Cu peste 4.000 de ani in urma, grecii si romanii foloseau gutuile pentru marirea potentei si a imunitatii. Simbol al iubirii si fertilitatii Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sanatatii, datorita continutului bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu.
Gutuile sunt bogate in principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum si in vitamine, A, B, C si PP.
Antioxidantii din compozitia gutuii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduce riscul de cancer.
Datorita concentratiei de potasiu, gutuia poate ajuta si la scaderea presiunii vasculare.
Fructul este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante si lista ar putea continua pentru ca specialistii atribuie acestui fruct o suta de proprietati.
Gutuile, cu forma lor ciudata, intre un mar si o para, sunt galben-aurii, de dimensiuni mari, puternic parfumate, astringente si dulci-amarui. Gutuile sunt ultimele fructe care se coc toamna, tarziu.
Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita.
Un pahar de pulpa de gutuie, consumat zilnic, timp de o luna, ajuta ficatul in caz de hepatita. Se recomanda ca tratament si in bolile pulmonare, dar si cand ne doare in gat, tusim sau ne curge nasul.
Gutuia are proprietati antidepresive. Suferinzilor li se recomanda cate o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa. Consumul regulat de gutui imbunatateste digestia si ajuta la scaderea colesterolului.
In trecut, la sate, femeile scaldau copiii slabi si persoanele bolnave in decoct de gutui ca sa-si recapete pofta de mancare si forta. Deoarece este un stimulent pentru apetit, copiilor anemici si celor mofturosi la mancare li se recomanda acest fruct dulce-acrisor ca un remediu foarte bun, timp de macar o luna. Gutuile pot fi consumate ca atare sau se pot adauga in diferite feluri de mancare, acolo unde se obisnuieste.
Specialistii sustin ca gutuile au un continut ridicat de substante pectice, importante in reducerea colesterolului din organism si a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Nectarul, gemul si marmelada de gutui amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si hemoroizii. GUTUILE sunt importante pentru aportul lor în vitamine, substante minerale, arome etc., contribuind din plin la buna desfasurare a proceselor metabolice din organismul uman.
Ca urmare a rolului pe care îl au în nutritie, legumele si fructele intra în ratia alimentara în proportie de 20 – 25% si constituie unul dintre indicatorii nivelului de trai dintr-o tara.
Dintre fructe, gutuile se bucura în rândul consumatorilor de o apreciere deosebita, ca urmare a compozitiei biochimice complexe si a gustului placut, caracteristic.
Prin consumul gutuilor în stare proaspata sau prelucrata, sub forma de compot, gem, dulceata, nectar, peltea, organismul uman beneficiaza de un aport important în zaharuri simple, usor asimilabile, elemente minerale, vitamine si substante pectice.
Principalele componente biochimice ale gutuilor sunt (valori medii):
- Glucide (%) 8,5
- Proteine (%) 0,5
- Lipide (%) 0,4
- Celuloza (%) 1,8
- Substante tanante (%) 0,35
- Pectina (pectat de calciu) (%) 0,90
- Aciditate totala (%) 0,95
- Fier (mg/100 g) 0,62
- Calciu (mg/100 g) 13,50
- Sodiu (mg/100 g) 1,35
- Potasiu (mg/100 g) 205,85
- Magneziu (mg/100 g) 7,80
- Fosfor (mg/100 g) 20,75
- Vitamina C (mg/100 g) 13,85
Originally posted 2013-01-03 22:35:50.
Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.
Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.
Proiectul Răsuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…
DIN CE AI POTI FACE RAI
Aveți infiltrații?
Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?
Avem soluții corecte și complete.
Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.
Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.
Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.
Niciun comentariu până acum