Înmultirea chinchilelor este un factor deosebit de important pentru obtinerea de exemplare viguroase cu blana de o înalta calitate.

Chinchila femela poseda un aparat de reproductie, format din:

  • organele esentiale;
  • caile genitale;
  • vulva

Chinchila poseda trei perechi de mamele, plasate în zona abdominala si pectorala.

Chinchila mascul are aparatul de reproductie, format din:

  • testicule;
  • cai genitale;
  • organ copulator;
  • glande anexe

Chinchilele sunt gata de reproducere, când ajung la 7 – 9 luni, ele manifestând calduri tot timpul anului, dar cea mai propice perioada este între lunile decembrie si februarie.

Femela în calduri sta în pozitie de împerechere, devine agitata, expulzeaza un dop de secretii care în contact cu aerul se întareste. Pentru femele prima monta are loc la 10 luni, iar pentru masculi la 12 luni. Deoarece chinchila este un animal cu durata de viata mare, ea poate da nastere puilor pâna la vârsta de 15 ani.

ATENŢIE! Nu se împerecheaza femele sub vârsta de 8 luni, cu masculi prea tineri, deoarece dau nastere puilor cu putine sanse de supravietuire.

Chinchilele în general au un ciclu sexual de 27 – 28 de zile, dar specialistii au constatat ca sunt si exemplare care au ciclul sexual neregulat.

Chinchila este un animal nocturn si de aceea ea se împerecheaza seara sau noaptea. În cazuri foarte rare chinchila se poate împerechea si ziua. Împerecherea este urmata de un preludiu, în care masculul se agita, fugareste femela si o hartuieste. Actul sexual în sine dureaza pâna la un minut iar acesta se poate repeta în timpul noptii. La sfârsitul actului sexual se formeaza dopul de monta. Dupa aceasta femela se culca dar nu înainte de a-si face toaleta. Daca dupa perioada de o luna, vaginul chinchilei ramâne închis, se poate spune ca aceasta este gestanta.

Monta chinchilelor se poate realiza în mai multe feluri si anume:
– monta în perechi;
– monta consecutiv depistarii caldurilor;
– monta prin rotatie,
– monta în colonie;

Metoda de monta în perechi

În primul caz, partenerii pentru monta se introduc într-o cusca, pentru a se obisnui si a convietui împreuna. La aceasta metoda trebuie sa folosim un numar egal de exemplare femela – masculi.

De regula se folosesc pentru aceasta femele linistite, adica mai batrâne cu masculi tineri, dar femele nu trebuie sa fie mai mari de 7 – 8 ani, deoarece peste aceasta vârsta fecunditatea scade.

În cazul perechilor formate din masculi mai în vârsta si femele tinere, acestea pot deveni agresive si pot sari la bataie. Pentru a preveni aceste incidente, ce ar afecta calitatea blanii, se amplaseaza în cusca o ladita mai mica de refugiu în care femelele se pot linisti si chiar adormi iar monta se poate realiza în liniste.

Literatura de specialitate semnaleaza cazuri în care masculii tineri pot omorî femelele daca acestea se opun dorintei lor de a le monta. Ei sunt imediat sacrificati, deoarece transmiterea genetica a caracteristicilor lui, nu ar fi benefica pentru crescatorul de chinchile.

Masculii se pot folosi pentru reproductie pâna la vârsta de 20 de ani, dar tinerea unui astfel de exemplar pâna la o asemenea vârsta, nu are efecte pozitive din punct de vedere economic, cu toate ca acesti masculi au foarte bine dezvoltate instinctele paterne si manifesta si o grija speciala pentru paterna.

Metoda de monta în perechi foloseste un numar mare de masculi si nu întotdeauna se aleg cei mai buni.

Metoda de monta în perechi este la ora actuala depasita, deoarece daca animalele pentru monta nu sunt valoroase, nu se obtin pui cu rezultate bune.

