Producătorii de alimente vor fi obligați să se înscrie din decembrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi verificate calitatea și compoziția produselor, dar importatorii nu vor fi tratați la fel pentru că reprezentanții MADR spun că au uitat de ei.

Producătorii de alimente vor fi obligați să se înscrie din decembrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizați, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziția produselor și procesul tehnologic, potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern.

Astfel, producătorii își vor putea desfășura activitățile doar dacă sunt înregistrați în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) și dețin un certificat de înscriere. Aceștia se vor înscrie în registru cu datele de identificare și de contact, activitatea economică și denumirea produselor.

Registrul va fi înființat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici și pentru a cunoaște ce alimente se produc și în ce cantități. Înscrierea în registru este gratuită.

Măsura vizează toți producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăți comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice.

„Funcționarea registrului și cadrul legislativ fac obiectul unui proiect de ordonanță de urgență, care cred că va fi aprobat în maxim trei săptămâni. Din acel moment, producătorii alimentari au la dispoziție trei săptămâni pentru a se putea înscrie în RIA”, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu.

El a spus că neregulile care vor fi găsite la firme vor fi făcute publice pe site-ul ministerului.

Proiectul a fost lansat în urmă cu trei ani, dar între timp a suferit mai multe modificări. Cea mai importantă este eliminarea obligativității producătorului de a înscrie în registru și rețeta produselor.

Întrebați dacă importatorii de alimente vor fi obligați să se înscrie în registru, reprezentanții MADR spun că au uitat să-i menționeze în proiectul de act normativ.

„Dacă puneați această întrebare în urmă cu câteva săptămâni, acum ar fi apărut și ei în proiectul de act normativ. Am omis. Am uitat să ne referim și la ei în proiect. La o primă modificare a proiectului o să-i introducem și pe ei”, a declarat agenției MEDIAFAX Iuliu Maloș, director în cadrul Direcției Generale de Industrie Alimentară.

Fructele, legumele și carnea din import se vând în magazine și piețe cu prețuri de două, trei și chiar zece ori mai mari decât cele cu care intră în țară, iar în unele cazuri cumpărătorul plătește pentru un produs alimentar și de 15-20 de ori mai mult față de valoarea de import.

Importurile de produse agroalimentare, băuturi și tutun s-au cifrat în primele nouă luni la aproape 3 miliarde de euro, în creștere cu aproape 10% față de perioada corespunzătoare din 2011. Anul trecut, aceste importuri au totalizat 3,7 miliarde de euro, mai mari cu aproape 13% decât în 2010, reise din datele INS. Calculele au fost făcute la cursurile medii de schimb.

Dan Marin, curentul.ro

Originally posted 2012-11-21 11:33:54.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.