Loboda (atriplex hortensis) este o planta aparuta prima data atat in Asia cat si in Europa. Ea era utilizata si de catre greci si de catre romani si daci. In engleza, loboda se numeste “orache”, iar in franceza “arroche”, ambele denumiri provenind din latinul “aurum” (aur). La noi, cuvantul este luat de la vecinii din Serbia, unde denumeste aceeasi planta.

In prezent sunt cunoscute trei soiuri de loboda de gradina: loboda cu frunzele verzi, loboda cu frunzele rosii si loboda cu frunzele galbui (cel mai rar intalnita).

Loboda se inmulteste prin seminte. Ca perioada de semanare, ea poate fi cultivata in anotimpurile intermediare, adica toamna si primavara. Ea rezista foarte bine in conditii mai rele de clima, astfel incat nu trebuie sa va faceti probleme in ceea ce priveste acest aspect. Loboda creste si la umbra si la soare, rezista excelent la seceta sau la temperaturi scazute, iar dintre daunatorii ei nu prea avem ce sa mentionam, intrucat acestia sunt foarte putini. Totusi, este bine de stiut ca loboda rosie este de preferat sa fie pusa la umbra, intrucat actiunea razelor solare ii poate usca frunzele.

Loboda poate atinge unu-doi metri in inaltime. Frunzele ei sunt triunghiulare si relativ mari. Florile sunt mai mici si sunt colorate in galbui, rosu sau verde. Florile, numite si achene, contin in interiorul lor semintele plantei. Recoltarea lobodei se face la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii.

Este bine sa utilizati frunzele lobodei imediat ce le-ati cules. Ele au un gust foarte delicat si bun, chiar daca nu are un miros specific. Daca doriti sa le conservati peste iarna, este indicat sa le pastrati la borcane.

Din punct de vedere gastronomic, loboda este utilizata cu precadere in salate, dar si in ciorbe (loboda rosie este ideala pentru acestea) sau in mancaruri in care planta este fiarta si tocata maruntel. In acest caz, se aseamana cu spanacul la gust. Potrivit altor pareri, loboda poate fi consumata alaturi de porumb, marar, macris sau salata verde. Ea este utilizata, ce-i drept mai rar, si in realizarea placintelor.

Loboda este folosita si in scopuri terapeutice. Intrucat este foarte bogata in glucide, substante minerale si proteine, ea are un efect diuretic, remineralizant si calmant in multe afectiuni de ordin psihic sau fizic ale omului.

Loboda trateaza si problemele pulmonare sau pe cele stomacale. In acest sens, ea poate fi consumata sub forma de suc, fiertura de frunze sau ca decoct de seminte. Este stiut faptul ca frunzele de loboda ajuta si la vindecarea ranilor.

Aceasta planta este foarte sanatoasa si datorita faptului ca are in componenta o cantitate mare de vitamina C, de doua ori mai multa decat, spre exemplu, lamaia. Totusi, este bine sa mancati loboda in salate mai des decat in ciorbe, pentru a va bucura de o cantitate mai mare de vitamina C, intrucat fiarta, loboda isi pierde din vitamine.

Loboda reprezinta si un excelent laxativ, fiind foarte indicata si folosita in detoxifierea organismului si a organelor noastre interne. In plus, pigmentii antioxidanti din cadrul plantei ajuta la regenerarea organismului nostru, facandu-l mai puternic si mai rezistent la virusii si la bacteriile care ne ameninta in fiecare zi.

Loboda are o cantitate mare de vitamina K in componenta, la fel ca si spanacul. Astfel, sansele bolilor vasculare scad simtitor daca mancati aceasta planta si in plus, veti beneficia de mai mult fier. Spre deosebire de spanac insa, loboda contine o cantitate net superioara de vitamina C.

Exista si o problema pentru cei care au litiaze renale. Acestia nu au voie sa consume prea multa loboda, intrucat acidul oxalic in planta nu este permis in cazul bolnavilor de aceasta afectiune.

Printre beneficiile lobodei se numara inlaturarea starii de astenie. In afara de aceasta, planta „intinereste” imbatranirea, deoarece ajuta la regenerarea celulelor, datorita vitaminei C si a celorlalte substante minerale pe care le contine. In plus, loboda este foarte buna pentru cei apatici, intrucat reuseste sa-i scoata din starea de letargie in care se afla si le da nivelul de energie de care au nevoie pentru a deveni practic alti oameni.

In concluzie, loboda este un aliment sanatos, recomandat tuturor mai putin celor cu afectiuni renale. Ea este utilizata pe scara relativ larga si in gastronomie, mai ales in ciorbe si ca salata. In plus, calitatile ei terapeutice o fac o planta recomandata pentru persoanele de toate varstele si de toate sexele.

In plus, loboda creste foarte usor si nu este un impediment pentru celelalte legume pe care le plantati in gradina, deoarece planta se dezvolta la fel de bine si in conditii de umbra si temperaturi mai scazute, dar si la soare si la temperaturi foarte ridicate.

sursa:  http://dli.ro

Originally posted 2012-12-13 14:07:49.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.