De asemenea, crescatorul trebuie sa posede un numar mare de masculi, ceea ce face ca metoda sa fie ineficienta si scumpa.

Metoda de monta consecutiva depistarii caldurilor, este o metoda superioara, care creste fecunditatea. În realizarea acesteia intervine crescatorul care trebuie sa urmareasca de câte ori femela este în calduri. Când observa aceasta el introduce masculul în cusca femelei pentru monta. Masculul este plasat într-un culoar dispus în fata custilor femelelor. Acesta sta câteva zile în cusca femelei în calduri, dupa care este scos si introdus în cusca altei femele. Se poate întâmpla ca îngrijitorul sa nu observe o femela în calduri si sa se rateze o monta.

Monta în rotatie este o monta cu rezultate slabe la care s-a renuntat si care nu prezinta importanta din punct de vedere economic. Explicatia acestui fapt rezulta din faptul ca monta consta în repartizarea unui mascul unui numar de cinci femele aflate în aceeasi cusca. Pe lânga faptul ca acestea se pot lua la bataie, lucru ce are implicatii negative asupra blanii, nu toate femelele intra în calduri în acelasi timp. Deci se poate trage concluzia ca de fapt masculul monteaza o singura femela din cele cinci.

În cazul montei în colonie, trebuie folosita o cusca cu pâna la 10 compartimente unite între ele printr-un culoar. În fiecare compartiment se plaseaza câte o femela, iar masculul le poate monta pe rând odata cu intrarea acestora în calduri. Dupa ce femela a ramas gestanta, crescatorul o înlocuieste cu alta femela, gata de monta. Metoda are o eficienta foarte ridicata, din punct de vedere economic, deoarece se foloseste un singur mascul la un numar mare de femele, iar interventia omului în selectionarea femelelor în calduri, este înlaturata deoarece masculul alege din cele 10 femele pe cea care trebuie montata. Masculul este introdus în cusca cu câteva zile înaintea femelelor, pentru a se obisnui cu mediul. De asemenea se foloseste un mascul bine selectionat, cu caracteristici bine puse în evidenta, pentru ca puii ce se nasc sa posede caracteristici bune, iar blana lor sa fie valoroasa. Masculul trebuie sa fie de aceeasi vârsta cu femela, dar sa nu fie înrudita cu aceasta, dar trebuie sa posede calitati net superioare acesteia.

În cele mai multe crescatorii de chinchile aceasta metoda este folosita deoarece implica spatiu mic, costuri putine putându-se obtine exemplare de o înalta calitate.

În literatura de specialitate este prezentata însamântarea artificiala ca metoda de reproducere a chinchilelor. Aceasta consta în:

  • recoltarea spermei de la masculi, ce se poate face manual sau electric;
  • însamântarea

Metoda are destule dezavantaje, deoarece sperma recoltata poate fi impurificata cu urina, iar exemplarele atât femele cât si masculi pot avea tulburari de comportament.

Masculii folositi sunt mai întâi testati prin metodele clasice pentru a fi siguri ca ei sunt buni de monta si nu sterili.

Femelelor li se produc calduri artificial dar nu este obligatoriu dupa însamântare sa ramâna gestante.

Masculii carora li se recolteaza sperma prin procedeul electric, care elimina impurificarea spermei cu urina, sunt asezati cu penisul într-un dispozitiv, iar în anus li se introduce un stimul sub forma unui electrod legat la un curent de intensitate redusa.

Rezultatul operatiei, se dilueaza si se introduce în frigider pentru conservare pâna la 12 zile. Când femela este gata de însamântare sperma este adusa la temperatura corpului mamiferului. Femela de chinchila este însamântata a doua zi dupa fatare.

Blana chinchilelor obtinute prin aceasta metoda este superioara din punct de vedere valoric, iar blana reproducatorilor nu este afectata, deoarece numai exista încaierari ca în timpul montei clasice.

Originally posted 2012-04-14 17:09:34.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.