Scurta descriere

Gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbore fructifer originar din regiunea Caucazului, aclimatizat si in partile noastre. Cele mai apropiate rude sunt marul si parul, cu care nu se poate compara insa in privinta popularitatii. Chiar si asa, cu greu mai gasesti pe cineva in zilele noastre care sa nu fi gustat din roadele cu gust astringent. Gutuiul are aspect robust, de tufa, si atinge in stare naturala o inaltime medie de 3-4 metri. Fructele coapte sunt tari, aromatice, au culoare galbena si sunt imbracate de un puf cafeniu cu rol protector. Din cauza ca “fac gura punga” cand sunt consumate in stare cruda, oamenii le prefera gatite in diferite feluri. Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de gustoase si parfumate.

Alegerea corecta a fructelor si depozitarea lor

Indiferent de scopul cu care culegem sau cumparam gutuile, este esential sa le recunoastem pe cele mai bune. Alege fructe ferme la atingere, cat mai galbene cu putinta, si lipsite de zone sau pete verzi. Miroase partea opusa a cotorului, iar daca nu simti o aroma intensa, inseamna ca gutuia nu este coapte deajuns.  In ce priveste conservarea, fructele pot fi tinute in frigider, impachetate, pana la doua luni. De asemenea, le poti aseza pe o coala de hartie intr-o camera racoroasa, dar nu langa mere sau alte fructe, carora le-ar putea modifica aroma.

Gutuia si bucataria

Utilizarea gutuilor in bucatarie are o vechime necunoscuta. In antichitate, cel mai bun tip de gutui venea din regiunea Cydonia, pe coasta nord-estica a insulei Creta. Un anume Apicio da in cartea sa de bucatarie romana retete pentru a gati gutuia cu miere si, spre surprinderea celor de astazi, chiar cu praz. Gutuia isi mentine consistenta, aciditatea, respectiv aroma, si dupa fierbere lucru ce constituie un mare avantaj. Este adevarat ca cele mai multe soiuri de gutui sunt prea acre pentru a fi mancate crude, insa din ele putem obtine gem, dulceata, budinca si altele delicatese. Gutuile pot fi de asemenea curatate apoi prajite sau coapte la cuptor. Adaugate in cantitati mici, frunctele parfumeaza unele prajituri, cum este cazul placintelor. Se folosesc si la marmelade si compot. “Marmelada” provine de la marmelo, cuvantul portughez pentru gutuie.


Gutuia (Cydonia oblonga) a fost utilizata in alimentatie inca din antichitate de greci si romani, la fel si in Orientul Mijlociu.  Gustul amarui al fructelor ajunse la maturitate nu a constituit niciodata un impediment in valorificarea lor, dovada ca astazi le intalnim aproape in orice bucatarie traditionala de pe glob.

Mai mult decat oriunde veti savura delicatese obtinute din gutui pe teritoriul Asiei. In Liban se prepara cel mai gustos gem din fructele aurii, iar in Pakistan cel mai grozav compot, denumit „Muraba„. Siria si-a castigat notorietatea pentru kibbeh safarjalieh, realizat din gutui si carne in pasta de rodii.

Daca sunteti adept al bauturilor sofisticate nu aveti voie sa ratati una dintre retetele pe care le puteti prepara cu usurinta chiar la dumneavoastra acasa. Romul, vodka, si in general toate bauturile spirtoase, pot fi aromatizate daca li se adauga bucati de gutuie, cuisoare si putin zahar. Pentru a se incarca cu parfum, bauturile sunt lasate deoparte obligatoriu vreme de cateva luni.  In regiunea franceza Alsacia si in regiunea Valais din Elvetia, lichiorul de gutuie este intrebuintat ca digestiv, datorita proprietatilor dobandite direct de la fructe.

In Spania si tarile Americii Latine marmelada este cel mai profitabil mod de a pune in valoare productia de gutui. Specialitatea dulce de culoare rosiatica si de consistenta gelatinoasa este in general preferata copiilor la masa de dimineata.

Aspecte practice, precum alimentatia zilnica,  erau pentru cei din vechime si obiceiurile ori datinile legate de unele plante. Chiar si astazi, in Croatia, la nasterea pruncilor se obisnuieste sa se planteze gutui ca simbol al fertilitatii, dragostei si vietii.

Gutuiul si poamele sale nu i-a inspirat de-a lungul timpului doar pe bucatari, ci s-au regasit ca teme in numeroase opere de arta. Filmul El Sol del Membrillo (1992) este un documentar despre un pictor, Antonio López García, care si-a petrece timpul din septembrie pana in decembrie pictand gutuiul din gradina sa.

Valoare nutritiva si beneficii

Gutuile au o istorie indelungata si ca remedii naturale. In medicina traditionala chinezeasca, fructele erau apreciate pentru calitatile lor antiviral si astringente. Substanta gelatinoasa eliberata de seminte prin fierbere era folosita de oameni pentru gatul inflamat si ca leac pentru orice inflamatie la nivelul mucoaselor. Consumul regulat de gutui nu numai ca ajuta digestia, dar contribuie si la scaderea colesterolului din organism. Fructele sunt o sursa veritabila de fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu si fier.

Sursa foto: wikipedia.org

Originally posted 2012-11-26 14:44:22.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.