8b001ce01ec01cb65cdba78cf44d9476_Iarba_artBig
Humus produs de râme

Proiectul de Regulament propus de Parlamentul Europei pentru înlocuirea Directivei 91/414 ce reglementează autorizarea şi plasarea pe piaţă a produselor de protecţia plantelor a întâmpinat opoziţia fermă a unor ţări, printre care şi România.

Este limpede că cei care nu s-au opus au deja tehnologii prin care vor depăşi cu succes aceste restricţii. Una dintre cele mai spectaculoase tehnologii prin preţ, randament, uşurinţă în producere şi aplicare, total nepoluantă, prin simplitate tehnologică etc., este folosirea extractului lichid de humus de râmă ca fungicid, ca fertilizant şi nu numai.

Datorită proprietăţilor extraordinare pe care le are, prognozele economice ca urmare a folosirii lui pe scară largă sunt extrem de favorabile pentru mulţi ani de acum încolo.

Principiile de funcţionare

Principiul numeric: în orice cantitate preparată există miliarde şi miliarde de microorganisme benefice plantei.

Principiul diversităţii: existenţa a numeroase specii de fungi, bacterii, nematode, protozoare, care la rândul lor produc hormoni, vitamine, enzime, nutrienţi, aminoacizi şi minerale necesare plantei.

Principiul priorităţii: după aplicare, miliardele de microorganisme benefice se localizează pe întreaga suprafaţă a plantei şi în rizosferă, ocupând inclusiv porţiunile nişă favorabile instalării microorganismelor dăunătoare. La apariţia acestora, toate zonele plantei fiind deja ocupate, nu mai sunt locuri propice instalării şi dezvoltării lor.

Localizate în zone neprielnice, într-o acerbă competiţie pentru hrană şi lumină cu microorganismele benefice plantei, incompatibile cu acestea din toate punctele de vedere şi depăşite mult numeric, toate aceste microorganisme dăunătoare mor.

Avantajele extractului lichid de humus de râmă

Folosind extractul lichid de humus de râmă trebuie să aveţi în vedere atât avantajele, cât şi dezavantajele presupuse de utilizarea acestuia. Să începem cu cele favorabile.

• Poate fi aplicat pentru sistemul foliar şi radicular prin orice metodă de stropire sau irigare, sporind creşterea numerică şi dimensională a frunzelor şi a rădăcinilor.

• Extractul suprimă ciupercile dăunătoare din sol. În plus, microorganismele din extract produc hormoni, vitamine, nutrienţi, enzime, aminoacizi şi minerale necesare chiar şi plantelor tinere.

• Extractul remediază solurile afectate de folosirea îndelungată a substanţelor chimice. Prin aplicarea repetată, solul se va repopula complet cu microorganismele benefice plantelor distruse de substanţele chimice de-a lungul anilor. Acesta îmbunătăţeşte structura solului, scăzându-i densitatea şi crescându-i aeraţia.

• Creşte retenţia apei în sol, micşorând cantitatea de apă folosită la irigare cu 30 la sută.

• Aplicat după recoltare, raportul de transformare a resturilor vegetale în humus este de circa 30 de ori mai mare faţă de orice alt preparat chimic sau organic.

• Diluarea extractului obţinut prin preparare nu afectează calităţile acestuia. Se poate dilua în proporţie de la 1:10 până la 1:100, microorganismele din extract rămânând vii şi active. Proporţia de diluare este dictată doar de sistemul de irigare.

• Nu este toxic, nu arde plantele, nu are restricţii de folosire, se poate folosi în orice cultură, în seră sau pe câmp şi este compatibil cu orice fel de preparat chimic.

• Nu conţine şi nu oferă condiţii de viaţă pentru E. Coli, Salmonella sau alţi dăunători.

• Humusul de râmă din care se prepară extractul îşi păstrează caracteristicile şi proprietăţile fizico-chimice ani de zile.

Dezavantaj

Extractul nu poate fi stocat; el trebuie să fie aplicat în maxim 12 ore de la finalizarea preparării, dacă dorim rezultate maxime. Prelungirea termenului de garanţie înseamnă mărirea costurilor de preparare şi scăderea drastică a randamentului.

Costuri reduse de producere

În condiţiile în care achiziţionaţi humusul de râmă cu un preţ de 1,8 lei/litrul, costul de producere a extractului necesar pentru o suprafaţă de 1000 mp este de 1 leu, în timp ce instalaţia de producere a cantităţii de extract necesare acestei suprafeţe valorează circa 50 lei, iar durata ei de folosire este de 20 de ani.

Daca folosiţi o instalaţie necesară unei suprafeţe de 20 ha, costul acesteia este de 800-1000 lei, cu o durată medie de folosire tot de 20 de ani. Durata de preparare a extractului fiind de 24 de ore, cu o singură instalaţie puteţi prepara lunar extract pentru trei sau respectiv 600 de hectare, în funcţie de instalaţie.

Costurile mici de obţinere ale extractului au făcut posibilă apariţia unor activităţi comerciale paralele, privind fabricarea instalaţiilor de producere, obţinerea, transportul şi aplicarea extractului, oferind întreprinzătorilor excelente oportunităţi.

De exemplu, cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul peisagisticii, profitând de refuzul celor care doresc să-şi amenajeze grădinile de lângă casă de a mai folosi substanţe chimice în propria curte şi practicând un preţ de 0,05 euro/mp fertilizat şi tratat cu extract lichid de humus de râmă au dezvoltat adevărate afaceri.

Pe viitor vom prezenta, prin intermediul revistei Ferma, tehnologia de preparare, dozare, metode, proprietăţi etc. Pentru alte detalii sunaţi la 0740575953 sau trimiteţi un email la adresa cazaculari@yahoo.com

ŞTIAŢI CĂ. . .

• Practica folosirii extractelor organice ca fungicide este foarte veche, iar extractele din plante precum coada calului, tătăneasă etc. şi zeama de compost s-au folosit dintotdeauna. Însă acestea sunt dificil de preparat corect, materia primă din care se obţin nu-şi păstrează proprietătile suficient de mult timp, la prepararea lor sunt dese cazurile în care apar E. coli şi Salmonella şi au randament scăzut după aplicare.

• Extractul lichid de humus de râmă se foloseşte absolut în toate ramurile agriculturii, la orice fel de cultură, fără restricţi şi poate fi preparat de către oricine, având o tehnologie de preparare extrem de simplă şi costuri extrem de mici.

• Prelucrând mai mult şi mai repede, datorită folosirii extractului, plantele dau sporuri de producţie mari, astfel se scurtează perioada până la fructificare sau coacere, iar produsele se pot depozita timp îndelungat, fără a înregistra pierderi.

ŢINE PARAZIŢII LA DISTANŢĂ

În 2008, după studii desfăşurate pe parcursul a mai multor ani, laboratoare din mai multe ţări au ajuns la concluzia că extractul lichid de humus de râmă este excelent în prevenirea atacului unor agenţi patogeni asupra plantelor de cultură: Alternaria spp. (alternarioza), Botrytis spp. (mucegaiul cenuşiu), Fusarium spp. (fuzarioza), Peronospora spp. (mana), Phytophthora cinnamomi, Pythium spp. (putrezirea rădăcinilor), Pseudomonas syringae (arsura bacteriană la mazăre), Rhizoctonia solani (rizoctonioza), Septoria spp. (septorioza), Thielaviopsis basicola (putregaiul negru al tutunului), Venturia inequalis (rapănul mărului).

Studiile continuă şi astăzi.

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(70)/2009

Lari CAZACU

Originally posted 2014-02-07 11:55:26.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI