consultate aici.

Legaturi:

sursa: Razboi intru Cuvant


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-06-15 06:53:55.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.