Un articol publicat în Le Monde şi apoi de The Guardian spune că România, cu ale ei 15 milioane de hectare de pământ arabil, atrage fermieri din toată Europa graţie preţurilor scăzute, cele mai atractive din UE. Mii de agricultori britanici, danezi, francezi, germani, italieni şi spanioli s-au mutat în ţara noastră din 2007 încoace, unul dintre motive fiind că, “în vestul Europei, nu e loc pentru oamenii tineri”.

Flickr/Frankie Roberto

“În Franţa nu poţi cumpăra nici măcar ferma vecinului”, spune fermierul Maxime Laurent, care a terminat facultatea de agricultură în Franţa, în 2009, după care s-a mutat cu părinţii în Măceşu de Sus, un sat din sud-vestul României, aflat la circa 10 km de Dunăre, la o fermă de 1.400 de hectare. Părinţii lui aveau o fermă de 300 de hectare în regiunea Beauce şi au vrut să se extindă, însă au fost deturnaţi de două ori de Agenţia pentru Dezvoltare Rurală, care s-a bucurat de dreptul de preempţiune. “Nu ai altă şansă decât să renunţi şi să te muţi în altă parte. Nu-ţi poţi irosi viaţa aşteptând să se întâmple ceva”.

Ceea ce familia Laurent a reuşit în România ar fi durat câteva generaţii în Franţa, unde se poartă o luptă permanentă cu statul, iar investiţiile iniţiale sunt uriaşe. Pământul din România se vinde cu circa 2.000 de euro hectarul, un preţ greu de găsit în alte ţări din Uniunea Europeană, iar subvenţiile de la Bruxelles sunt de 180 de euro pe hectar, jumătate din suma la care se aşteaptă fermierii din vestul Europei (deşi în 2014, noua Politică Agricolă Comună va plasa toate statele membre pe acelaşi palier). Până atunci, graţie know-how-ului şi investiţiilor străine, sectorul agricol din România a înregistrat o creştere de 11% anul trecut.

Originally posted 2012-12-11 19:42:45.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.