Descriere Este o planta medicinala ierboasa inrudita cu papadia. Tulpina este dreapta neramificata ajunge la cca 1 m; frunzele sunt inguste iar forile au petale roz.

Albina pe Echinacea

Este cunoscuta din cele mai vechi timpuri de indienii din America Nord, fiind considerat astazi un puternic detoxifiant si un antibiotic «vegetal» folosit acum in sistemele de tratament naturist. Indienii din America Nord foloseau echinaceea pentru tratamentul muscaturilor de serpi, a febrei si a ranilor care se vindecau incet.

Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, insa doar 3 dintre ele – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea – sunt folosite in medicina. Echinacea angustifolia are un gust puternic amar care produce o senzatie intepatoare cand vine in contact cu tesuturile din interiorul gurii.

Factorul curativ: Este folosita toata planta incluzand frunzele, radacinile si florile, ceea ce constituie un mare avantaj, fata de alte plante medicinale. Cel mai des sunt folosite radacinile de la plantele care au cel putin 3 ani. Florile, frunzele si tulpinile pot fi taiate in timpul verii cand plantele de 2 – 3 ani sunt in plina inflorire.

Preparare

Pulbere – planta uscata (poate fi achizitionata de la farmaciile naturiste) se macina cu rasnita electrica de cafea sau in piua, apoi se cerne prin sita pentru faina alba. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In infectiile acute puteti lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, deoarece este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale.

Ceai si extracte din partile aeriene uscate.

Suc uneori, plantele taiete proaspat sunt zdobite pentru a se face suc. Se recomanda sa se refrigereze sucul proaspat de Echinacea pentru a diminua pierderea compusilor activi.

Dozajul variaza foarte mult in functie de afectiunile care trebuie tratate si produsul variat. Trebuie sa urmati cu strictete instructiunile medicului.

Creme, lotiuni, ape de gura, unguente, paste de dinti; produse cosmetice.

Afectiuni pentru care se recomanda: raceli; ca stimulent pentru sistemul imunitar prin diverse metode printre care si cresterea producerii de anumite celule albe din sange si intarirea peretilor celulari astfel incat bacteriile si virusii sa nu intre atat de usor in celule; efecte antivitale semnificative; anti-infectii si anti-inflamatorii, eczema si psoriazis; hemoroizi si muscaturi de insecte; protejeaza pielea impotriva actiunii soarelui.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu este recomandata in timpul sarcinii, in timpul alaptarii sau in copilarie.

Poate avea slabe efecte secundare ocazionale cum ar fi diaree si greata, urticarie. Echinacea angustifolia poate provoca o senzatie de amareala sau de usturime in gura. Copiii intre 2 si 11 pot face urticarie in cazul administrarii orale. Forma injectabila a plantei este asociata cu friguri, musculatura slabita, durere si iritatie in locul injectarii.

Pacientii suferinzi de boala lui Crohn, scleroza multipla, artrita reumatica, lupus sau diabet grad I trebuie sa evite administrarea produselor pe baza de Echinacea.

Din cauza ca accelereaza functiile sistemului imunitar, Echinacea poate interactiona cu efectele medicamentelor folosite dupa transplantul de organe sau in alte afectiuni. Pentru ca este distrusa de anumite enzime din ficat, Echinacea poate sa interactioneze cu medicatia care are la baza astfel de enzime: medicamentele impotriva alergiilor, pentru reducerea nivelului ridicat al colesterolului, impotriva cancerului, contraceptive orale etc. Unele interactiuni dintre produse pe baza de plante si medicamente pot fi foarte severe. pentru a evita interactiunile daunatoare anuntati doctorul ori farmacistul ce medicamente luati, inclusiv cele eliberate fara reteta, vitamine si plante.

Cultura

Cele mai eficiente specii sunt Echinacea pallida (se cultiva pentru radacini) si Echinacea pupurea (se cultiva pentru partea aeriana). Efectul terapeutic consta in faptul ca determina intarirea sistemului de autoaparare al organismului, prin mobilizarea leucocitozelor si marirea activitatii fagocitozei care inhiba multiplicarea virusurilor.

Din pacate, la noi in tara, aceste specii cresc doar cultivate. Din fericire, speciile de echinacea prezinta plasticitate ecologica mare, putand fi cultivate in toate zonele tarii. Este de preferat totusi ca speciile de Echinacea angustifolia si Echinacea pallida sa se cultive in zone mai joase, cu insolatie puternica si pe soluri usoare si calde.

Cultura de echinacea prezinta numeroase avantaje in raport cu alte plante agricole, pentru ca nu este pretentioasa si nu necesita investitii foarte mari in utilaje sau echipamente scumpe:

  • Speciile de echinacea raspund bine la aplicarea ingrasamintelor organice de tipul gunoiului de grajd, in doze de 15-20 t/ha, incorporate toamna sub aratura.
  • In culturile de Echinacea nu apar boli sau daunatori care sa provoace pagube importante.
  • Poti sa cultivi aceasta planta pe un teren pe care s-au mai cultivat leguminoasele pentru boabe sau alte plante care se recolteaza devreme si lasa solul curat de buruieni si fara resturi vegetale.
  • Productia care poate fi obtinuta este foarte mare.

Spre exemplu: productia de masa verde poate fi la Echinacea angustifolia si Echinacea pallida de cca 5 t/ha in anul doi de vegetatie, si de 10-12 t/ha in urmatorii ani. Pentru Echinacea purpurea, productia de masa verde din anul doi de cultura poate fi de 10 t/ha, iar in urmatorii ani de circa 20 t/ha, iar productia de radacini proaspete poate fi de 5 t/ha.

Evident, cultura de echinacea trebuie sa beneficieze de anumite ingrijiri, dar acestea constau mai ales in activitati de plivit.

Originally posted 2012-10-17 20:53:52.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.