Iepurii sunt extrem de prolifici. Maturitatea lor sexuala este atinsa la varsta de 5-9 luni. In conditii de exploatare normala, femelele pot fi utilizate pentru reproductie 3-4 ani, iar masculii 2-3 ani. Daca materialul biologic este deosebit de valoros, acesta poate fi utilizat pentru reproductie si peste aceste varste.

Numarul de pui obtinuti de la o femela este de 4-10 exemplare, preponderent insa 4-7. Astfel, intr-un singur an, o iepuroaica poate da nastere la 30-35 de pui. Dupa fatare, femela poate fi utilizata pentru o noua reproductie chiar in cursul primei luni, datorita capacitatii rapide de refacere a organelor genitale, permitand obtinerea a 4-5 serii de pui pe an.

In cazul cresterii iepurilor pentru carne, se recurge la epuizarea fiziologica a iepuroaicelor, prin realizarea a 7-9 fatari pe an, ceea ce conduce la eliminarea acestora din efective dupa 1,5-2 ani de exploatare. Daca femelele sunt exploatate rational, ele pot fi utilizate pentru reproductie un timp mai indelungat, desi in timp scade numarul puilor rezultati la o nastere. Numarul de femele la un mascul este de 8-10, cu 3-4 monte pe zi pentru fiecare mascul si o pauza de 24 de ore dupa 2-3 zile de monta.

Iepurii se pot reproduce tot timpul anului, desi intensitatea caldurilor la iepuroaice este mai mare primavara si toamna. La 1-3 zile dupa fatare, caldurile se manifesta cu intensitate maxima si se repeta dupa 8-10 zile. In aceasta perioada nu este recomandata imperecherea, datorita alaptarii puilor si a influentei gestatiei asupra lactatiei iepuroaicei.

Dupa unii specialisti, cea mai favorabila perioada pentru imperechere este dupa a 30-a zi de la ultima fatare sau imediat dupa intarcarea puilor. In cazul unei exploatari intensive, reproductia se deruleaza pe tot parcursul anului.

Semnele caracteristice perioadei de calduri sunt urmatoarele:
(1) femela este agitata, rascoleste asternutul, incearca sa-si pregateasca cuibul, isi smulge parul, sta linistita cand ingrijitorul o mangaie;
(2) nu-si consuma in totalitate hrana, alege doar o parte din alimente si bea cantitati mari de apa;
(3) organele genitale externe au o culoare rosie intensa si usor tumefiata;
(4) introdusa in cusca iepurelui, femela il accepta rapid. Daca nu este in perioada de calduri, iepuroaica evita masculul, isi tine coada lipita de corp, scoate sunete stridente, se tranteste sau chiar ataca masculul.

Pentru realizarea montei, niciodata nu se introduce iepurele in cusca femelei, deoarece acesta, necunoscand locul, mai intai il cerceteaza si aceasta „indiferenta“ enerveaza femela, care devine agresiva. Prin urmare, intotdeauna femela se introduce in cusca iepurelui. Operatia se va face dimineata sau seara, cand temperatura este mai scazuta. Dupa realizarea montei care dureaza doar cateva secunde, iepuroaica este dusa din nou in cusca ei, inregistrandu-se pe tablita custii data imperecherii, masculul cu care s-a imperecheat si data probabila a fatarii. Daca dupa cateva zile femela prezinta din nou semnele intrarii in calduri, inseamna ca ea nu a ramas gestanta si atunci trebuie din nou data la monta.

Durata gestatiei este de 26-33 de zile, cu un optim de 31 de zile. Realizarea unei dezvoltari normale a fetusilor si mentinerea femelelor intr-o stare buna de intretinere este influentata de: (1) administrarea unor ratii nutritive cat mai echilibrate si in stransa corelatie cu momentul gestatiei; (2) asigurarea uneitemperaturi medii de 16-17 grade Celsius si a unui regim de lumina de aproximativ 16 ore zilnic; (3) asigurarea permanenta de apa proaspata si curata; (4) asigurarea unui climat de liniste si calm care sa-i creeze o stare de izolare si siguranta, avand in vedere sensibilitatea deosebita a femelelor la zgomote. (|n cazul producerii totusi a unui avort, femela respectiva va fi data la monta chiar adoua zi, deoarece mucoasa uterina se reface in cateva ore.)

Cu 2-3 zile inainte de fatare, femelele devin nelinistite si incep sa-si pregateasca cuibul smulgandu-si parul de pe abdomen.

Fatarea decurge foarte usor, are loc mai ales noaptea si dureaza 15-25 de minute. Dupa expulzarea puilor, femelele sectioneaza cordonul ombilical, ling puii si ii directioneaza spre sfarcuri, pentru supt. Puii se nasc cu ochii inchisi si sunt complet golasi. Dupa cca 10-20 de minute, femela elimina si placenta, pe care o consuma imediat.

Originally posted 2012-04-14 16:35:56.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI