Revoluţiile industriale au răsturnat raportul dintre om şi natură. Ele au acreditat ideea periculoasă cum că omul, graţie raţiunii şi ştiinţei, este un veritabil demiug, căruia totul i se cuvine ca hrană ambiţiei şi trufiei sale nemăsurate, şi că natura nu este o mamă bună, ci o vrăjmaşă perfidă, pe care omul neînfricat are datoria morală să o îngenuncheze fără milă, să-i smulgă bogăţiile dosite în măruntaie, iar apoi, după ce se va îndopa până-i va veni rău, să-şi deverseze dejecţiile pe unde se va nimeri, fără teamă de pedeapsă ori de protest din partea celei ultragiate. Dar vedem pe pielea noastră că lucrurile stau altminteri şi că natura siluită îl loveşte nimicitor pe siluitor…

Sigur că nu toată suflarea a rămas mută de uimire în faţa raţiunii devastatoare. În plin secol al luminii, deci al raţiunii triumfătoare, J.J.Rousseau îşi îndemna contemporanii să se întoarcă la natură. Aproximativ un secol mai târziu, Herbert Spencer susţinea în Statica socială că pământul nu poate fi obiectul proprietăţii private! Ideea spenceriană a trecut Atlanticul în Statele Unite, unde Henry George se lupta donquijoteşte pentru desfiinţarea marii proprietăţi latifundiare…

Un lucru este sigur: acum ca și altă dată, agricultura fiind practic singura sursă de hrană pentru pământeni, o ţară este cu atât mai bine guvernată, cu cât alimentele – măcar alimentele de bază! – se găsesc mai din belşug şi la preţuri mai accesibile. Ceea ce, precum în cazul României, presupune valorificarea cu maximum de eficienţă a tuturor avantajelor absolute şi relative de care dispune ţara: potenţial geografic (bogăţii ale solului şi subsolului, reţeaua hidrografică, așezarea geostrategică), potenţial uman – forţa de muncă de înaltă şi/sau medie calificare, la fel ca şi gradul scăzut al poluării din unele zone (Maramureşul Istoric, de pildă), fie datorită diminuării sau chiar dezafectării puţinelor spaţii de producţie aparţinătoare defunctei economii centralizate, fie datorită neînsemnatei chimizări a solului, care la această oră se constituie într-un notabil avantaj.

Căci zonele respective pot realiza an de an producţii tot mai mari de fructe (inclusiv fructe de pădure), carne, ouă, lapte şi brânzeturi, care – după cum se ştie – au o căutare tot mai mare pe pieţele occidentale. Ce şanse are un alergător aiurit şi cu startul slab să ajungă din urmă un mare campion cu startul impecabil? Practic nici una, doar o absurdă şansă teoretică – aceea ca marele campion să se împiedice şi să-şi frângă un mădular. Tot aşa România are, ad absurdum, şanse pur teoretice să concureze cu marile companii apusene şi japoneze în, să zicem, telecomunicaţii, calculatoare sau oricare altă tehnică de vârf.

Prin urmare, să ne concentrăm eforturile în acele sfere unde posedăm însemnate avantaje. Agricultura, chiar cu actualul ei grad de subdezvoltare, constituie una din aceste sfere. Înfiinţarea de tot mai multe microferme, reactivarea staţiunilor balneoclimaterice, înviorarea turismului, construirea de clinici cu tratament şi înfrumuseţare naturistă, care ar valorifica flora spontană şi potenţialul energetic (produse apicole, ape minerale, nămoluri etc.) ale unor zone precum Maramureşul Istoric, toate astea reprezintă alte importante sfere unde România se poate impune în Europa şi în lume. După cum se ştie, Elveţia obţine profituri fabuloase din practicarea turismului, iar Danemarca s-a impus în Uniunea Europeană în principal prin agricultura sa de mare randament

Data: George Petrovai


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.