Sunt o varietate foarte mare de soiuri la ora actuala chiar si pe piata din Romania, atat ca dimensiune, culoare, forma, dar si ca timpurietate.

Cultura

Samanta de dovlecel se pune incepand cu luna aprilie direct in pamant ,sau dupa jumatatea luni aprilie se pun rasaduri care au fost deja calite,asta pentru zona de sud,pentru celelalte zone se pune incepand cu luna mai.

Dupa o luna de la semanare, la unele soiuri ne putem bucura deja de fructele lor,pentru ca ei produc foarte mult,este bine ca plantarea lor sa se faca esalonat, din aprilie si pana in luna iulie si ne putem bucura de ei pana la primul inghet.

Este bine ca primul buchet floral pe care il fac sa fie indepartat, pentru ca acestea nu vor produce fructe deoarece florile sunt de ordin masculin, indepartarea lor duce la stimularea mai multor flori de ordin feminin decat masculin.

La primi dovlecei aparuti se incepe desfolierea plantei, vom indeparta doar primul rand de frunze de la baza, apoi treptat in vegetatie desfolierea se mai face de 2 ori si ori de cate ori este necesar sa indepartam frunzele moarte si ingalbenite.

Pentru ca ei produc foarte mult este bine sa nu lasam fructe mature pe planta,cel mult una care o lasam pentru a recolta semintele,deorece daca nu veti faceti recoltarea la timp, ritmul de producere  al plantei va scadea ceea ce va duce la o imbatranire prematura a plantei ,respectiv la sterilitate.

Cerinte

Pentru a creste,  dovlecelul are nevoie de lumina soarelui, caldura, sol fertil si apa.

Inainte de plantarea lui ne asiguram ca pamantul este destul de afanat, are compost vegetal cat si compost de natura organica.

Intretinere

Pe langa prasitul usor la maxim 5 cm adancime,se musuroieste de 2 ori, apoi doar se pliveste de buruieni si ne asiguram ca nu sufera de apa.

Aveti grija atunci cand udati dovlecelul: nu-l udati prin aspersie deoarece lui nu ii place apa pe frunze si astfel preveniti si atacurile de mucegai.

Rotatia culturii

Cel mai bun randament dau daca ii veti planta dupa ridichi si praz.

Asociatii

Se planteaza in imediata apropriere de busuioc, varza, fasole, salata verde, cimbru, galbenele si garoafe.

Tratament

Pentru prevenirea mozaicului castravetelui dar si atacurilor de mucegai, facem stropiri pe baza de dilutie de urzica, coada calului si apa de cenusa.

Ingrasaminte

La plantare se pune doua mani de mranita vegetala si doua maini bune de materie organic a veche de 2-3 ani.

La primele frunze adevarate se stropeste cu dilutie de urzica in combinatie cu apa de cenusa atat pe frunze cat si pamantul.

Cand apar si primele fructe se folosete dilutie de gunoi de grajd sau cel de pasare este excelent, nu se da mai mult de 150 ml la o tufa.

Apoi la interval de 2 saptamani stropim cu dilutie din apa de cenusa si lapte de zer.

Ingrasamintele pe baza organica se face la interval de 3 saptamani nu mai putin, ca este suficient.

In schimb pentru atacurile de mucegai dupa fiecare ploaie facem 3 tratamente  pe baza de coada calului, urzica si cenusa la interval de 3 zile.

Cam asta este tot in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea acestor minunate legume care nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra.

Nu uitati insa nici de congelarea lui, cel mai bine se patreaza in congelator atunci cand sunt taiati feli si astfel va veti bucura de ei si pe timp de iarna.

sursa: http://ingradinamariei.wordpress.com


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-12-10 14:16:34.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.