Ghimbirul este o planta erbacee care provine din zonele tropicale. Radacina ghimbirul este bogata in uleiuri eterice si are o forma neregulata de 5-6 cm lungime. Ghimbirul se dezvolta bine unde este o temperatura ridicata si umiditate cosntanta.

Ghimbirul se poate consuma taiat felii, dar si maruntit, fiind ca un praf ce seamana cu piperul alb. Tocmai de aceea unii ii spuneai ghimbirului „piper alb”, in special in Moldova si Muntenia. In Banat si Transilvania se foloseste termenul de „ghimbir”, caci provine de la forma in maghiara „gyomber”.

Rizom de ghimbir
Rizom de ghimbir

Cuvantul folosit acum in toate zonele provine din mai multe limbi europene: in engleza – ginger, in latina – zingiber, preluat din greaca veche – zingiberis, iar grecii au preluat din limbile ce se vorbeau in India – in sanscrita, de exemplu, se numeste „sgringavera”, denumire care inseamna „in forma de corn de cerb”. Totusi, grecii din zilele pornesc de la gustul iute al radacinii plantei si il numesc „piperoriza”.

Ghimbirul, pe post de condiment, poate fi folosit in cele mai multe tipuri de mancare si chiar si in bauturi. Condimentul era foarte important inca din perioada romanilor, dar nu era foarte popular pe teritoriul batranului continent, deoarece era foarte rar comercializat. Dupa ce a devenit mai usor accesibil, a devenit si mai cunoscut si folosit, in timp ce in zonele asiatice era foarte consumat inca de pe atunci.

Ghimbirul in bucataria orientala

Bucatariile orientale pun foarte mult pret pe ghimbir ca si condiment, radacina este curatata si se taie felii, care se folosesc in sosuri, salate etc. Aroma ghimbirului scade cand acesta e fiert, dar in acelasi timp se iuteste. In bucataria thailandeza, ghimbirul este ras, alaturi de mai multe condimente, preparandu-se astfel pasta de curry. In indonezia pastele sunt condimentate cu ghimbir proaspat si ardei iuti.

Ghimbirul se si prajeste, caz in care gustul este diferit, este mai putin iute si se poate praji alaturi de usturoi sau ceapa. De regula, indienii folosesc ghimbirul prajit pentru a face sosuri pentru mancarurile lor traditionale.

Pudra de ghimbir

Pudra de ghimbir

Chinezii consuma ghimbirul si prajit, dar si fiert. Cei care folosesc tehnica de gatit chinezeasca, chao, care implica gatitul pe foc iute, rapid si amestecare constanta, apeleaza de multe ori la ghimbir maruntit pentru a da un gust aparte mancarii.

In Japonia se consuma sucul de ghimbir, care se obtine prin stoarcerea rizomului proaspat. Cu acest suc este aromata carnea de pui. Totodata, aici se consuma si „beni shoga” ghimbirul murat, care se serveste apoi langa sushi.

De cealalta parte, in Statele Unite, ghimbirul este folosit in prepararea unei bauturi, „ginger ale”, bere de ghimbir. Ghimbirul este folosit inca din Evul Mediu pentru a da aroma berii.

Ghimbirul uscat are un gust diferit fata de cel proaspat si se foloseste pentru praful de curry sau bere. Europenii folosesc ghimbirul uscat in prepararea unor deserturi, caci gustul este aromat, nu iute.

Ghimbirul in medicina

Prin anii ’80, unii cercetatori din Occident, si-au indreptat atentia catre trasaturile terapeutice ale radacinii acestei plante. Se poate face un ceai care trateaza edemele, voma, tusea, dintr-un rizom de ghimbir, ras si fiert timp de 10 minute in apa. Pentru tuse mai este indicat si consumul de cate una-doua cani pe zi de suc de ghimbir amestecat cu miere si apa fierbinte.

Ghimbirul este bun si atunci cand aveti febra, daca fierbeti 100 grame de ghimbir proaspat in 500 ml de apa, iar apoi va spalati pe corp cu preparatul final.

De asemenea, ghimbirul ajuta si la tratarea indigestiei, de data aceasta fiind indicat consumul de tulpina de ghimbir. Se calmeaza dureile abdominale si ajuta la digestie, dand si pofta de mancare in acelasi timp. De asemenea, sucul ce provine din tulpina ghimbirului va poate scapa de toxiinfectii, senzatia de greata sau chiar si de sughit.

Ghimbirul este foarte bun, arata unele rapoarte facute in spitalele din China, in cazul afectiunilor reumatice. Prin injectarea unei solutii ce contine pana la 10% suc de ghimbir, durerile reumatice pot fi tratate.

La ce mai e bun ghimbirul?

bere din ghimbir
  • ghimbirul contine un ulei datorita caruia rizomul are o savoare de lamaie piperata, iar aceasta calitate face planta respectiva sa fie importanta in realizarea parfumurilor;
  • europenii au facut multe loctiuni pentru tonifierea si revitalizarea parului, bazate pe ghimbir, dar si lotiuni pentru corp, care au unele efecte anti-imbatranire. Ghimbirul este bogat in magneziu si fosfor, fapt pentru care este prezent si in cremele de fata.
  • si medicina alternativa se foloseste de beneficiile ghimbirului, unii terapeuti folosind uleiurile de ghimbir pentru masarea zonelor incarcate de tensiuni, precum incheieturile sau tamplele.
  • berea de ghimbir are efecte miraculoase, imbinand placutul cu utilul, berea reface sistemul digestiv, va poate energiza, revitaliza, iar pe langa acestea are si un efect afrodisiac.

sursa

Originally posted 2012-09-30 17:40:32.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.